Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
25/11/2010

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Αποζημιώσεις ιδιοκτητών κτημάτων για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Τσακώνα-Καλαμάτα

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Καλαμάτας που γίνεται με σύμβαση παραχώρησης από την εταιρεία Μωρέας Α.Ε. εντός του νομού Μεσσηνίας, ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής «Ιδιοκτητών Περιοχής Θουρίας-Σπερχογείας» κ. Στάθης Γεωργακίλας και οι ιδιοκτήτες των οποίων απαλλοτριώνονται τα κτήματά τους για την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου διαμαρτύρονται και καταγγέλλουν ότι δεν εφαρμόζονται οι ισχύοντες νόμοι. Συγκεκριμένα, καταγγέλλουν ότι ενώ η νομοθεσία ορίζει ότι όταν βγει η απόφαση από το Πρωτόδικο Δικαστήριο θα πρέπει να καταβληθεί το 60% των χρημάτων της απόφασης του Πρωτόδικου Δικαστηρίου, αυτό δεν εφαρμόζεται. Μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες μόνο για τα «επικείμενα» παρότι τα έργα προχωρούν κανονικά.

Επίσης, καταγγέλλουν ότι η εταιρεία Μωρέας Α.Ε. εκβιάζει τους ιδιοκτήτες να αποδεχτούν την αποζημίωση για τα «επικείμενα» χωρίς να έχει βγει η πρωτόδικη απόφαση του Δικαστηρίου και τους απειλούν ότι αν δεν αποδεχθούν την αποζημίωση που τους δίνει η εταιρεία θα καταθέσουν αυτά τα χρήματα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, βέβαια αυτή η απειλή στερείται νομικής βάσης.

 Επιπλέον, οι παρόδιοι ιδιοκτήτες διαμαρτύρονται και ζητούν να γίνει άρση της απόφασης για την αυτοαποζημίωση αφού ο δρόμος είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος, συνεπώς δεν έχει καμία έννοια η συγκεκριμένη διάταξη.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1)    Θα εφαρμοστεί και πότε η κείμενη νομοθεσία που ορίζει ότι πρέπει να καταβληθεί στους ιδιοκτήτες, των οποίων απαλλοτριώνονται τα κτήματα, το 60% της αποζημίωσης που έχει ορίσει το Πρωτόδικο Δικαστήριο;

2)    Θα παρέμβετε προς την εταιρεία Μωρέας Α.Ε. να σταματήσει τις απειλές και τους εκβιασμούς στους ιδιοκτήτες και να συμμορφωθεί με την κείμενη νομοθεσία;

3)  Θα γίνει άρση της απόφασης για τις αυτοαποζημιώσεις;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Λαφαζάνης Παναγιώτης

Αμμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία