Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
01/12/2010

Συνέντευξη Δημ. Παπαδημούλη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ (Λυριτζής- Οικονόμου)

Μιλώντας σήμερα στο ρ/σ «ΣΚΑΙ 100,3» (κ. Λυριτζής - κ. Οικονόμου), ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

Για την επιμήκυνση αποπληρωμής και τις σχετικές συνέπειες

Η επιμήκυνση χαλαρώνει λίγο τη θηλιά της εξυπηρέτησης του χρέους για το 2014/15, όπου ήταν υποχρεωμένη η χώρα με την προηγούμενη ρύθμιση, να πληρώσει 75 δις ευρώ περίπου τοκοχρεολύσια, πράγμα αδύνατο. Δεν έβγαιναν τα νούμερα. Ωστόσο αντί να πανηγυρίζουμε πρέπει να δούμε και με τι συνοδεύεται. Αυτό θα διαφανεί το Γενάρη όταν οριστικοποιηθούν τα πράγματα με την έγκριση και της τρίτης δόσης. Το ένα θέμα είναι το πιο αλμυρό επιτόκιο, το τζάμπα πέθανε. Το δεύτερο είναι αν η εξυπηρέτηση του χρέους μέχρι το 2021 θα συνοδεύεται με ένα νέο μνημόνιο. Είναι άλλο πράγμα να κυβερνάει τη χώρα η εκλεγμένη κυβέρνηση κι άλλο οι δανειστές της. Το τρίτο είναι αυτό το κατά περίπτωση συμμετοχή ιδιωτών στον μηχανισμό, αποτέλεσμα συμβιβασμού Σαρκοζί-Μέρκελ. Είναι περίπου βέβαιο ότι  η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στη «ελεγχόμενη χρεωκοπία» είναι η Ελλάδα. Τις θεωρίες ότι ο Παπανδρέου συνέτριψε την Μέρκελ και ότι η Μέρκελ υπέστη δεινή ήττα, δεν τις συμμερίζομαι. Σʼ αυτές τις περιπτώσεις μπαίνει συνήθως μια λεξούλα και μετά μετράει η εξειδίκευση αυτής. Δεκαετίες τώρα κάποια από τα ΜΜΕ, μετά από συνόδους κορυφής και κοινοτικές συναντήσεις πανηγυρίζουν ότι νίκησε η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός και υποχώρησαν έντρομοι οι άλλοι. Με όλες αυτές τις νίκες όμως, εμείς είμαστε στο χείλος της χρεωκοπίας και η χώρα μας ο αδύνατος κρίκος με το χέρι απλωμένο. Το «κουστούμι της ελεγχόμενης χρεωκοπίας» που έχει ετοιμάσει η κ. Μέρκελ εγκρίθηκε με παραλλαγές και πολύ φοβούμαι ότι αν δεν τροποποιηθεί η «θεραπευτική αγωγή» του ασθενούς, αν δε γίνουν σοβαρές αλλαγές στη διανομή των βαρών, αν δεν έρθει η ανάπτυξη, τότε αυτό το «κουστούμι» μπορεί να γίνει μια βαριά «πανοπλία». Η αναδιάρθρωση του χρέους για μια χώρα σαν την Ελλάδα, πρέπει να διεκδικηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο κι όχι σε εθνικό. Όταν γίνει αυτή η επαναδιαπραγμάτευση θα πρέπει η χώρα να έχει βελτιώσει τα δημόσια οικονομικά της για να έχει μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ. Απαιτούνται συμμαχίες με τις ευάλωτες δανεισμένες χώρες, την Ιρλανδία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία που κινδυνεύουν αλλά και με ανθρώπους που έχουν μυαλό στο κεφάλι τους και βρίσκονται στη Γερμανία ή αλλού και αντιλαμβάνονται πως αν επιβεβαιωθούν τα σενάρια ελεγχόμενης χρεωκοπίας των φτωχών του Νότου, τότε κινδυνεύει να διαλυθεί η Ευρωζώνη, οπότε θα χάσουν πάρα πολλά και  οι Γερμανοί. Το μεγαλύτερο ποσοστό των Γερμανικών εξαγωγών γίνεται στον Ευρωπαϊκό Νότο. Άρα, η αναδιάρθρωση του χρέους πρέπει να ενταχθεί σε ένα σχέδιο ριζικών αλλαγών έξω από το νεοφιλελεύθερο manual που κατέστρεψε την Ιρλανδία.  Χρειάζεται όχι μόνο κοινό νόμισμα αλλά κοινή οικονομική διακυβέρνηση και πολιτική ενοποίηση.

Για τον Συνασπισμό, τον ΣΥΡΙΖΑ και την Δημοκρατική Αριστερά

Η εικόνα της πολυδιάσπασης στη σύγχρονη δημοκρατική αριστερά μας βλάπτει όλους. Έχουμε περίσσευμα αρχηγών και έλλειμμα συνοχής και αποτελεσματικότητας.  Πρέπει να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο η εικόνα της Βαβυλωνίας και του παραγοντισμού στον ΣΥΡΙΖΑ και με αφετηρία τα συγκεκριμένα προβλήματα να παρέμβουμε στο σήμερα προς όφελος των πολιτών. Χρειάζεται να ξεκινήσει μια αντίστροφη πορεία επανασυσπείρωσης αλλά με βάση το συγκεκριμένο. Να το πω απλά: ανάμεσα στον ΣΥΝ και τη ΔΑ είναι πιο πολλά αυτά που μας  ενώνουν παρά αυτά που μας χωρίζουν. Αντί να πλακώνονται προς όφελος του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, των καπιταλιστών, του κεφαλαίου και των αντί-αριστερών θα πρέπει να δουν την οργάνωση κοινών δράσεων εκεί που συμφωνούν και ήπιο πολιτισμένο διάλογο εκεί   που διαφωνούν, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμα και  να ξαναβρεθούμε. Εγώ τους συντρόφους της Δημοκρατικής Αριστεράς τους θέλω πιο κοντά στον Συνασπισμό παρά στο ΠΑΣΟΚ. Η συντριπτική πλειοψηφία του αριστερού κόσμου αυτό το μήνυμα της κοινής λογικής εκπέμπει. Όσο πιο γρήγορα φτάσει στις ηγεσίες, τόσο καλύτερα.

To Γραφείο Τύπου