Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
15/11/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Δημ. Βίτσα στο Κανάλι 1 του Πειραιά

-    .. Πόσο ουσιαστικά και ειλικρινά θα προβληματίσει τον χώρο σας η τεράστια αποχή και τι μπορεί να σημαίνει ως πολιτικό μήνυμα για το δικό σας πολιτικό χώρο αλλά και γενικότερα….

Τα βασικά πολιτικά μηνύματα δόθηκαν την πρώτη Κυριακή, όπου, κατά τη δική μας άποψη, καταδικάστηκε η κυβερνητική πολιτική και  η πολιτική του δικομματισμού γενικά.

Όμως το ερώτημα είναι σωστό. Γιατί και την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή το κεντρικό μήνυμα είναι η αποχή. Δεν αρκούν οι διαπιστώσεις και οι ερμηνείες. Αυτές τις χρειαζόμαστε, σαν αριστερά  για να βγάλουμε συμπεράσματα και να δούμε τι θα κάνουμε. Εμάς μας ενδιαφέρει η συμμετοχή του πολίτη. Άρα πρέπει να διαμορφώσουμε μια νέα πολιτική ελπίδα ενάντια στο μνημόνιο, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, η οποία θα υλοποιείται και σε κοινωνικό επίπεδο και σε πολιτικό. Δηλαδή, αφού από τη μια μεριά ο Πρωθυπουργός κάλεσε για συναίνεση και συστράτευση τις μνημονιακές δυνάμεις θα έλεγα -και σ΄ αυτές συγκαταλέγω και τη Ν.Δ….

-    Μίλησε για τους πολιτικούς αρχηγούς πάντως ο πρωθυπουργός…

.. Εμείς έχουμε τονίσει από χθες ότι συναίνεση σ΄αυτή την πολιτική δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει και καλούμε τις άλλες αριστερές δυνάμεις όπως και το σοσιαλιστικό χώρο και το χώρο της οικολογίας, που αντιστρατεύονται, αντιπαλεύουν από αριστερές και προοδευτικές θέσεις την πολιτική του μνημονίου, να συστρατευθούν για να διαμορφώσουμε αυτή τη νέα πολιτική ελπίδα.

-    Όταν σ΄ αυτή την εκπομπή την περασμένη βδομάδα ρωτήσαμε τον κ. Στρατούλη για το θέμα της πιθανής συστράτευσης πλέον των αριστερών δυνάμεων, ο ίδιος ο κ. Στρατούλης εμφανίστηκε αρκετά ενωτικός, προσκαλώντας ύστερα από δική μας ερώτηση και σ΄ αυτόν το διάλογο -μίλησε για συμπαράταξη κι όχι για πολιτική ενότητα αλά ΣΥΡΙΖΑ, το τόνισε αυτό- προσκάλεσε λοιπόν και το χώρο της Δημοκρατικής Αριστεράς. Δεν πέρασε μ ία μέρα και ήρθε μάλλον σκληρή απάντηση από τον συγκεκριμένο χώρο, λέγοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, αυτά να τα σκεφτόσασταν πριν. Τι θα απαντούσατε σ΄ αυτό;…

Το βασικό ζήτημα δεν είναι οι έξυπνες ατάκες, αλλά είναι οι πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας.

Εμείς λέμε ότι υπάρχει ένας χώρος στον οποίον ο καθένας προσδιορίζεται. Ο ΣΥΝ προσδιορίζει λοιπόν την πολιτική του σ΄ αυτή την κατεύθυνση. Αν η Δημοκρατική Αριστερά προσδιορίζει σε διαφορετική κατεύθυνση ή βρίσκει ότι υπάρχει ακόμα χώρος που μπορεί να συμπορευθεί σε επίπεδο πολιτικών ή προσώπων με την κυβερνητική πολιτική είναι δικαίωμά της, αλλά σ΄ αυτό εμείς είμαστε αντίθετοι.

-    Αυτή η πρόσκληση να υποθέσω ότι απευθύνεται και σε ένα τμήμα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ;…

Βεβαίως απευθύνεται και σε τμήμα και σε όλους τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Εμείς δεν θεωρούμε ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ είναι ένας κόσμος ο οποίος δέχεται a priori την κυβερνητική πολιτική. Πρόκειται για έναν κόσμο που κι αυτός πάσχει από τα κυβερνητικά μέτρα. Το πρόβλημα είναι τα ίδια τα κυβερνητικά μέτρα τα οποία μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε κοινωνική χρεοκοπία αλλά και σε χρεοκοπία της χώρας. Είναι πλέον φανερό.

Σήμερα ανακοινώνεται η αναθεώρηση του ελλείμματος 2009….

-    Και του χρέους….

