Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
26/11/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΝ με αφορμή τις κυβερνητικές προτάσεις για το άσυλο και τους μετανάστες

Το Τμήμα Δικαιωμάτων με την ευκαιρία της δημοσίευσης του νέου προεδρικού διατάγματος 114/2010 για το άσυλο και του νέου πολυνομοσχεδίου για το άσυλο, τα κέντρα υποδοχής μεταναστών και την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2008/115/ΕΚ «σχετικά με τους κοινούς κανόνες και διαδικασίες στα κράτη μέλη για την επιστροφή των παρανόμως διαμενόντων υπηκόων τρίτων χωρών» και λοιπές διατάξεις», επισημαίνει τα ακόλουθα:

Στο προεδρικό διάταγμα αναπαράγεται η απαράδεκτη δυνατότητα κράτησης των αιτούντων άσυλο σε αρκετές περιπτώσεις, ένδειξη της αντίληψης και της πρακτικής της κυβέρνησης  να θεωρούνται ως εγκληματίες οι αιτούντες άσυλο, οι οποίοι και χρειάζεται να κρατούνται, προκειμένου να εξεταστούν τα αιτήματά τους.

Ο δεύτερος βαθμός εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, προκειμένου να εξεταστούν οι δεκάδες χιλιάδες εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου είναι θετικός, όμως οι δευτεροβάθμιες επιτροπές προσφυγών παρά το γεγονός ότι εξοπλίζονται με υποδομή και πόρους, δεν είναι ανεξάρτητες από το υπουργείο, αν και έχουν αποφασιστική αρμοδιότητα.

 Στο δε πολυνομοσχέδιο αναπαράγεται  ο διαχωρισμός σε πρόσφυγες και μετανάστες, με τους δεύτερους να θεωρούνται ξανά, σε γενικές γραμμές, ως εγκληματίες προς απέλαση ενώ ενισχύονται τα σύνορα με δυνάμεις της FRONTEX με σκοπό της κυβέρνησης να καταστήσει την Ελλάδα προπύργιο της Ευρώπης στην καταστολή σε βάρος των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, η πρόβλεψη για  προσωρινά δικαιώματα, όπως πρόσβαση σε στέγαση, σε υπηρεσίες υγείας, διερμηνείας, νομικής βοήθειας και, υπό προϋποθέσεις, νόμιμης εργασίας στους μετανάστες που εισέρχονται "παράνομα" στην Ελλάδα ακολουθείται από την κράτησή τους στα, υπό ίδρυση, νέα κέντρα κράτησης (και όχι υποδοχής, όπως, κατ' ευφημισμό, ονομάζονται).

Η κυβέρνηση εμμένει στη ρατσιστική πολιτική εξόντωσης των μεταναστών και των προσφύγων, της καταστολής και της αντιμετώπισής τους ως εγκληματίες. Παρά τις όποιες θετικές προτάσεις της κυβέρνησης, ο βασικός πυρήνας της πολιτικής της δεν αλλάζει. Ως Συνασπισμός αγωνιζόμαστε για τη χάραξη μιας πολιτικής για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα σέβεται το θεμελιώδες δικαίωμά τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής και εργασίας και θα επιτρέπει την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την υγεία, σε αντίθεση με την οικοδόμηση της σημερινής Ευρώπης-Φρούριο.

Τμήμα Δικαιωμάτων