Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
17/11/2010

Δηλώσεις του εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ Π. Σκουρλέτη για την κατάσταση της οικονομίας, τα νέα μέτρα και το ενδεχόμενο αναβολής της καταβολής της γ΄ δόσης του δανείου από τις χώρες της ευρωζώνης

Οι εκλογές τελείωσαν και οι μάσκες έπεσαν. Οι προεκλογικές δηλώσεις της κυβέρνησης, πως δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, μετατρέπονται σε διαβεβαιώσεις προς τις Βρυξέλλες για νέα σκληρότερα μέτρα.

Η μετάταξη προϊόντων από τον συντελεστή 11% του ΦΠΑ στο 23%, απολύσεις στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, κατάργηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, περικοπές από την Υγεία, αποτελούν τις πρώτες δεσμεύσεις της κυβέρνησης.

Και ενώ η κυβέρνηση ικανοποιεί όλα τα αιτήματα των κυρίαρχων κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ, η πιθανότητα αναβολής καταβολής της γ΄ δόσης προς τη χώρα μας αποτελεί έναν επιπλέον εκβιασμό, ενώ ταυτόχρονα καταδεικνύει το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής. Όσο και να κάνει το «καλό παιδί» η ελληνική κυβέρνηση, όσο και να έχει ταυτιστεί με τα συμφέροντα των δανειστών μας και των κυρίαρχων κύκλων, δεν μπορεί να ανασταλεί η πορεία της κοινωνικής και οικονομικής χρεοκοπίας.

Είναι φανερό πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνέχισης αυτής της πολιτικής. Είναι η ώρα της άμεσης απεμπλοκής από το μνημόνιο και την προοδευτική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, στα πλαίσια μιας συνολικής αλλαγής των ευρωπαϊκών πολιτικών για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών.

Ο δρόμος αυτός συνιστά μια πολιτική εξόδου από την κρίση, που θα εγγυάται την κοινωνική και ευρωπαϊκή συνοχή.

To Γραφείο Τύπου