Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
18/03/2003

Δήλωση του Προέδρου  του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλου για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ

Δήλωση τουΠροέδρου 

Ο Πρόεδρος Μπους και οι λίγοι πιστοί σύμμαχοί του ξεκινούν έναν παράνομο, αδικαιολόγητο και καταστροφικό πόλεμο.

Τους ακολουθεί η κατακραυγή όλης της ανθρωπότητας, γιατί ο πόλεμος αυτός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας και του πολιτισμού μας, καταργεί τον ΟΗΕ και υπονομεύει την κοινή Ευρωπαϊκή προοπτική.

1. Η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει τη μεσοβέζικη στάση. Να σταματήσει να πατάει σε δύο βάρκες. Αφού ο πόλεμος είναι παράνομος, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για παροχή διευκολύνσεων που έτσι και αλλιώς αντιβαίνουν στους γενικούς κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και στο ελληνικό Σύνταγμα.

2. Επίσης, αφού ο πόλεμος είναι παράνομος, η Ε.Ε. δεν μπορεί να μην τοποθετηθεί. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα ως Προεδρία να μην ζητήσει τέτοια τοποθέτηση από την Ε.Ε. και να μην εγκαλέσει τις χώρες της Ε.Ε. που προσχώρησαν στον επιθετικό πόλεμο.

Την Πέμπτη, που θα συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι 15 Ευρωπαίοι ηγέτες, οι ΗΠΑ θα έχουν εισβάλλει στο Ιράκ παράνομα. Θα μείνουν άφωνοι ή θα σφυρίζουν αδιάφορα;

Ζητούμε από τον κ. Σημίτη:

>> Να συνταχθεί ανοιχτά με εκείνους τους Ευρωπαίους ηγέτες, που έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο

>> Να επιδιώξει μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα υπερασπιστεί τις αξίες της Ευρώπης και του πολιτισμού. Μια πλειοψηφία που θα αντιταχθεί στις ΗΠΑ και στους δορυφόρους τους και θα υπερασπιστεί την ιδέα της ανεξάρτητης Ευρωπαϊκής Ένωσης.

>> Να συγκαλέσει εκτάκτως την Βουλή, για να μιλήσει η εθνική αντιπροσωπεία για τα πολεμοχαρή σχέδια Μπους, που απειλούν τον κόσμο.

Όλοι οι Έλληνες να διατρανώσουν την πίστη τους στην ειρήνη, την αντίθεσή τους στον πόλεμο. Αυτή είναι η κοινωνία των πολιτών, που οφείλει να ακούσει ο κ. Σημίτης.

To Γραφείο Τύπου