Skip to main content.
14/11/2010

Αντι-νατοϊκή σύνοδος των κινημάτων και της αριστεράς στη Λισσαβώνα - άρθρο του Πάνου Τριγάζη στην "Κυριακάτικη ΑΥΓΗ"

Η επιδίωξη μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ σε «παγκόσμιο χωροφύλακα», με το «νέο στρατηγικό δόγμα», που αναμένεται να εγκρίνει η σύνοδος κορυφής χωρών-μελών της συμμαχίας στη Λισσαβώνα (19-21/11/2010), συναντά αντιστάσεις σ' όλο τον κόσμο από φιλειρηνικά και άλλα κοινωνικά κινήματα και τις αριστερές δυνάμεις. Σε πολλές χώρες της Ευρώπης προγραμματίζονται αντινατοϊκές-αντιπολεμικές εκδηλώσεις στο πλαίσιο «Ευρωπαϊκής Ημέρας Δράσης» των κινημάτων, αλλά και πολλοί Ευρωπαίοι πολίτες θα πάνε στη Λισσαβώνα με πούλμαν και αεροπλάνα κι εκεί μαζί με χιλιάδες Πορτογάλους αγωνιστές της ειρήνης θα πάρουν μέρος σε «αντι-σύνοδο» και θα διαδηλώσουν κατά του νέου δόγματος και υπέρ της διάλυσης του ΝΑΤΟ.

Η αντι-σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 19 και 20 Νοεμβρίου 2010, με οργανωτές έναν ευρύ συνασπισμό πορτογαλικών κοινωνικών οργανώσεων, που ονομάζεται «PAGAN» (Plataforma Anti-Guerra Anti-NATO), στον οποίο συμμετέχουν και δυνάμεις της αριστεράς, μεταξύ των οποίων το «Αριστερό Μπλόκο». Συμμετέχουν επίσης άνθρωποι των επιστημών και τεχνών, αλλά και πρώην στρατιωτικοί που πρωτοστάτησαν στην Επανάσταση των Γαρυφάλλων το 1974.

Κορύφωμα των εκδηλώσεων θα αποτελέσει η μεγάλη αντι-ΝΑΤΟϊκή διαδήλωση στο κέντρο της Λισσαβώνας, το απόγευμα του Σαββάτου, 20 Νοεμβρίου 2010, ενώ την Κυριακή το πρωί θα πραγματοποιηθεί «Διεθνής Αντιπολεμική Συνέλευση» για το μελλοντικό πρόγραμμα δράσης των κινημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πορτογαλία οι αριστερές δυνάμεις και τα κινήματα έχουν ορίσει εβδομάδα δράσης όλο το επόμενο επταήμερο (15-21/11/2010), στο πλαίσιο του οποίου μια από τις πλατείες της Λισσαβώνας θα λειτουργήσει ως «Πλατεία Ειρήνης».

Στην Ελλάδα, τα αντι-ΝΑΤΟϊκά αισθήματα του λαού παραμένουν ισχυρά. Τροφοδοτήθηκαν έντονα από την οδυνηρή εμπειρία της αμερικανοκίνητης χούντας του 1967-74, την τραγωδία της Κύπρου και τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας το 1999. Συνδέονται, όμως, και με σημερινούς κινδύνους από τον νέο ρόλο του ΝΑΤΟ και τις υποχρεώσεις για νέους πολυδάπανους εξοπλισμούς της χώρας μας, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση βαθαίνει και η κοινωνία εξουθενώνεται από τα αντιλαϊκά μέτρα του Μνημονίου.

Θα δώσουμε «παρών» κι εμείς στην αντι-σύνοδο της Λισσαβώνας. Προγραμματίζονται και εδώ -με καθυστέρηση λόγω εκλογών- ορισμένες εκδηλώσεις και πολιτικές παρεμβάσεις κατά του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, το οποίο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει ήδη αποδεχθεί. Όμως η μεγαλύτερη ευκαιρία να διαδηλώσουμε και για το ζήτημα αυτό είναι οι πορείες για την 37η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η οποία -ούτως ή άλλως- περιέχει και ισχυρά αντι-ΝΑΤΟϊκά μηνύματα.

Πάνος Τριγάζης