Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2010

Τοποθέτηση του Δ.Παπαδημούλη στην Ολομέλεια της Βουλής για τον πληθωρισμό, τις τιμές και τη νόθευση του ανταγωνισμού

Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, τα καρτέλ που νοθεύουν τον ανταγωνισμό και την ψαλίδα στις τιμές, ο Δημήτρης Παπαδημούλης σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε εξής:

Όταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ήταν επικεφαλής της Αντιπολίτευσης για τα θέματα της ακρίβειας, δεσμευόταν ότι αν γίνει το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση, θα μειωθούν οι τιμές μέσα στους πρώτους έξι μήνες κατά 10%, θα σπάσει τα καρτέλ,  θα επιβάλλει πρόστιμα, και θα μειώσει τα τιμολόγια στις ΔΕΚΟ που παράγουν κρατική ακρίβεια.

Αντί για αυτά, τι έχουμε; Η απόσταση των τιμών από το χωράφι στο ράφι, σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, είναι 675%, επτά φορές επάνω! Ο πληθωρισμός θα κλείσει το 2010 πάνω από 5%, τρεις φορές παραπάνω από το στόχο του Μνημονίου και της Κυβέρνησης που έλεγε για 1,9% ετήσιο πληθωρισμό το 2010.

 Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ διαπίστωσε ότι: H ακρίβεια ροκανίζει το εισόδημα των εργαζομένων και τους αφαιρεί επιπλέον εισόδημα από το ήδη συρρικνωμένο, και διατύπωσε την ερώτηση: Πόσα καρτέλ έσπασε η Επιτροπή Ανταγωνισμού και η Κυβέρνηση το χρόνο που πέρασε; πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν;

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά:  Ένας κτηνοτρόφος χρειάζεται να πουλήσει δέκα κιλά γάλα, για να πιει ένα καφέ. Ένας ελαιοπαραγωγός χρειάζεται να πουλήσει τουλάχιστον δύο κιλά λάδι, για να πιει ένα καφέ τριάντα πέντε χρόνια τα καρτέλ ζουν και βασιλεύουν.

Αντί να μαζέψετε άμεσους φόρους από αυτούς που έχουν και δεν πληρώνουν φόρους -γιατί στην Ελλάδα η ελίτ, η άρχουσα τάξη δεν πληρώνει φόρους- αντί να φτιάξετε αποτελεσματικούς φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και να υποχρεώσετε όσους κλέβουν το δημόσιο να πληρώσουν, ρημάζετε στη μείωση εισοδήματος τους φτωχότερους Έλληνες και κόβοντας τις αποδοχές τους και προσθέτοντάς τους στο κεφάλι έμμεσους φόρους.

Αυτό δεν έχει ως αποτέλεσμα τον αποπληθωρισμό -που είπε ο Ντομινίκ Στρος Καν, ο σύντροφός σας και επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με μείωση αμοιβών και μείωση τιμών- αλλά έχει ως αποτέλεσμα τον  στασιμοπληθωρισμό. Συνδυασμό μείωσης αμοιβών και αύξησης τιμών, παρότι το εργατικό κόστος μειώνεται.

Εδώ χρειάζονται μέτρα. Έχετε αποτύχει. Εκτός εάν παραδεχθείτε ότι δεν αποτύχατε, αλλά είπατε συνειδητά στους Έλληνες πολίτες πράγματα που δεν είχατε σκοπό να πραγματοποιήσετε, για να πάρετε τα ψηφαλάκια και μετά να συνεχίσετε τον ίδιο χαβά.