Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
03/04/2003

Ανακοίνωση του Συνασπισμού για το πολύνεκρο ατύχημα που έγινε στην ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε.

Σχετικά με το πολύνεκρο ατύχημα που έγινε στην ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. στην Κόρινθο, το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού τονίζει:

Το νέο πολύνεκρο ατύχημα που έγινε στην ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΙΑ Α.Ε. στην Κόρινθο αναδεικνύει εκ νέου τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργεί η καταπάτηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.
Όπως προκύπτει από τα μέχρι τώρα υπάρχοντα στοιχεία η Επιθεώρηση Εργασίας πριν από ένα μήνα είχε συντάξει έκθεση στην οποία μιλούσε για έλλειψη των μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας.
Ο Συνασπισμός εκφράζει την λύπη και τη συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων και καλεί την κυβέρνηση και τα αρμόδια όργανα να προβούν στον άμεσο έλεγχο, στον καταμερισμό ευθυνών και στην παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων.
Ταυτόχρονα, για να πάψουμε να θρηνούμε θύματα θα πρέπει, επιτέλους, να ληφθούν μέτρα για την καθολική και πλήρη εφαρμογή των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, αποτελούμενη από τον Π.Λαφαζάνη, βουλευτή Β' Πειραιά του ΣΥΝ και τον Γ.Σπινάσα, επισκέφθηκε σήμερα τις εγκαταστάσεις της Σωληνουργίας Κορίνθου και τον τόπο του δυστυχήματος. Και στη συνέχεια επισκέφθηκε στο νοσοκομείο Κορίνθου τους τραυματίες.
Ο Π. Λαφαζάνης, μετά τις επισκέψεις, έκανε την παρακάτω δήλωση:

"‘Εξι συμπολίτες μας εργαζόμενοι βρήκαν έναν από τους πιο φρικτούς θανάτους. Αυτό που συνέβη δεν πρόκειται για ατύχημα, αλλά για έγκλημα. Η εργοδοσία επιχειρεί από την πρώτη στιγμή να το συγκαλύψει, τρομοκρατώντας τους εργαζόμενους στην επιχείρηση να μην μιλήσουν, τους απαγορεύει να δώσουν συνεντεύξεις σε δημοσιογράφους σε κανάλια, εκβιάζοντάς τους με απολύσεις.

Οι εργαζόμενοι που βρήκαν φρικτό θάνατο, ενώ ήταν ειδικευμένοι, η επιχείρηση τους χαρακτήριζε ως ανειδίκευτους, για να τους πληρώνει λιγότερο και να πληρώνει λιγότερα ασφάλιστρα.

Οι εγκαταστάσεις που δούλευαν οι εργαζόμενοι θυμίζουν μεσαιωνικό γκέτο. Παραβιάζονται όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας. Ο χώρος δουλειάς μοιάζει με μια μεγάλη σιδερένια παγίδα, όπου δεν υπάρχει οδός διαφυγής.

Εγκληματικές είναι οι ευθύνες όσων ασκούσαν μέχρι τώρα τους ελέγχους ασφάλειας και οι οποίοι συγκάλυπταν τις χονδροειδείς παρανομίες που οδήγησαν στον θάνατο εργαζόμενους.

Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να γίνουν άμεσες συλλήψεις των μεγαλομετόχων και των υπευθύνων του εργοστασίου και να παραπεμφθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη. Η υπόθεση αυτή δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί για άλλη μια φορά στις γραφειοκρατικές ανακρίσεις, με τις οποίες θα παραπεμφθεί η υπόθεση για άλλη μια φορά στις καλένδες.

Απ' ότι φαίνεται δεν έχουμε πόλεμο μόνο εναντίον του Ιράκ, αλλά και έναν ασίγαστο πόλεμο, με μεγάλο φόρο αίματος, εναντίον των εργαζομένων. Η Ελλάδα έχει σπάσει όλα τα ευρωπαϊκά ρεκόρ στα εργατικά ατυχήματα, και μάλιστα τα θανατηφόρα.

Λυπούμαι να πω ότι αυτή την ώρα που έγινε το τραγικό έγκλημα στην Κόρινθο, η κυβέρνηση, με νομοσχέδιο στη Βουλή, ψηφίζει διατάξεις για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, με τις οποίες επιδεινώνεται η κατάσταση και γίνεται ακόμα πιο ευνοϊκή για τους εργοδότες και τα κέρδη τους.

Σήμερα είναι όσο ποτέ επίκαιρο το μεγάλο σύνθημα των διαδηλώσεων ανά τον κόσμο Οι άνθρωποι και η ζωής τους πάνω από τα κέρδη του κεφαλαίου".

To Γραφείο Τύπου