Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
29/11/2010

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη «Στο Κόκκινο 105,5»

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» ( Μ. Αγρολάμπος), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων τα εξής:

Για την αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου και το μέλλον της ΕΕ

Έχει τεθεί επί τάπητος η ανάγκη ριζικής αλλαγής της ίδιας της αρχιτεκτονικής και των κυρίαρχων πολιτικών που μας έφτασαν μέχρι εδώ. Το ευρώ εκδόθηκε  πάνω σε μια οικονομική και νομισματική ενοποίηση (ΟΝΕ) όπου το «ο» δεν υπήρχε. Οικονομική ενοποίηση δεν υπήρξε, μόνο νομισματική ενοποίηση. Την εποχή του Μάαστριχτ θεσπίστηκε πάλι υπό την πίεση της Γερμανίας ένα Σύμφωνο με προδιαγραφές οι οποίες μόλις ξέσπασε η κρίση πετάχτηκαν στα σκουπίδια. Δεν ισχύει πλέον ούτε το όριο του 3% για το έλλειμμα ούτε το όριο του 60% για τα χρέη ούτε και η αρχή της μη διάσωσης, ούτε η απαγόρευση για την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα να παίζει το ρόλο του δανειστή. Τώρα όμως δεν αρκούν να τα αλλάζουν στην πράξη. Τώρα χρειάζεται η ΕΚΤ να αποκτήσει την ισχύ που έχει και η Αμερικανική και η Κινέζικη κεντρική Τράπεζα, για να μπορεί να κόψει και νόμισμα αν χρειαστεί. Να μπορεί να αυξηθεί ο κοινοτικός προϋπολογισμός έτσι ώστε να υπάρξουν μεγάλα επενδυτικά προγράμματα σʼ όλη την Ευρωζώνη που να μπορούν να τροφοδοτήσουν ανάπτυξη και απασχόληση. Να μπορεί η ΕΚΤ να αγοράσει χρέος και με τη βούλα και επιτέλους να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός να δανείζεται μια ιδιωτική τράπεζα του Λάτση ή του Βαρδινογιάννη με 1% από την ΕΚΤ για να δανείσει το Ελληνικό Δημόσιο με 5-6% αλλά να μπορούν να βοηθηθούν τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Είναι μια ευκαιρία για την Ευρωπαϊκή Αριστερά και το κόμμα μου τον Συνασπισμό, από το οπλοστάσιο της να θέσει όλα αυτά τα θέματα που απαιτούν μια ριζική επαναθεμελίωση της ΕΕ. Η Ένωση πρέπει να λειτουργεί υπέρ των πολιτών και όχι υπέρ των τραπεζιτών.

 Το συμφέρον πολλών χωρών εντός της ευρωζώνης επιτάσσει αυτές τις δομικές αλλαγές. Διαφορετικά κινδυνεύουν να κρεμαστούν στο τσιγκέλι και στη συνέχεια να πεταχτούν εκτός ευρώ με μια υποτίμηση του νομίσματος τους, 35-40%. Είναι ο μόνος δρόμος για να μη διαλυθεί η Ευρωζώνη. Αν δεν σωθούν οι λαοί και οι χώρες με ελλείμματα και χρέη, δε θα μπορέσει να κατοχυρώσει πλεόνασμα και ευημερία ούτε πλούσια Γερμανία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Γερμανικών εξαγωγών γίνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο. Αυτός ο εθνικισμός της Μέρκελ και ο δογματικός φιλελευθερισμός πρέπει να ηττηθεί διότι υπονομεύει κάθε προοπτική Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

Η σύγχρονη Αριστερά πρέπει να συνεχίσει τον διεθνισμό της σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, όχι αναδιπλούμενη αλλά να οργανώσει την πάλη της απέναντι στην καπιταλιστική  κρίση. Ξεκίνησε  ως χρηματοπιστωτική μετατράπηκε σε κρίση κρατικών χρεών και τώρα αν δεν γίνουν αλλαγές θα την πληρώσουν οι λαοί. Βρισκόμαστε μπροστά στην αποτυχία του νεοφιλελεύθερου μοντέλου. Απαιτούνται ριζικές αλλαγές. Φωτεινό παράδειγμα η ίδια η Ιρλανδία. Μας την πρότειναν ως νεοφιλελεύθερο πρότυπο για χρόνια και από κέλτικη τίγρης έπεσε στο στόμα του λύκου.

Για τη συναίνεση που επιζητά η κυβέρνηση

Αν η κυβέρνηση μας ζητούσε να συναινέσουμε  για να παταχθεί η φοροδιαφυγή, να περιοριστεί η παραοικονομία, να αποκομματικοποιηθεί το κράτος, να γίνει παραγωγικότερη η διοίκηση, να πάει και κανένας κλέφτης φυλακή, όχι απλά να συναινέσουμε αλλά να χειροκροτήσουμε κι όλας. Αυτό που μας ζητείται όμως είναι η παροχή συναίνεσης στην εφαρμογή των άγριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών του Μνημονίου. Τους επόμενους 3 μήνες προβλέπεται να συντριβούν κοινωνικά δικαιώματα, εργασιακές σχέσεις και συλλογικές συμβάσεις. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Όσοι καταψήφισαν το μνημόνιο πρέπει να βαδίσουν μαζί μας για να οργανώσουμε κοινές δράσεις.

To Γραφείο Τύπου