Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2010

Συνέντευξη του Π. Σκουρλέτη, εκπροσωπου Τύπου του ΣΥΝ στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ (Π. Τσουτσιας- Τ. Σαραντης)

-    Για τον προϋπολογισμό… Έχετε πει πολλές φορές σαν κόμμα ότι η Ελλάδα είναι ένα πειραματόζωο.. Τώρα μπορεί να αποδειχθεί ότι υπάρχουν και άλλα, όπως η Ιρλανδία…

Ναι.. Γιατί, όπως ξέρετε, οι αντοχές τελειώνουν εδώ, αλλά κυρίως, όπως είχαμε πει από την αρχή, το πρόβλημα της Ελλάδας δεν έχει μόνο μια εθνική διάσταση. Δεν έχει να κάνει μόνο με τα χαρακτηριστικά του δικού μας παραγωγικού και αναπτυξιακού μοντέλου. Είναι ένα  πρόβλημα που σχετίζεται με τη δομική κρίση της Ευρώπης και του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Όλο αυτό που πληρώνουμε τώρα, δηλαδή τι, την κρίση των δημόσιων χρεών, είναι ο  απόηχος, η συνέχεια της κρίσης των τραπεζών του 2008. Κατά συνέπεια, κάνουν λάθος όσοι το βλέπουν μεμονωμένα και δεν δείχνουν την τόλμη για ριζικές αλλαγές συνολικά στην ευρωπαϊκή δομή, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναστρέψουμε αυτή την πορεία η οποία είναι καθοδική ούτως ή άλλως. Για μας περισσότερο ως χώρα. Αλλά ούτως ή άλλως…

-    Αυτό που λέτε, το έχουμε ακούσει και από τα κυβερνητικά στελέχη, ότι υπάρχει δομική κρίση και ότι χρειάζονται αλλαγές. Αλλά είναι εύκολο να γίνουν;…

Το ακούμε από τα κυβερνητικά στελέχη ως γενικώς μια παρατήρηση εκ μέρους τους, αλλά χωρίς τελικά να χαρακτηρίζει αυτή η εκτίμηση τις προτάσεις και την πολιτική τους. Γιατί  βλέπετε αυτή τη στιγμή αυτό που γίνεται με την τρόικα, με την Ευρώπη κ.λπ., έχουμε έναν εκ  νέου εκβιασμό αυτή τη στιγμή από τις Βρυξέλλες, που σχετίζεται με τον χρόνο εκταμίευσης της τρίτης δόσης, όπου ουσιαστικά ζητείται να υπάρξουν πρόσθετα μέτρα, 4-4,5 δις για φέτος…

-    Το ξέραμε αυτό… Δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν το περιμέναμε….

.. Η κυβέρνηση το διέψευδε μέχρι και την παραμονή των εκλογών. Άρα;, εδώ έχουμε για πολλαπλή φορά μια υποκρισία. Για πολλαπλή φορά. Θυμάστε πολύ καλά ότι ο πρωθυπουργός την προεκλογική βδομάδα έλεγε ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, παρά και όσα έχουμε συμφωνήσει, άρα ουσιαστικά παρέπεμπε στο μνημόνιο το οποίο προέβλεπε. Αλλά εδώ έχουμε μία ένταση των μέτρων. Και ξέρετε κάτι, το θέμα του ελλείμματος δεν είναι ότι ξαφνικά ανακαλύψαμε κάποια που μας λείπουν, μετρώντας. Είναι ένας άλλος τρόπος υπολογισμού. Δηλαδή τι έκαναν; Συμπεριέλαβαν στο έλλειμμα δαπάνες που παλιότερα δεν τις συμπεριελάμβαναν..

