Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
18/11/2010

Σχόλιο της Ειρήνης Κατσινοπούλου, υπεύθυνης Π.Γ. ΣΥΝ για την Αγροτική Πολιτική σχετικά με τη σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν για την κοινή γεωργική πολιτική (ΚΑΠ) με χρονικό ορίζοντα το 2020

Η νέα μείωση της στήριξης του αγροτικού τομέα στην Ευρώπη και στη χώρα μας είναι προ των πυλών. Πίσω από τις γενικόλογες διαπιστώσεις της Επιτροπής για τα υπαρκτά προβλήματα του αγροτικού τομέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται ξεκάθαρα η  εμμονή στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο και την κυριαρχία του ΠΟΕ και των παγκόσμιων αγορών  στα τρόφιμα. 

Η απουσία της παραμικρής νύξης για το ύψος του κοινοτικού προϋπολογισμού για τη γεωργία και  η επίκληση της δήθεν δικαιότερης κατανομής μεταξύ των κρατών μελών, είναι η σαφής απόδειξη της προωθούμενης δραστικής περικοπής των αγροτικών ενισχύσεων.

Η Επιτροπή μετά από την πλήρη αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή στο σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών, σήμερα μιλάει για «ενεργούς αγρότες». Ζητάει και τα ρέστα από εκείνους που εξώθησε με τις πολιτικές της στην εγκατάλειψη της παραγωγικής δραστηριότητας.

Η διατήρηση και των δύο πυλώνων χωρίς καμιά δέσμευση για το ύψος των δαπανών και την μεταξύ τους κατανομή είναι κενό γράμμα τη στιγμή που, οι τρεις εναλλακτικές επιλογές του μοντέλου ενισχύσεων είναι στην ουσία επιλογές ανάμεσα στον αργό θάνατο και τη βίαιη εξόντωση των αγροτών.

Το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα στην Ελλάδα και την Ευρώπη μαζί με τους εργαζόμενους καταναλωτές θα δώσουν την απάντηση. Με το δυνάμωμα των αγώνων και της διεκδίκησης για τη ριζοσπαστική αναθεώρηση της ΚΑΠ και τη ριζική αναδιανομή των πόρων σε όφελος των μικρών εκμεταλλεύσεων και των μικρομεσαίων παραγωγών, με δραστική αύξηση των δαπανών του κοινοτικού προϋπολογισμού, την ενίσχυση των μεσογειακών προϊόντων.

To Γραφείο Τύπου