Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
19/11/2010

Δήλωση Δημ. Στρατούλη σχετικά με την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του ν/σ για τη Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ

Σχετικά με την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας για τη Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ, ο Δημήτρης  Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ και της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την εξής δήλωση:

Με το νομοσχέδιο για τον ΟΜΕΔ η κυβέρνηση σε εφαρμογή του άρθρου 2, παρ. 9 του ν. 3845/2010 (μνημόνιο) προωθεί την αλλαγή του νόμου 1876/1990 για τη διαιτησία, έτσι ώστε το κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (εργαζόμενοι – εργοδότες) να μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του μεσολαβητή. Μέχρι τώρα, εάν σε αυτές τις προτάσεις διαφωνούσαν οι εργοδότες, το δικαίωμα αυτό το είχε μόνο η εργατική πλευρά. Ταυτόχρονα θέτει σε δικαστική κρίση όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και την ουσία των διαιτητικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ αυξήσεις μισθών που θα προβλέπονται σε αυτές ή να καθυστερεί υπέρμετρα η εφαρμογή τους. Επίσης θεσπίζονται νέες διαδικασίες επιλογής Διαιτητών και Μεσολαβητών με υποκατάσταση της Διοίκησης του ΟΜΕΔ, που βάζει σε ισχυρή διακινδύνευση την ανεξαρτησία τους.

Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο υποβαθμίζεται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε ρόλο απλού φωτοτυπικού μηχανήματος που θα εκδίδει αποφάσεις – πιστά αντίγραφα της εκάστοτε κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής και ενισχύεται στις συλλογικές διαπραγματεύσεις η εργοδοτική πλευρά.

To Γραφείο Τύπου