Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
15/04/2003

Συνέντευξη Τύπου του Ν.Κωνσταντόπουλου στο Ναύπλιο

 Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, προσκεκλημένος του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου, μίλησε σε εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Ναυπλίου με θέμα "Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και τον κόσμο".

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε προς τα ΜΜΕ σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε:

Για τη διεύρυνση και την υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης

Η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης των δέκα νέων μελών μπορεί και πρέπει να αποτελέσει θετικό βήμα προς την Ενωμένη Ευρώπη των κρατών και των λαών, να μην αποτελέσει παράγοντα για την παραπέρα πολιτική αποδυνάμωσης της Ευρώπης.

Η δραματική διεθνής κατάσταση που διαμορφώνεται από την ηγεμονική πολιτική της αμερικάνικης αυτοκρατορίας με το δόγμα των προληπτικών πολέμων, επιβάλλει την ανάδειξη της Ευρώπης σε μεγάλη δύναμη στον κόσμο, δύναμη ειρήνης, ασφάλειας, αλληλεγγύης και συνύπαρξης, με ενίσχυση του διεθνούς δικαίου.

Με την υπογραφή της πράξης προσχώρησης ανοίγει μια ιστορική και κρίσιμη περίοδος, στην διάρκεια της οποίας, πρέπει να επιδιωχθεί η πολιτική ενοποίηση, η κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική για την άμυνα, η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης έναντι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, η αναθεώρηση του Συμφώνου σταθερότητας, η διεύρυνση της κοινωνικής πολιτικής και των δημοκρατικών εγγυήσεων για ανθρώπινη ανάπτυξη με αλληλεγγύη και δικαιοσύνη για όλους.

Κεντρικό θέμα για την ολοκλήρωση της Ενωμένης Ευρώπης είναι ο απεγκλωβισμός της Ε.Ε. από την κηδεμονία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Χωρίς αυτό, όλα όσα συζητάμε για την ευρωπαϊκή προοπτική είναι υπονομευμένα.

Για τις διαδηλώσεις

Οι κινητοποιήσεις των πολιτών της Ευρώπης αποτελούν υπαρκτό και δυναμικό στοιχείο κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, συνεπές ενοποιητικό στοιχείο για μια Ευρώπη που δεν θα χάνεται στους διακρατικούς ανταγωνισμούς και στις διευκολύνσεις των κυνικών επιδιώξεων των ΗΠΑ.

Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ. Ο ελληνικός λαός πρέπει να εκφράσει της αντίθεσή του προς εκείνους τους ευρωπαίους ηγέτες που υποστήριξαν τον πόλεμο. Ιδιαιτέρως, να εκφράσει την αντίθεσή του προς τον κ. Μπλερ.

Η Ευρώπη χρειάζεται ηγέτες άξιους των ιστορικών προκλήσεων και όχι ανδρείκελα των ΗΠΑ. Η Ευρώπη πρέπει αν γίνει δύναμη διαμορφωτικών εξελίξεων,

πολιτισμού και δημοκρατίας και όχι να γίνει πολιτικός κλώνος των ΗΠΑ.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να στείλει σε όλους τους ευρωπαίους ηγέτες ένα μήνυμα ότι θέλει μιαν Ευρώπη απεξαρτημένη από την στρατηγική των ΗΠΑ, ειρηνική, δημοκρατική, οικολογική και πολυπολιτισμική. Όχι Ευρώπη φρούριο για τους μετανάστες, κοινωνικά ανάλγητη για τους λαούς και πολεμικό συνέταιρο του Μπους.

Κι’ αυτό το μήνυμα πρέπει να σταλεί και προς τις ηγεσίες των νεοεισερχομένων χωρών. Να καταλάβουν ότι μπαίνουν στην Ενωμένη Ευρώπη και ότι ως μέλη της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορούν να έχουν σχέση πατρωνίας με τις ΗΠΑ.

Για την ένταξη της Κύπρου

Χαιρετίζουμε την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουμε ότι μπορεί να συμβάλει στην δίκαιη και λειτουργική λύση του πολιτικού προβλήματος, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η ένταξη της Κύπρου αλλάζει θετικά πολλά δεδομένα του Κυπριακού προβλήματος. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την Κυπριακή Δημοκρατία, ως κυρίαρχο και ενιαίο κράτος, ενισχύει τις προοπτικές για επανένωση του νησιού και επαναπροσέγγιση των δύο κοινωνιών.

Για τα αγροτικά προβλήματα

Οι αγρότες και η ύπαιθρος περνούν μια από τις χειρότερες χρονιές. Ουσιαστικά έχουν μείνει στην τύχη τους.
Μετά τις τεράστιες καταστροφές από τις θεομηνίες, ήρθε η εγκατάλειψη και ο κυβερνητικός εμπαιγμός. Οι αγρότες δεν αποζημιώνονται, και όταν αυτό γίνεται, τότε είναι ήδη καταχρεωμένοι στις τράπεζες και αυτές εισπράττουν.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι η μόνη κυβέρνηση που στην άσκηση της Προεδρίας δεν προέταξε τα θέματα αγροτικής πολιτικής. Ταυτόχρονα όμως, θα σημαδευτεί από το γεγονός ότι επί Προεδρίας της η ενδιάμεση Αναθεώρηση της ΚΑΠ ουσιαστικά παύει να στηρίζει τους αγρότες και τους εγκαταλείπει στο έλεος της αγοράς και των καιρικών συνθηκών.

Η δραματική μείωση των αγροτών, επειδή δεν αντέχουν και εγκαταλείπουν την παραγωγή, βαφτίζεται από την κυβέρνηση ως διαρθρωτική αλλαγή και αύξηση του εισοδήματος.
Η συνεχώς επιδεινούμενη θέση των αγροτών καταγράφεται σταθερά από τις στατιστικές της Ε.Ε. που δείχνουν ότι επί 10 χρόνια πάνω από το 50% των φτωχών της χώρας είναι αγρότες.
Η ύπαιθρος ερημώνει και η κυβέρνηση επιχαίρει για την δήθεν αστικοποίηση των αγροτών.
Το Γ' ΚΠΣ αποδεικνύεται μια ακόμα πολιτική υποκρισία για τους αγρότες, αφού τίποτα δεν έχει φτάσει σε αυτούς που να τους στηρίζει.

Η μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων και η ανάπτυξη δυναμικών επενδύσεων στο διατροφικό κύκλο παραμένει εξαγγελία και την ίδια στιγμή αυτό που στερείται ο Έλληνας παραγωγός το καρπώνονται Γάλλοι, Ιταλοί και Ολλανδοί αγρότες, ως εξαγωγείς προϊόντων στην χώρα μας και σε υψηλές τιμές.

To Γραφείο Τύπου