Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2010

Επιστολή των βουλευτών Η. Διώτη και Θ. Δρίτσα στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη σχετικά με καταγγελία για επαναπροώθησης 32 μεταναστών από το λιμάνι της Χίου στο Τσεσμέ της Τουρκίας

Επιστολή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή απέστειλαν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ηρώ Διώτη Λάρισας, Θοδωρής Δρίτσας Α΄ Πειραιά και Νησιών και Βασίλης Μουλόπουλος Επικρατείας με βάση καταγγελία για επαναπροώθηση 32 μεταναστών από το λιμάνι της Χίου στο Τσεσμέ της Τουρκίας, ζητώντας τον έλεγχο της βασιμότητας της εν λόγω καταγγελίας, τη διερεύνηση της νομιμότητας και την εφαρμογή των διεθνών συμβάσεων για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Στην επιστολή τους οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τονίζουν ότι:

 «Τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010,  με πλήρη μυστικότητα 32 μετανάστες , μεταξύ αυτών 3 οικογένειες και άτομα που χρήζουν διεθνούς προστασίας, επαναπροωθήθηκαν  με τουριστικό  πλοίο από το λιμάνι της Χίου στον Τσεσμέ, προκειμένου στη συνέχεια να προωθηθούν  στις χώρες καταγωγής τους. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν ήδη κρατούμενοι από τις αστυνομικές αρχές της Χίου περίπου για τρεις μήνες.

Η μεταφορά τους έγινε με τουριστικό καραβάκι που εκτελεί το δρομολόγιο Χίος- Τσεσμέ, κατόπιν ειδικής άδειας μεταφοράς τους από το Λιμενικό, με στόχο προγραμματισμένο να  οδηγηθούν από κει στο λιμάνι του Δικελίου.  Τους μετανάστες συνόδευαν 18 Έλληνες αστυνομικοί και σκάφος του λιμενικού. Επιπλέον, θα πρέπει να σημειωθεί, σύμφωνα  με καταγγελίες ανθρωπιστικών  οργανώσεων, ότι οι κρατούμενοι μετανάστες επιβιβάστηκαν στο πλοιάριο με χειροπέδες, χωρίς μάλιστα να ενημερωθούν για το που και για ποιο λόγο  μεταφέρονται. Οι αστυνομικοί τους ενημέρωσαν ψευδώς ότι  επρόκειτο  να μεταφερθούν στην Μυτιλήνη γιατί έκλεισε το κέντρο της Χίου. 

Για άγνωστους σε εμάς λόγους –πιθανότατα λόγω άρνησης της Τουρκίας να τους δεχτεί – η αποστολή επέστρεψε στη  Χίο. Έκτοτε,   οι 15 Ιρανοί και Ιρακινοί ενήλικες άνδρες και οι 3 Τούρκοι, κουρδικής καταγωγής, εξακολουθούν να παραμένουν έγκλειστοι σε ένα θάλαμο στα κρατητήρια  της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αφού ο Αστυνομικός Διευθυντής της Χίου κ. Αφεντούλης, δεν δίνει άδεια  για μεταφορά τους στο κέντρο φιλοξενίας, ενώ οι γυναίκες με τα παιδιά έχουν μεταφερθεί στο κέντρο αυτό  που βρίσκεται στο Μερσινίδι Χίου».

Στη συνέχεια οι βουλευτές αναφέρουν ότι

«Εικάζουμε ότι η επιχείρηση αυτή οργανώθηκε στα πλαίσια του Πρωτοκόλλου επανεισδοχής που υπέγραψε η Ελλάδα με την Τουρκία το  2001   (Ν. 3030/2002) και επικαιροποιήθηκε μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει  την γενική κατακραυγή από τις οργανώσεις υπεράσπισης δικαιωμάτων των προσφύγων. Είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται επαναπροώθηση από τη Χίο απευθείας στην Τουρκία. Εξαιτίας της μακρόχρονης κράτησης τους (3 μήνες) οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται σε άθλια ψυχολογική και σωματική κατάσταση και προφανώς το ζήτημα εμπίπτει στις ρυθμίσεις των Διεθνών Συνθηκών περί προστασίας προσφύγων και μεταναστών για ανθρωπιστικούς λόγους».

Και καταλήγουν ζητώντας

«Επειδή τα στοιχεία με τα οποία περιγράφεται το παραπάνω συμβάν δείχνουν ότι καμιά από τις νόμιμες διαδικασίες υποδοχής προσφύγων και μεταναστών δεν έχει τηρηθεί και επειδή σαφώς ανακύπτουν ζητήματα ανθρωπιστικής προστασίας, σας ζητάμε επειγόντως να ελέγξετε τη βασιμότητα της καταγγελίας και να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση της νομιμότητας και σας παρακαλούμε να μας ενημερώσετε σχετικά».