.. Και του χρέους..  Συγχρόνως, σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθούν και νέα μέτρα. Δεν παίρνω τοις μετρητοίς αυτά που είπε ο πρωθυπουργός ότι δεν θα υπάρξουν μέτρα περικοπών…

-    Αυτό μέλλει να αποδειχθεί….

.. Παίρνω τοις μετρητοίς την κυβερνητική πολιτική. Ο πρωθυπουργός εχθές είπε πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Είπε ότι θα εξακολουθήσει αυτή την πολιτική η οποία επιτάσσεται από τις επιλογές της κυβέρνησης από τη μια μεριά και από τις επιλογές της τρόικας.

-    Θεωρείτε ότι υπάρχει μια πειστική ..-μιλώ για το εκλογικό σώμα, για τους πολίτες και την κοινωνία- μία πειστική αριστερή απάντηση αντίπαλη της λογικής του προωθεί η κυβέρνηση;… Γιατί έχω την εντύπωση ότι πολύς κόσμος εξακολουθεί να έχει το ερώτημα, και εσείς τι προτείνετε; .. άρα ίσως κάτι δεν είναι καθαρό…

Η απάντηση που έχουμε δώσει εμείς σαν ΣΥΝ και σαν ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ κατ΄ αρχήν ότι είναι πειστική., Αφορά και το ζήτημα του χρέους, αφορά και το ζήτημα της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, αφορά και τη συμμετοχή των πολιτών και των κοινωνικών στρωμάτων που αυτή τη στιγμή πλήττονται. Το πρόβλημα έχει σχέση με την εικόνα. Δεν φτάνει να έχεις πειστική απάντηση αν δεν έχεις και έναν συμπαραταγμένο, ενιαία δρώντα, συνεργαζόμενο πολιτικό χώρο. Γιατί το πρόβλημα που εμείς αντιμετωπίζουμε και φαντάζομαι ότι κι εσείς το ξέρετε δεν είναι πρόβλημα της απάντησης.. Αυτό που λέει ο κόσμος ΄΄ναι, αλλά κι εσείς είσαστε ένα, δυο, τρία.. πέντε κομμάτια΄΄. Γι αυτό απαντάει ο ΣΥΝ, ΄΄να κάτσουμε να βρούμε εκείνα τα ζητήματα -και είναι πολλά- τα οποία είναι  κοινά στην αριστερά και αυτά να τα παλέψουμε΄΄.

-    Λένε πολλοί ότι από τη μία ο ΣΥΝ κάνει ένα άνοιγμα τον τελευταίο καιρό, τις τελευταίες μέρες αφ΄ενός προς τη Δημοκρατική Αριστερά, αφ΄  ετέρου επιμένει σ΄ ένα είδος ανοίγματος προς τις δυνάμεις του ΚΚΕ… Φαίνεται αυτό να είναι κάτι σαν ίσες αποστάσεις με έναν τρόπο. Ένα. Δεύτερο. Βάλτε σε παρακαλώ στην απάντησή σας και αυτήν που βγήκε στο μεσοδιάστημα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου τη δήλωση που συνυπογράφουν στελέχη και του ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και δυο βουλευτές, ανάμεσά τους και ο βουλευτής Πειραιά κ. Δρίτσας, ότι δεν μπορεί όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα να συνεχίσει ο ΣΥΡΙΖΑ μ΄ αυτόν τον τρόπο…

Έχει μεγάλη σημασία για την αριστερά να βρίσκουμε το ελάχιστο κοινό πολλαπλάσιο και όχι τον μέγιστο κοινό διαιρέτη. Δυστυχώς η αριστερά, διαχρονικά και όχι μόνο σ΄ αυτή τη φάση, συνήθως αναζητά το δεύτερο. Σ΄ αυτή την κατεύθυνση εμείς εργαζόμαστε.

Δεν είναι ζήτημα αποστάσεων. Δηλαδή δεν κρατάμε με κάποιον μια απόσταση ενός μέτρου και με κάποιον άλλον απόσταση ενός χιλιομέτρου.

-    Το λέω επειδή πριν από λίγο οι σύντροφοι του κ. Κουβέλη ήταν και δικοί σας σύντροφοι, ενώ με το ΚΚΕ έχετε αρκετές διαφορές…

