Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2010

Αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον Αλέξη Τσίπρα στο 3ο συνέδριο του κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Παρίσι Πέμπτη 2 /12 – Κυριακή 5/12

Η εναλλακτική πρόταση και δράση της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέναντι στην κρίση

Για το Παρίσι αναχωρεί την Τετάρτη η αποστολή του Συνασπισμού, προκειμένου να πάρει μέρος στο 3ο Συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), που διεξάγεται στις 3-5 Δεκεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο CNIT, στην Defense.

Της αποστολής του ΣΥΝ ηγείται ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος  θα παρακολουθήσει τις εργασίες του Συνεδρίου και θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Προέδρων του ΚΕΑ (Παρασκευή 3/12, στις 21.30).

Βασικός στόχος του 3ου Συνεδρίου η αντιστοίχιση της λειτουργίας και της συλλογικής δράσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς με τις αυξημένες ανάγκες της παρούσας, κρίσιμης περιόδου, καθώς και η ανάδειξη της εναλλακτικής, αριστερής διεξόδου από την κρίση, μέσω της συγκρότησης ενός πανευρωπαϊκού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ευρωπαϊκών λαών και θα διεκδικήσει μια ριζικά διαφορετική προοπτική για την Ευρώπη.

Η συνεδριακή διαδικασία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, 5 Δεκεμβρίου, με την εκλογή της νέας ηγεσίας του ΚΕΑ.

Στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ παίρνουν μέρος 37 κόμματα (26 κόμματα-πλήρη μέλη και 11 κόμματα-παρατηρητές). Συμμετέχουν ακόμη πληθώρα προσκεκλημένων κομμάτων, οργανώσεων και προσωπικοτήτων από την Ευρώπη, τη  Λατινική Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Τη συνεδριακή διαδικασία θα ανοίξει με κεντρική εισήγησή του, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΑ (και Πρόεδρος της Ομάδας GUE-NGL στο Ευρωκοινοβούλιο), Λόταρ Μπίσκυ, ο οποίος, μεταξύ άλλων, θα παρουσιάσει την “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, την Πλατφόρμα Δράσης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ενάντια στην καπιταλιστική κρίση.

Σύμφωνα με το Καταστατικό του ΚΕΑ, κάθε κόμμα-μέλος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εκπροσωπείται στο Συνέδριο με 12 συνέδρους, 6 άνδρες και 6 γυναίκες.

Οι σύνεδροι του ΣΥΝ είναι οι παρακάτω:

1. Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της ΚΠΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ

2. Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ, Υπεύθυνος για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα

3. Πάνος Τριγάζης, μέλος της ΚΠΕ, Υπεύθυνος Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής

4. Γιάννης Δραγασάκης, Υπεύθυνος Προγράμματος του ΣΥΝ

5. Στέλιος Παππάς, μέλος της ΚΠΕ

6. Τάσος Κούτρας, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού

7. Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, μέλος της ΚΠΕ και της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΚΕΑ

8. Ρένα Δούρου, μέλος της ΠΓ, Υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική

9. Λίτσα Δουδούμη, μέλος της ΚΠΕ, Φεμινιστικό Δίκτυο του ΚΕΑ

10. Παναγιώτα Μανιού, μέλος της ΚΠΕ, Δίκτυο Λατινικής Αμερικής του ΚΕΑ

11. Σίσσυ Βελισσαρίου, μέλος της ΚΠΕ, Δίκτυο Εκπαίδευσης του ΚΕΑ

12. Ντίνα Τζουβάλα, μέλος του ΚΣ της Νεολαίας Συνασπισμού

Στην αποστολή του ΣΥΝ συμμετέχουν ακόμη ο Χάρης Γολέμης (μέλος της ΚΠΕ και Διευθυντής του Ινστιτούτου “Νίκος Πουλαντζάς”),  Ελευθερία Χατζηγεωργίου, Δέσποινα Σαγγανά (μέλη της ΚΠΕ) και ο Νίκος Γραικός, εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο Παρίσι.

Ως προσκεκλημένος του ΣΥΝ, θα παρακολουθήσει το Συνέδριο του ΚΕΑ ο Νότης Μαριάς, μέλος της Δημοκρατικής Συνεννόησης και υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αθήνας με την “Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο”, ενώ ειδική τιμητική πρόσκληση από το ΚΕΑ έχει λάβει ο Μίκης Θεοδωράκης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 02 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 03 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΒΒΑΤΟ 04 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