Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
01/12/2010

Δήλωση του Γιάννη Μηλιού, υπεύθυνου Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΝ, σχετικά με την επιδεινούμενη κρίση της Ζώνης του Ευρώ

Ο Πρωθυπουργός, με την πρόσφατη ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο διακήρυξε για άλλη μια φορά την προσήλωσή του στα νεοφιλελεύθερα δόγματα των περικοπών των λαϊκών εισοδημάτων και του κοινωνικού κράτους.

Η κυβέρνηση, ευθυγραμμιζόμενη με τις πολιτικές στρατηγικές όλων των κυρίαρχων τάξεων της ηπείρου, αντιμετωπίζει την κρίση ως την «ευκαιρία», για να καταργηθούν εργατικές και λαϊκές κατακτήσεις δεκαετιών, προς όφελος όσων πλουτίζουν από το μόχθο των εργαζομένων.

Όμως, η Ευρωπαϊκή Ένωση του νεοφιλελευθερισμού δυσκολεύεται πλέον να επιβιώσει. Η μια μετά την άλλη οι χώρες της Ευρωζώνης οδηγούνται προς τον «μηχανισμό στήριξης» για να αποφύγουν τη χρεοκοπία. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΕΚΤ εκτιμά πλέον ότι απαιτείται να αγοράσει κρατικά ομόλογα αξίας άνω των 2 τρις ευρώ για να συγκρατήσει τις τάσεις αποσύνθεσης της Ευρωζώνης.

Για μας η μοναδική λύση βρίσκεται στην ανατροπή της νεοφιλελεύθερης αρχιτεκτονικής της ΕΕ, που εκχωρεί στις χρηματαγορές το ρόλο του επιτηρητή των ευρωπαϊκών οικονομιών, στην κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας και την αντικατάστασή του με ένα Σύμφωνο Πλήρους Απασχόλησης και Ανάπτυξης, στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και του κοινωνικού κράτους.

Μαζί με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς αφιερώνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να ανοίξει αυτός ο δρόμος προς την Κοινωνική Ευρώπη.

To Γραφείο Τύπου