Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
22/11/2010

Δήλωση του Κώστα Ήσυχου, μέλους της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνος για την Εξωτ. Πολιτική και την άμυνα, σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Λισσαβόνα

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΝΑΙ ΤΟΥ Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ «ΝΕΟ ΝΑΤΟ»

Η συνοδός κορυφής της Λισσαβόνας για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ ολοκληρώθηκε. Στα πλαίσια της συνόδου ο Παπανδρέου συμφώνησε απολύτως, χωρίς μισόλογα και δισταγμούς στην νέα δομή και ρόλο του ΝΑΤΟ, που ουσιαστικά μετατρέπεται σε  στρατιωτικός βραχίονας της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και των πολλαπλών κέντρων του νέου ιμπεριαλιστικού χάρτη που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια.

Οι αποφάσεις της συνόδου προβλέπουν παραπέρα εμπλοκή και εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν (έως την ημερομηνία αποχώρησης των στρατευμάτων), στην Ασία, στην Σομαλία και την Αφρική, τη διεύρυνση των επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ, οπού θα ισχύουν νέες  στρατιωτικές  συνεργασίες με μια σειρά από χώρες σε όλες τις ηπείρους. Η αντί-πυραυλική ασπίδα, δημιουργεί νέους κινδύνους για την Ελλάδα, οπού προβλέπεται να εξεταστεί και το Αιγαίο, ως μια από τις αρκετές  «πυραυλικές βάσεις», που θα εξαπλωθούν στην Ανατολική Ευρώπη και όχι μόνο. Νέα δεδομένα προκύπτουν ταυτόχρονα για τον παραπέρα οικονομικό στραγγαλισμό της Ελλάδας αφού θα «αναβαθμίσει» τις αγορές νέων όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ αλλά και το Ισραήλ!.

Αποτελεί παράδοξο η χώρα μας να περνά τη χειρότερη οικονομική κρίση στη νεότερη ιστορία της, και σαν να μην έχει αλλάξει τίποτε,  ο πρωθυπουργός της να συμμετέχει, να ομοφωνεί και να υποτάσσεται σε νατοϊκές  λογικές που γεννούν νέους κινδύνους για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Μια πολυδιάστατη, φιλειρηνική πολιτική είναι αναγκαία τώρα, οπού θα ανοίγει δρόμους αμφισβήτησης από την χώρα μας σε συντονισμό με άλλες, που θα μπορεί να ανοίγει δρόμους ειρήνης,  σταθερότητας και οικονομικής χειραφέτησης από το αδυσώπητο νεοφιλελευθερισμό που σε οικονομικό επίπεδο επιτίθεται αλλά και τον μιλιταριστικό του βραχίονα του, το ΝΑΤΟ.

To Γραφείο Τύπου