Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2010

Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό που ισχυρίζεται η κυβέρνηση, ότι η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου θα γίνει χωρίς την παράταση του μνημονίου και μετά το 2013. Η όλη ρύθμιση προβλέπεται να γίνει στα πλαίσια μιας νέας δανειακής σύμβασης η οποία θα εποπτεύεται από ένα νέο μνημόνιο εξίσου σκληρό ή και χειρότερο, που θα ισχύει και για άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η συνέχεια όμως αυτής της πολιτικής, όπως ήδη έχει φανεί, βαθαίνει την κρίση  για την οικονομία αλλά και την κοινωνία. Προέχει λοιπόν η απεμπλοκή από το μνημόνιο, η συνολική επαναδιαπραγμάτευση του χρέους και η διαγραφή μέρους του στα πλαίσια μιας πανευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την αντιμετώπιση των δημόσιων χρεών.

Στον αγώνα αυτό δεν είμαστε μόνοι. Υπάρχουν χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά και άλλες χώρες, που βιώνουν σήμερα τις συνέπειες της δομικής κρίσης του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου. Στον αγώνα αυτόν υπάρχουν οι ευρωπαίοι εργαζόμενοι που μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια των κυρίαρχων κύκλων για να γυρίσει η Ευρώπη στις αρχές του προηγούμενου αιώνα.

To Γραφείο Τύπου