Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/03/2003

Συνάντηση του Ν.Κωνσταντόπουλου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Μαρτίου 2003

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος έγινε δεκτός σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. K. Στεφανόπουλο. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε:

Είναι μια τραγική μέρα για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κ. Μπους και οι συνεταίροι του βύθισαν την ανθρωπότητα στην αγωνία και την ανασφάλεια που προκαλεί ένας παράλογος, ανήθικος και βάρβαρος πόλεμος.

΄Ολοι οι λαοί του κόσμου, οι πολίτες του κόσμου αποδοκιμάζουν απερίφραστα αυτόν τον πόλεμο και κάθε τι που διευκολύνει ή στηρίζει τις βάρβαρες επιδρομές που θα σπείρουν εγκλήματα σε βάρος ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Σε μια τέτοια τραγική στιγμή η Ε.Ε., οι ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών δεν μπορεί να παραμένουν άφωνοι. Η ελληνική Προεδρία δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από προσχήματα διαδικαστικά. Οφείλει να βάλει το θέμα και να επιδιώξει την ρητή και απερίφραστη καταδίκη του πολέμου από πλευράς Ε.Ε.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να συναισθανθεί ότι δεν πρέπει με κανέναν τρόπο να εξακολουθήσει τον στρουθοκαμηλισμό. Από την μια, την αντιπολεμική ρητορεία και από την άλλη, την παροχή διευκολύνσεων. Καμιά διευκόλυνση δεν πρέπει να δοθεί για τον παράνομο, ανήθικο και καταστροφικό πόλεμο. Καμιά συνθήκη και καμία συμφωνία δεν μπορεί να είναι πάνω από τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και από το Σύνταγμα.

Οφείλει η ελληνική κυβέρνηση να συγκαλέσει αμέσως έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής. Οφείλει να ενημερώσει τα κόμματα. Σε όλες τις χώρες οι δημοκρατικοί πολιτικοί θεσμοί διαβουλεύονται. Μόνο στην Ελλάδα υπάρχει αυτή η συστηματική απουσία ενημέρωσης και ακούμε και μαθαίνουμε ότι ο κ. Πρωθυπουργός ενδιαφέρεται να μην χάσει την ατζέντα της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης ή ότι ο κ. Υπουργός Εξωτερικών ενδιαφέρεται να συγκροτήσει συνεργεία ανασυγκρότησης μετά τον όλεθρο της καταστροφής.

Την ώρα που τα μυαλά και τα όπλα του κ.Μπους, του κ.Μπλερ και των συνεταίρων τους κατακρεουργούν την ανθρωπότητα και εκβιάζουν τον κόσμο, ο τελικός λόγος είναι στους πολίτες όλου του κόσμου, στο φιλειρηνικό κίνημα, στο κίνημα εναντίον του πολέμου.

Αυτοί που θέλουν να βάλουν τα μυαλά και τα όπλα του πολέμου πάνω από τις αξίες της ζωής, της δημοκρατίας και του πολιτισμού πρέπει να βρουν αντιμέτωπους τους λαούς και τους πολίτες όλου του κόσμου που αξιώνουν το διαφορετικό κόσμο. Τον κόσμο της ειρήνης, της συνεργασίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συναισθανθεί ότι ολόκληρος ο ελληνικός λαός εκφράζει με κατηγορηματικό τρόπο την αντίθεσή του στον πόλεμο. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές της Ν.Δ. οφείλουν και εκείνοι να επιδιώξουν την έκτακτη σύγκληση της Βουλής. Η Βουλή δεν υπάρχει για να είναι θεατής και ακροατής των τηλεοράσεων και των ραδιοφώνων. Και τα κόμματα δεν υπάρχουν για να πληροφορούνται όσα με τη λογική του "τι να κάνουμε, δεν γίνεται αλλιώς", προωθεί η κυβερνητική σκοπιμότητα.

To Γραφείο Τύπου