Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
21/11/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, σχετικά με τον προϋπολογισμό

Ο προϋπολογισμός του 2011 θα είναι η χαριστική βολή για την δημόσια εκπαίδευση όλων των βαθμίδων. Για πρώτη φορά το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία βρίσκεται κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός του 2011 προβλέπει  τις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας-ΔΒΜΘ στο 2,96 % του ΑΕΠ! Ποσοστό που φτάνει στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων αν αφαιρεθούν οι δαπάνες της δια βίου μάθησης, της ΓΓ Έρευνας και Τεχνολογίας καθώς και της Γ.Γ. Θρησκευμάτων. Για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε μείωση και σε απόλυτες τιμές, για το 2011,  προβλέπεται το ποσό των 6,283 δις ευρώ δηλαδή μείωση 20% από το ήδη μειωμένο λόγω μνημονίου και προγράμματος σταθερότητας ποσό του 2010.

Για όλους εμάς που ζούμε και αναπνέουμε την κιμωλία στις τάξεις όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές ή τους φοιτητές αλλά και τις οικογένειές τους είναι σαφές ότι πρόκειται για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου της δημόσιας εκπαίδευσης.

Ήδη σήμερα η κατάσταση είναι τραγική. Οι εργολάβοι δεν παραδίδουν νέα κτίρια στον ΟΣΚ γιατί δεν πληρώνονται, οι σχολικές επιτροπές έχουν πάρει το 1/3 της χρηματοδότησης, καλούνται οι γονείς να καλύψουν τα έξοδα, ότι κοστίζει δεν λειτουργεί (τα αθλητικά σχολεία απειλούνται με κλείσιμο, η ενισχυτική διδασκαλία είναι πολυτέλεια, η πρόσθετη διδακτική στήριξη καταργείται) κουπόνι για τους φοιτητές στα πανεπιστήμια, δεν δίνονται συγγράμματα στο πνεύμα του νόμου Γιαννάκου. Μειώνονται δραματικά οι διορισμοί μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, διαλύονται οι εργασιακές σχέσεις. Το 2011 τα 2/3 των εκπαιδευτικών θα είναι με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Η μείωση στις δαπάνες του Υπουργείου Παιδείας-ΔΒΜΘ που προβλέπει ο προϋπολογισμός μεταφράζεται σε μείωση κατά 14% περίπου των δαπανών για τη μισθοδοσία και τις συντάξεις των εκπαιδευτικών και αντίστοιχες μειώσεις σε όλες σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.

Είναι φανερό ότι  αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης – σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ – η παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παιδείας. Γιατί απαραίτητη προϋπόθεση για μια Παιδεία, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας του αύριο αλλά και του σήμερα, είναι όχι μόνο η διαφύλαξη αλλά και η περαιτέρω ενίσχυση του δημόσιου, δωρεάν και κοινωνικού χαρακτήρα της σε όλες τις βαθμίδες. Απαραίτητη προϋπόθεση για μια τέτοια εκπαίδευση είναι το αυτονόητο: η άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Είναι στο χέρι όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας να μην επιτρέψει την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης, να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε. και να διεκδικήσει  μια εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική για όλα τα παιδιά, για ένα σχολείο χώρο χαράς και δημιουργίας για τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές .

Τμήμα Παιδείας