Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
13/03/2003

Συνάντηση του Προέδρου του Συνασπισμού με τους Αραβες Πρεσβευτές

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με τους Πρεσβευτές των Αραβικών χωρών με θέμα την κρίση στο Ιράκ.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι Πρέσβεις της Αλγερίας κ. Αμπτελχαμίντ Σεμίσι, της Παλαιστίνης κ. Αμπντάλλα Αμπτνάλλα, της Συρίας κα Σουάντ αλ Αγιούμπι, της Τυνησίας κ. Μοχαμέντ Μπασρούς και ο 1ος γραμματέας της πρεσβείας της Αιγύπτου.

Από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ πήραν μέρος το μέλος της Π.Γ Ν. Χουντής, τα μέλη της ΚΠΕ Αλίκη Παπαδομιχελάκη και Πάνος Τριγάζης και το μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων Θανάσης Κούρτης.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τόνισε:

"Θέλω να ευχαριστήσω όλους, και την κυρία και τους κυρίους πρέσβεις των αραβικών χωρών, για την ανταπόκρισή σας στην πρόσκλησή μας.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται από τον εφιάλτη ενός ακόμα επιθετικού πολέμου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να αποφασίζει και να δρα μονομερώς, ως αυτοκράτορας της νέας τάξης και της παγκοσμιοποίησης. Ο κ.Μπους θέλει να συμπεριφέρεται ως απεσταλμένος από τον Θεό για να αναδομήσει τον κόσμο, για να κηρύξει ιερούς πολέμους και πολέμους πολιτισμών.

Το δόγμα του προληπτικού πολέμου είναι η στρατηγική του διαρκούς πολέμου, που θα ανοίξει την πόρτα για να εισβάλουν στον 21ο αιώνα καταστροφές, ανατροπές, ανασφάλειες και αβεβαιότητες, οι οποίες θα ταλαιπωρήσουν όλους τους λαούς, όλες τις κοινωνίες, όλους τους ανθρώπους.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα απειλείται από τα σχέδια του κ.Μπους και του κ.Μπλερ. Αυτός ο πόλεμος δεν έχει καμιά νομιμοποίηση, ούτε πολιτική, ούτε ηθική, ούτε ιστορική.

Η Ε.Ε. έχει να παίξει ιστορικής σημασίας ρόλο. Οφείλει να αποτρέψει τον πόλεμο, στηρίζοντας την πρόσφατη δήλωση του Γ.Γ. του ΟΗΕ του κ. Κόφι Ανάν, ότι ο πόλεμος, εάν γίνει μονομερώς από τις ΗΠΑ και τους Βρετανούς, είναι παράνομος, καταστρατηγεί και παραβιάζει τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

Η Ε.Ε. οφείλει να στηρίξει την στάση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Να στηρίξει την στάση της Γερμανίας και της Ρωσίας.

Η ελληνική Προεδρία έχει επίσης σημαντικό ρόλο να επιτελέσει. Να καταστήσει σαφές, εκ μέρους των 15, ότι η Ε.Ε. πρέπει να εναντιωθεί στον πόλεμο. Να συγκαλέσει επομένως νέα Διάσκεψη Κορυφής, να στηρίξει την θέση της Γαλλίας, να αποστείλει επίσημη αντιπροσωπεία στη Βαγδάτη η Ε.Ε. και να διακηρύξει την θέση της, ότι αυτός ο πόλεμος δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί μέσα από εκβιαστικά, διπλωματικά παρασκήνια.

Οι Ευρωπαίοι Πρωθυπουργοί που θα συναινέσουν στον πόλεμο ή θα διευκολύνουν τις επιχειρήσεις του οφείλουν να γνωρίζουν ότι μπορεί να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ, οι δικαστές του οποίου ορκίστηκαν προχθές για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Η σχετική γνωμάτευση του Αγγλου Γενικού Εισαγγελέα δεν ισχύει μονάχα για τον κ.Μπλερ, αλλά και για κάθε ηγέτη χώρας, η οποία θα πάρει μέρος στον πόλεμο ή θα διευκολύνει τις επιχειρήσεις του.

Ο πόλεμος αυτός είναι απειλή για ολόκληρη την περιοχή. Είναι ένας πόλεμος και κατά της Ευρώπης, που ήδη πληρώνει τις οικονομικές συνέπειες για την προώθηση των πολεμικών σχεδίων. Είναι βεβαίως όλεθρος για τους λαούς και τις χώρες της περιοχής. Γι αυτό και οι σχέσεις μεταξύ του Αραβικού κόσμου και της .Ε.Ε αποκτούν ιδιαίτερη στρατηγική σημασία σ΄ αυτή την περίοδο.

Εκτιμάμε την ιστορική συμβολή του αντιπολεμικού κινήματος, το οποίο έχει εγερθεί σε ολόκληρο τον πλανήτη. Η κοινή γνώμη ολόκληρης της οικουμένης αποκτά τον συμβολικό χαρακτήρα της πραγματικής παγκόσμιας δύναμης και λέει όχι στον πόλεμο.

Οι κυβερνήσεις όλων των χωρών πρέπει να ακούσουν την φωνή των λαών τους. Πρέπει να ακούσουν την φωνή της ιστορίας και του πολιτισμού.

Στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Εγγύς Ανατολής, υπάρχουν διαρκώς εστίες που αιμορραγούν και αναφλέγονται. Έχουμε την μεγαλύτερη συγκέντρωση οπλικών συστημάτων στην περιοχή. Και όλοι οι λαοί της περιοχής βλέπουμε να ανακοινώνονται σήμερα ότι έχουν δοκιμαστεί και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν νέα όπλα ολέθρου και μαζικής καταστροφής, οι συνέπειες των οποίων θα ανοίξουν πληγές για όλο τον αιώνα, σε όλο τον πλανήτη.

Εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε στους πρέσβεις των Αραβικών χωρών και για να γνωστοποιήσουμε τις θέσεις του κόμματός μας, αλλά και για να δούμε ποια μέτρα μπορούμε να συντονίσουμε ακόμη περισσότερο.

Ο ΣΥΝ ανέλαβε και θα συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για την αποτροπή του πολέμου και τον εκδημοκρατισμό των διεθνών σχέσεων. Είναι ανάγκη να αναληφθεί πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση μιας Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε και του Αραβικού Συνδέσμου, για την λειτουργία μιας μόνιμης επιτροπής διαβουλεύσεων της Ε.Ε και των Αραβικών Χωρών και την αναβάθμιση της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας".

Οι Αραβες Πρέσβεις ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο του ΣΥΝ για την πρόσκληση και τις πρωτοβουλίες του κόμματός του. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη διασφάλισης της ειρήνης, στο σεβασμό των Καταστατικών Αρχών του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και στο αίτημα εκδημοκρατισμού των Διεθνών Σχέσεων, σαν αναγκαίες συνθήκες της παγκόσμιας ασφάλειας.

To Γραφείο Τύπου