-    Έπρεπε να γίνει αυτό ή όχι;…

Μπορεί να έπρεπε, μπορεί και να  μην έπρεπε. Αλλά να σας πω και κάτι άλλο. Για παράδειγμα, οι δαπάνες που κάνουμε εμείς για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης και το γεγονός ότι συντηρούμε έναν μηχανισμό στα σύνορα, αυτές τις δαπάνες, οι οποίες καλύπτουν  μία ανάγκη συνολικά της Ευρώπης, θα έπρεπε να τις συμπεριλαμβάνουμε στο δικό μας έλλειμμα; Τις δαπάνες τις στρατιωτικές τις οποίες είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε λόγω των συγκεκριμένων σχέσεων, τις ιστορικές διαφορές που έχουμε με την Τουρκία από οπλικά συστήματα τα οποία αγοράζουμε κυρίως από τους Ευρωπαίους και από τους Ευρωπαίους, θα έπρεπε να τα συμπεριλαμβάνουμε στο έλλειμμά μας;

Άρα θέλω να πω ότι κάποια πράγματα αντιμετωπίζονται πολιτικά. Και διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καμιά διάθεση πολιτικής διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση.

Αντί ο κ. Παπανδρέου συνεχώς να είναι ενδοτικός και να δίνει κι άλλα -και δεν έχει τελειωμό αυτό το πράγμα- αυτό είναι το συμπέρασμα- θα έπρεπε να πει, κοιτάξτε, βγήκα από κάποιες εκλογές όπου η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας μέσα από μια πολύμορφη καταδίκη της πολιτικής μου, αυτή τη στιγμή το μόνο που κάνει είναι να με ανέχεται.,..

-    Αυτή είναι η θέση σας…

.. Αυτό λοιπόν θα έπρεπε να το χρησιμοποιήσει σαν ένα διαπραγματευτικό χαρτί και όχι ακριβώς να πανηγυρίζει, μαζί με τον εμπνευστή αυτής της πολιτικής, τον κ. Στρος Καν, ότι πέρασε η πολιτική του. Εάν πέρασε λοιπόν η πολιτική του κι αν η κοινωνία είναι ευχαριστημένη, τότε βεβαίως κι άλλες περικοπές, κι άλλες απολύσεις στο δημόσιο κι άλλες μειώσεις των μισθών θα υπάρξουν.

-    Πολύ πιθανόν την ερχόμενη βδομάδα ο Γ. Παπανδρέου να καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν κατ΄ ιδίαν. Σ΄ αυτές τις συζητήσεις θα προσέλθει ο ΣΥΝ; …

Ο κ. Παπανδρέου  αυτή τη στιγμή προσπαθεί, ακριβώς επειδή τα πράγματα έχουν εκτροχιαστεί και στην οικονομία και στην κοινωνία, να δημιουργήσει κάποιες συναινέσεις…

-    Το είπε και την Κυριακή το βράδυ…

.. Συναινέσεις τις οποίες δεν τις εξασφάλισε, κατά τη γνώμη μας, από το αποτέλεσμα των εκλογών. Αυτές τις συναινέσεις σε πρώτη φάση θα τις επιχειρήσει μέσα από την υπάρχουσα Βουλή. Προφανώς δεν αφορούν το δικό μας χώρο που είμαστε εντελώς αντίθετοι με τη φορά των πραγμάτων, με τις συγκεκριμένες πολιτικές..

-    Το ερώτημα είναι αν θα πάτε. Γιατί και το ΚΚΕ διαφωνεί και έχει εντελώς άλλη γραμμή, αλλά μπορεί η κυρία Παπαρήγα να πάει να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό….

Το θέμα δεν είναι τεχνικό. Βεβαίως θα πάμε και θα καταθέσουμε τη διαφωνία μας και κυρίως θα κρούσουμε και το καμπανάκι ότι εν πάση περιπτώσει αυτή η πολιτική μας οδηγεί.. είναι μονόδρομος για τη χρεοκοπία, την οικονομική και την κοινωνική. Και θα πρέπει να υπάρξει μια αναστροφή συνολικά.

