Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
22/03/2003

Εξι κόμματα της Αριστεράς συναντώνται στην Αθήνα με θέμα τη δημιουργία ευρωπαϊκού κόμματος ύστερα από πρόσκληση του ΣΥΝ

Εξι κόμματα της Αριστεράς που συναντώνται στην Αθήνα με θέμα τη δημιουργία ευρωπαϊκού κόμματος ύστερα από πρόσκληση του ΣΥΝ εξέδωσαν την ακόλουθη επείγουσα κοινή έκκληση: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ!

Αντιπροσωπείες Ευρωπαϊκών αριστερών κομμάτων, που συναντήθηκαν στην Αθήνα με πρόσκληση του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, εκφράζουν αγανάκτηση και φρίκη καθώς οι Αμερικανικές και Βρετανικές δυνάμεις εντείνουν τον επιθετικό τους πόλεμο στο Ιράκ.

Ο μαρτυρικός λαός του Ιράκ, ιδιαίτερα ο άμαχος πληθυσμός και τα παιδιά, αντιμετωπίζουν μια νέα, χωρίς προηγούμενο σφαγή που προστίθεται στο φοβερό τίμημα που έχουν ήδη πληρώσει σε διαδοχικούς πολέμους, στο διεθνές εμπάργκο και στην ωμή δικτατορία του Σαντάμ Χουσεϊν.

Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε το δόγμα του «προληπτικού πολέμου» και προειδοποιούμε για μια ακόμη φορά για τους κινδύνους που πηγάζουν απ’ τον πόλεμο αυτό για όλη τη Μέση Ανατολή, όπου συνεχίζεται η Παλαιστινιακή τραγωδία. Επίσης ανησυχούμε για την πιθανότητα αύξησης της τρομοκρατίας και του θρησκευτικού φανατισμού επειδή πιστεύουμε ότι ο πόλεμος και η τρομοκρατία αλληλοτροφοδοτούνται.

Επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας στον παράνομο, εξαιρετικά καταστροφικό και βάρβαρο αυτό πόλεμο, που αποτελεί ωμή παραβίαση του Χάρτη του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου και ευθεία επίθεση σε όλη την ανθρωπότητα.

Χαιρετίζουμε θερμά το πολύμορφο αντιπολεμικό κίνημα που παίρνει πρωτοφανείς διαστάσεις σε όλο τον κόσμο και συνεχίζει να αναπτύσσεται.

Στο κρίσιμο αυτό σταυροδρόμι για τις παγκόσμιες εξελίξεις σημειώνουμε με αισθήματα δυσαρέσκειας και διαμαρτυρίας ότι η Ευρώπη δέχτηκε μια ηθική και πολιτική ήττα, λόγω του παθητικού της ρόλου, της ανικανότητάς της και της μη ανάληψης της ευθύνης να ορθώσει το ανάστημά της εναντίον του πολέμου. Έστω και την τελευταία αυτή ώρα απευθύνουμε έκκληση στην ΕΕ να ανταποκριθεί στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ευρωπαϊκών λαών και στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου και να παρέμβει για τη διακοπή των εχθροπραξιών.

Απαιτούμε: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΡΑ και καλούμε για την επανάληψη της διπλωματικής και πολιτικής δράσης με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ για τη διευθέτηση της Ιρακινής κρίσης και σ’ αυτή την κατεύθυνση ζητούμε τη σύγκληση ειδικής συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Οι αρχές και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη τη Μέση Ανατολή, για να επικρατήσει ή ειρήνη, η δημοκρατία, η κοινή ασφάλεια και η συνανάπτυξη και να μετατραπεί η έντονα στρατιωτικοποιημένη αυτή περιοχή σε ζώνη ελεύθερη από πυρηνικά, χημικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής.

Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ) Κύπρου
Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας
Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού Γερμανίας
Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ της Αριστεράς και της Προόδου της Ελλάδας

To Γραφείο Τύπου