Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
23/11/2010

Συνέντευξη του Δ.Στρατούλη στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1 του Πειραιά» (Μαριτίνα Ζαφειριάδου)

Ο Δημήτρης Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο «Κανάλι 1 του Πειραιά» (Μαριτίνα Ζαφειριάδου) ανέφερε τα εξής:

-    Πώς εκτιμάτε το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα;

    Κατʼ αρχή να σας πω ότι αυτή την ώρα βρίσκομαι έξω από το Χίλτον μαζί με 100 ακτιβιστές της ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ και της νεολαίας του ΣΥΝ που κάνουν μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας για όσα λένε στην συνέντευξη τους οι εκπρόσωποι της Τρόικα για το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

    Εδώ και ώρα δεχόμαστε συνεχώς απρόκλητα βίαιη επίθεση από δυνάμεις των ΜΑΤ. Οι Τροϊκανοί δεν ανέχονται ούτε μύγα στο σπαθί  τους, ούτε δηλαδή μια ειρηνική διαμαρτυρία για την λεηλασία  στην οποία έχουν υποβάλει το λαό και τη χώρα μας.

    Τώρα όσον αφορά την ουσία φαίνεται ότι οι όποιες διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης ήταν «για τα μάτια του κόσμου». Οι όποιες κυβερνητικές αντιστάσεις για δευτερεύοντα θέματα του επικαιροποιημένου μνημονίου κατέρρευσαν μέσα σε 24 ώρες ως χάρτινος πύργος.

    Η κυβέρνηση τελικά τα έδωσε όλα και παραδόθηκε άνευ όρων στην Τρόικα. Τους έδωσε την πρωτοφανή επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και των κοινωνικών πολιτικών με επιπλέον 14.3 δις ευρώ για το 2011. Το άνοιγμα του παραθύρου για χαμηλότερους μισθούς των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων από τις κλαδικές. Να θεωρούνται επίσης οι μετατάξεις από τις ΔΕΚΟ στο δημόσιο ως νέες προσλήψεις, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι προσλήψεις στο δημόσιο για πολλά χρόνια και να αυξηθεί η ανεργία κυρίως των νέων.

    Το κυβερνητικό επιτελείο και σε αυτές τις διαπραγματεύσεις παρουσιάστηκε προκλητικά ενδοτικό  απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις των Τροϊκανών.

-    Πως σχολιάζετε την ένταξη και της Ιρλανδίας στο μηχανισμό στήριξης της Τρόικα;

    Η Ιρλανδία οδηγήθηκε σε χρεοκοπία, παρότι εφάρμοσε  πιστά τα τελευταία χρόνια τις σκληρές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που περιλαμβάνονται και στο δικό μας μνημόνιο. Εξάλλου εδώ κι ένα χρόνο μας πίεζαν οι κυρίαρχες ελίτ της Ε.Ε. «να  το  κάνουμε στη χώρα μας όπως η Ιρλανδία». Το συμπέρασμα είναι κι εμείς που αντιγράφουμε τώρα πιστά αυτές τις πολιτικές οδεύουμε προς σίγουρη χρεοκοπία. Γιʼ αυτό η χώρα μας πρέπει το ταχύτερο δυνατό να απεμπλακεί από το μνημόνιο και  την Τρόικα και να ακολουθήσει άλλους δρόμους επιθετικής επαναδιαπραγμάτευσης του δημόσιου χρέους, αναδιανομής και παραγωγικής, αναπτυξιακής ανασυγκρότησης. 

    Πάντως για ένα πράγμα ζηλεύω τους Ιρλανδούς. Όχι μόνο γιατί αντιστάθηκαν σʼ ένα βαθμό στους Τροϊκανούς και κράτησαν για ένα διάστημα τα προσχήματα, αλλά και γιατί η ένταξη τους στο μηχανισμό στήριξης Ε.Ε. – ΔΝΤ «πέρασε από σαράντα κύματα» και πολεμικές κριτικές από κόμματα, συνδικάτα και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κυρίως όμως γιατί οδηγεί στην πτώση της κυβέρνησης που έβαλε την υπογραφή της και σε εκλογές τον Ιανουάριο.