Από κει και πέρα βεβαίως, εκείνο που αξίζει υπογράμμισης αυτή τη στιγμή είναι η στάση της Ν.Δ., η οποία είχε μια αντιμνημονιακή ρητορεία, η οποία την Κυριακή το βράδυ συρρικνώθηκε στο εξής, στο ότι αν η κυβέρνηση δεν κάνει την εξεταστική για την οικονομία, το συζητάμε. Και τώρα βλέπετε ότι σε κάποια ζητήματα είναι διατεθειμένη να βάλει πλάτες στην κυβέρνηση. Εδώ υπάρχει δηλαδή και από τη δικιά της πλευρά ένα θέμα εξαπάτησης των δικών της ψηφοφόρων, του δικού της κόσμου που την εμπιστεύθηκε.

-    Αν είναι έτσι, σας βολεύει..

Εγώ το επισημαίνω. Το τι βολεύει ή όχι, θα το κρίνει ο κόσμος.

-    Αφού είναι στο χώρο της αριστεράς τριάντα δύο κομμάτια….

Μπήκαμε σε ένα άλλο θέμα, απ΄ ότι καταλαβαίνω. Να το σχολιάσουμε κι αυτό.. Θέλω να επισημάνω ότι, παρόλο που ο κόσμος αθροιστικά στην πολυκερματισμένη αριστερά έδωσε παραπάνω ψήφους…

-    .. Αν ήταν εδώ κάποιος από το     ΚΚΕ και το άκουγε αυτό θα γινόταν πύραυλος…

Κακώς όμως. Γιατί  το ΚΚΕ θα έπρεπε να καταλάβει, ακριβώς και λόγω των αυξημένων ποσοστών του σ΄ αυτές τις εκλογές, ότι  έχει μεγαλύτερες ευθύνες και δεν μπορεί απλά και μόνο να κάνει δικιές του κομματικές παρελάσεις. Δεν αρκεί αυτό το πράγμα. Σήμερα αυτό που απαιτείται είναι ένα ευρύτατο προοδευτικό, κοινωνικό μέτωπο κοινής δράσης των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων ενάντια στο μνημόνιο. Εκεί θα αναλάβουμε εμείς συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ..

-    Πόρτα θα φάτε από τον Περισσό…

.. Θα αναλάβει και τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία…

-    Τις έχει αναλάβει πολλές φορές…

.. Κι εσείς θεωρείτε αυτή τη στιγμή ότι του αναλογεί αυτό που θα έπρεπε; Είναι ευχαριστημένο αυτή τη στιγμή με ένα βήμα σημειωτόν που κάνει ο Περισσός;..

-    Το ζήτημα είναι μην φάτε πόρτα και από τον κ. Αλαβάνο…

Το θέμα που θέτετε δια της ερώτησης αυτής αφορά προφανώς την αναγκαία συζήτηση που πρέπει να κάνουμε στο χώρο της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να κουβεντιάσουμε, αλλά μέσα από μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής συμφωνίας…

-    Μια νέα πολιτική συμφωνία.. Άρα αλλάζουν και οι όροι..

Ναι, ακριβώς,. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, αν δεν άρουμε τις αιτίες που οδήγησαν στον κατακερματισμό της δικιά ς μας αριστεράς.

-    Πάντως κάθε φορά που κουβεντιάζετε φεύγει κι ένα κομμάτι..

Δεν ξέρω αν φεύγει ένα κομμάτι ή αν ένα άλλο έρχεται. Αυτό θα φανεί. Εν πάση περιπτώσει το σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να σταματήσουμε να κουβεντιάζουμε  Αλλά θα έλεγα ότι εκείνο που χρειάζεται είναι το εξής. Η αριστερά δεν πρέπει να εξαντλείται σε μια πλειοδοσία αυτή τη στιγμή ακραίων συνθημάτων και καθαρών απόψεων, αλλά αντίθετα θα πρέπει να βρει έναν μαζικό λόγο απεύθυνσης απέναντι σε μια κοινωνία η οποία περνάει δύσκολα και θα περάσει ακόμα δυσκολότερα τις επόμενες μέρες που έρχονται.

To Γραφείο Τύπου