Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/03/2003

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού με αφορμή την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τη Σύνοδο της Ε.Ε.

Μαρτίου 2003

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν.Κωνσταντόπουλος, με αφορμή την έκδοση κοινού ανακοινωθέντος από τη Σύνοδο της Ε.Ε., έκανε την παρακάτω δήλωση, προσερχόμενος στο μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο.

Το κοινό ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. συνιστά ηθική ήττα, ανοιχτή παραδοχή πολιτικής αποτυχίας και απουσία ευθύνης για το ρόλο, για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Η Ελληνική Προεδρία της Ε.Ε., με την λογική της δήθεν ουδετερότητας, οδήγησε την Ε.Ε. σε ρόλο παθητικού και μοιραίου θεατή της παράνομης εισβολής των ΗΠΑ στο Ιράκ και νομιμοποίησε το δόγμα του κ.Μπους για μονομερή πολεμική επιδρομή κατά βούληση. Γύρισε την πλάτη στο πρωτοφανές ευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, παραγνωρίζοντας ότι  προεδρεύει σε μια ένωση λαών και κρατών.

Χωρίς συνεπή αντιπολεμική πολιτική και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα περιόρισε την ευθύνη της και ταυτόχρονα υποβάθμισε την Προεδρία της σε απλό πρακτικογράφο των συζητήσεων. Η εμμονή της στην τυπική τήρηση της προγραμματισμένης ατζέντας θεμάτων, ολοφάνερα αναντίστοιχης προς τα κρίσιμα ζητήματα που διακυβεύονται, κατέστησε αντικειμενικά πιο δυσχερή την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης. Απομάκρυνε την προοπτική μιας Ευρώπης που θα διεκδικεί έναν αναβαθμισμένο φιλειρηνικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις.

To Γραφείο Τύπου