Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/11/2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπρόσωπου ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με τις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας

ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΟ ΑΛΛΑ «ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ»

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου ότι η επιμήκυνση της αποπληρωμής του χρέους δεν συνεπάγεται και παράταση των μέτρων λιτότητας, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Η παράταση του χρόνου αποπληρωμής δανείων δεν συνιστά κάποιο «δώρο» της τρόικα προς τη χώρα μας αλλά αποτελεί την –με τον πλέον επίσημο τρόπο- αναγνώριση του αδιεξόδου στο οποίο έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία κάτω από τα κατεδαφιστικά μνημονιακά προγράμματα.

Αυτή η αναγκαστική παράταση της αποπληρωμής όχι μόνο δεν συνιστά «διευκόλυνση» προς την Ελλάδα αλλά και θα συνοδευτεί με νέα, υψηλότερα και ακόμα πιο ληστρικά επιτόκια, καθώς και με αντίστοιχη παράταση της τροϊκανής επιτήρησης!

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμπαίζει τον ελληνικό λαό όταν πάει να διαφύγει από την ουσία του προβλήματος με λεκτικά σχήματα περί μη παράτασης των μέτρων λιτότητας που προβλέπει το μνημόνιο.

Κι αυτό διότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, που θα αποφασιστεί στις αρχές του 2011, για να εγκριθεί από τα αντίστοιχα κοινοβούλια των χωρών μελών, είναι βέβαιον ότι πρόκειται να συνδυαστεί με νέους επαχθέστατους όρους και νέες «μνημονιακού» τύπου υποδουλωτικές δεσμεύσεις σε βάρος της χώρας και του ελληνικού λαού!

Αυτή την ώρα η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη, σωτήρια και αναγεννητική προοδευτική σοσιαλιστική στροφή σε ρήξη με την τρόικα  και τις κατευθύνσεις της, που θα έχει ως αιχμή τη ριζοσπαστική και συνολική επαναδιαπραγμάτευση, χωρίς όρους, του χρέους για μια νέα ρύθμισή του, η οποία θα δίνει πραγματική «ανάσα» στην οικονομία και την κοινωνία.

To Γραφείο Τύπου