Μην ξεχνάτε το εξής. Ότι εμείς καλούμε σε μια τέτοια συστράτευση ανθρώπους ή και ομάδες ή πολιτικά μορφώματα από τον σοσιαλιστικό χώρο μέχρι και την εξωκοινοβουλευτική αριστερά, μηδέ της ριζοσπαστικής οικολογίας εξαιρουμένης. Δηλαδή όλο αυτό το χώρο που με λόγους και με έργα έχουν δείξει την αντιμνημονιακή τους διάθεση. Αυτό είναι το ένα ζήτημα. Δεύτερο. Μέσα σ΄ αυτή τη διαδικασία έχουν προκύψει προβλήματα. Σας είπα είναι τα προβλήματα του μεγίστου κοινού διαιρέτη. Αρχηγισμοί, ομαδοποιήσεις, εμμονές, ιδεολογικές αγκυλώσεις. Το ερώτημα είναι: μπορούμε κοινά να δράσουμε σε κοινωνικό επίπεδο και μέσα απ΄ αυτή τη διαδικασία να ανοίξουμε έναν πολύ μεγάλο διάλογο για το συμφέρον της κοινωνίας, όχι απλά της αριστεράς, ώστε η αριστερά να εκφραστεί ως παράταξη.

-    Δυο ερωτήσεις ακόμα.. Η μια είναι, θα υπάρξει μια ουσιαστική….. ενός ουσιαστικός προβληματισμός για το θέμα της αποχής και η δεύτερη ερώτηση, πώς κρίνετε τα αποτελέσματα στους τρεις μεγάλους δήμους της χώρας, στα οποία είχαμε ανατροπές.. αν βάλουμε και την Πάτρα είχαμε και εκεί ανατροπή….

Ναι.. Στο ζήτημα της αποχής. Σας είπα προηγούμενα για την αποχή μπορεί να σας δώσει κανένας και μια διαφορετική απάντηση. Για μένα όμως το ζήτημα είναι να μπορέσει η αριστερά να διαμορφώσει μια εναλλακτική πολιτική ελπίδα. Να πει ότι κάτι καινούργιο μπορεί να γίνει. Σε αυτό ενυπάρχουν και οι ίδιες οι διαδικασίες της αριστεράς. Δηλαδή να φτιάξουμε μια αριστερά στην οποία να συμμετέχει αυτός ο κόσμος. Να κατανοεί ότι η ψήφος του ή η γνώμη του, όχι απλώς μετριέται, αλλά είναι πολύ σημαντική ακόμα και στη λήψη της απόφασης. Πρέπει να ξεκινήσουμε δηλαδή και από μας τους ίδιους. Οι αιτίες της αποχής δεν είναι μια απλή αποστροφή στο πολιτικό σύστημα. Είναι και μια αίσθηση ότι ό,τι και αν κάνουμε, δεν αλλάζει τίποτα.

-    Η αποχή προφανώς δεν αφορά και σε ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Είναι πολλές οι αιτίες….

Άρα εμείς πρέπει να δούμε το δικό μας καθήκον σε σχέση με αυτά τα ζητήματα, ώστε να καλέσουμε σε συμμετοχή, όχι μόνο εκλογική, αλλά στην καθημερινή δράση και στην καθημερινή κοινωνική ζωή…

-    Και η άποψή σας για τις ανατροπές στους μεγάλους δήμους;…

Νομίζω ότι έχουν έναν φυσιολογικό χαρακτήρα. Ιδιαίτερα για την Αθήνα θέλω να τονίσω ότι η Ανοιχτή Πόλη, και μέσα απ΄ αυτήν οι δυνάμεις του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια ως κύρια αντιπολίτευση στην πολιτική που άσκησε ο κ. Κακλαμάνης και νομίζω ότι αυτό εκφράστηκε και στη δεύτερη Κυριακή.

Βεβαίως, εμείς σαν χώρος εδώ και πάρα πολλά χρόνια έχουμε τονίσει ότι πρέπει να περάσουμε από το δημαρχοκεντρικό σύστημα σε ένα σύστημα το οποίο θα αναδεικνύει τις δυνατότητες και τη διοίκηση του ίδιου του δημοτικού συμβουλίου. Με αυτή την έννοια, η δεύτερη Κυριακή δεν χρειάζεται. Η δεύτερη Κυριακή είναι ένας «εκβιασμός» του εκλογικού σώματος και ιδιαίτερα εκείνων οι οποίοι την πρώτη Κυριακή έχουν επιλέξει διαφορετικούς υποψήφιους. Θα πρέπει να πάμε λοιπόν σ΄ ένα πιο δημοκρατικό σύστημα όσον αφορά για την εκλογή των δημοτικών αρχών.

-    Ήταν ένα πιο δημοκρατικό σύστημα ο καταργηθείς νόμος του κ. Παυλόπουλου;…

Εγώ λέω ότι το μοναδικό δημοκρατικό σύστημα που υπάρχει είναι η απλή αναλογική. Εξ  αυτής προκύπτουν και οι συνθέσεις και κοινές δράσεις. Εξ αυτής προκύπτουν, μέσα από τις συνθέσεις, καθαρές πολιτικές.

To Γραφείο Τύπου