Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2010

Δήλωση Δ.Στρατούλη, σχετικά με το Ν/Σ για τη Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για τη Διαιτησία και τον ΟΜΕΔ, που η Υπουργός έστειλε για διαβούλευση στους εργοδοτικούς και εργατικούς φορείς  ο Δημήτρης  Στρατούλης μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ έκανε την εξής δήλωση:

Με το νομοσχέδιο για τον ΟΜΕΔ η κυβέρνηση σε εφαρμογή του μνημονίου και μετά από σχετική συμφωνία της με την Τρόικα προωθεί την αλλαγή του νόμου 1876/1990 για τη διαιτησία, προς το χειρότερο για τους εργαζομένους προσφέροντας στους εργοδότες και νέα μεγάλα δώρα.

Με βάση το κυβερνητικό νομοσχέδιο το κάθε ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη (εργαζόμενοι – εργοδότες) θα μπορεί να προσφύγει στη διαιτησία, εάν διαφωνεί με τις προτάσεις του μεσολαβητή. Μέχρι τώρα, εάν σε αυτές τις προτάσεις διαφωνούσαν οι εργοδότες, το δικαίωμα αυτό το είχε μόνο η εργατική πλευρά. Ταυτόχρονα θέτει σε δικαστική κρίση όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και την ουσία των διαιτητικών αποφάσεων, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ αυξήσεις μισθών που θα προβλέπονται σε αυτές ή να καθυστερεί υπέρμετρα η εφαρμογή τους. Επίσης θεσπίζονται νέες διαδικασίες επιλογής Διαιτητών και Μεσολαβητών με υποκατάσταση της Διοίκησης του ΟΜΕΔ, που βάζει σε ισχυρή διακινδύνευση την ανεξαρτησία τους.

Με το κυβερνητικό νομοσχέδιο υποβαθμίζεται ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας σε ρόλο απλού φωτοτυπικού μηχανήματος που θα εκδίδει αποφάσεις – πιστά αντίγραφα της εκάστοτε κυβερνητικής εισοδηματικής πολιτικής και ενισχύεται προκλητικά στις συλλογικές διαπραγματεύσεις η εργοδοτική πλευρά.

Οι αλλαγές αυτές στη διαιτησία σε συνδυασμό με την προωθούμενη κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων οδηγούν σε νέα δραματική συμπίεση των μισθών κυρίως στον ιδιωτικό τομέα, σε ουσιαστικό παροπλισμό και εξουδετέρωση των συνδικάτων και σε καθεστώς εργασιακής και κοινωνικής ζούγκλας.

To Γραφείο Τύπου