Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2010

Υποχώρηση του Υπουργείου στο ζήτημα του Μηχανογραφικού Δελτίου των ατόμων με αναπηρία, ύστερα από τις εντονότατες πιέσεις και τις πολιτικές παρεμβάσεις που σημειώθηκαν

Το μηχανογραφικό των υποψηφίων με αναπηρία για την εγγραφή στα ΑΕΙ/ΑΤΕΙ προκάλεσε εύλογα την έντονη διαμαρτυρία και την κινητοποίηση των ατόμων με αναπηρία, καθώς απέκλειε με απαράδεκτο τρόπο την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μετά από τη συνάντηση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία με τον υφυπουργό Παιδείας κ. Πανάρετο, καθώς και μετά από την υποβολή σχετικών ερωτήσεων από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κουράκη, Μ. Κριτσωτάκη και Ε. Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει, καλώντας τους υποψήφιους να δηλώσουν τμήματα ή σχολές, από τα οποία πριν αποκλείονταν λόγω της πάθησής τους. Η απόφαση του Υπουργείου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά παραμένει μία λύση συγκυριακή, ημιτελής και διστακτική. Για την υποβολή του μηχανογραφικού δόθηκε πλέον παράταση μέχρι τις 26 Νοεμβρίου, δηλαδή για δύο μόνο ημέρες, ενώ ζητήθηκε από τους υποψήφιους να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/86. Με τον τρόπο αυτό εκτονώνεται μεν προσωρινά η κατάσταση, αλλά περιπλέκεται η όλη διαδικασία, χωρίς να κατοχυρώνεται η ίση μεταχείριση και η ανεμπόδιστη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουμε να στηρίζουμε στην πράξη τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, πολύ περισσότερο στην εποχή του Μνημονίου που βλέπουμε την κυβερνητική πολιτική να οδηγεί στην πιο ακραία λιτότητα, στην υποβάθμιση της ζωής των πολιτών, στη διάλυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας εκπαίδευσης.

To Γραφείο Τύπου