Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
19/11/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Η εταιρεία ταχυμεταφορών DHL, οδηγεί με το «ζόρι» 60 εργαζόμενους και τις οικογένειές τους στο δρόμο

Προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης

Η DHL είναι μία από τις μεγαλύτερες, ίσως η μεγαλύτερη, εταιρεία ταχυμεταφορών παγκόσμια. Δραστηριοποιείται σε μεγάλο αριθμό χωρών με ένα τεράστιο δίκτυο συνδέσεων, είτε αεροπορικών είτε χερσαίων.

Παρά την παγκόσμια οικονομική κρίση και σύμφωνα με τα δικές της δημοσιεύσεις, παρουσιάζει τεράστια κέρδη πολλών δις ευρώ.

Η DHL δραστηριοποιείται στην χώρα μας μέσα από ένα όμιλο εταιρειών, στις χερσαίες και αεροπορικές μεταφορές και κατέχει άδεια επίγειας εξυπηρέτησης των αεροσκαφών της στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.

Με μια αδικαιολόγητη όσο και προκλητική απόφαση ανακοίνωσε την μείωση του προσωπικού κατά 60 εργαζομένους, μέσα από ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που όμως αν δεν συμπληρωθεί ο επιδιωκόμενος αριθμός θα προχωρήσει σε απολύσεις. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει διώξει 150 άτομα με παρόμοια προγράμματα.

Η αιτιολογία της απόφασης, όπως δηλώνεται μέσα από την ανακοίνωση της εταιρείας είναι να μην επηρεαστεί η κερδοφορία από την οικονομική κρίση αλλά αντίθετα να μεγιστοποιείται.

Επειδή η DHL αν και κερδοφόρα επιχείρηση, εκμεταλλευόμενη και τη χρονική συγκυρία, επιδιώκει   μεθοδευμένα και προαποφασισμένα τις 60 απολύσεις, για να αυξήσει περισσότερο τα κέρδη της. 

Επειδή οι 60 απολύσεις που έχει αποφασίσει η DHL, αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν, σκοπό έχουν να εκφοβήσουν όλους τους εργαζόμενους ώστε να μην αντιδρούν στην παραβίαση θεμελιωδών, κεκτημένων και νομοθετικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων τους.

Επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να παριστάνει τον τροχονόμο στις παραπάνω πρακτικές της εργοδοσίας, αλλά να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων έναντι των εργοδοτών.

Ερωτάται η κα Υπουργός:

1. Προτίθεται να ελέγξει δια των αρμοδίων οργάνων, εάν παραβιάζονται οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας από την επιχείρηση DHL; Τι μέτρα θα πάρει, ώστε να συμμορφωθεί η επιχείρηση με τις ισχύουσες διατάξεις του εργατικού δικαίου;

2. Προτίθεται να παρέμβει, ώστε να διασφαλισθούν οι 60 θέσεις εργασίας  και να παραμείνουν οι εργαζόμενοι στην εργασία τους; Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει, ώστε να μην βρεθούν στο δρόμο οι 60  εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους; 

3. Σε ποιες άμεσες ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης όπου τα πρώτα θύματα είναι οι εργαζόμενοι, ώστε  οι επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι κερδοφόρες, να μην εκμεταλλεύονται την οικονομική κρίση σαν άλλοθι για να προχωρούν σε μείωση θέσεων εργασίας και αφαίρεση δικαιωμάτων;

 Ο ερωτών βουλευτής

 Κριτσωτάκης Μιχάλης