Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
02/12/2010

Δήλωση της Έφης Καλαμαρά, μέλους Π.Γ. του ΣΥΝ υπεύθυνης για θέματα Παιδείας σχετικά με το κείμενο εργασίας του Υπ. Παιδείας με θέμα «Αναδιοργάνωση διοικητικής δομής του εκπαιδευτικάoυ συστήματος.»

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Παιδείας εξαγγέλλει αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος. Στο κείμενο εργασίας που είδε το φως της δημοσιότητας χθες αναφέρεται σε «αλλαγές της διοίκησης», «στην αναβάθμιση του ρόλου της σχολικής μονάδας», «στην παιδαγωγική καθοδήγηση και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου». Πίσω από τα μεγάλα λόγια κρύβεται η ουσία: «αναδιοργάνωση,  εξορθολογισμός και  αναβάθμιση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης της εκπαίδευσης » για την κυβέρνηση σημαίνει ουσιαστικά ενίσχυση του κεντρικού ελέγχου της εκπαίδευσης από το Υπ. Παιδείας, περαιτέρω περιστολή των δαπανών για την Παιδεία και αμφισβήτηση του δημόσιου χαρακτήρα βασικών εκπαιδευτικών υπηρεσιών και λειτουργιών του. Στο τέλος μάλιστα του κειμένου εργασίας  αποσαφηνίζονται πλήρως οι προθέσεις  του Υπ Παιδείας, καθώς προτείνονται κατάργηση γραφείων εκπαίδευσης, ενοποίηση των περιφερειακών διευθύνσεων  πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας  εκπαίδευσης  και, το σημαντικότερο, ενοποιήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων. Και όλα αυτά με το σαφή στόχο να μειωθεί ακόμη περισσότερο το κόστος λειτουργίας των δημόσιων σχολείων. 

Οι προθέσεις του υπουργείου Παιδείας για μείωση με κάθε τρόπο του κόστους λειτουργίας των σχολείων έχει φανεί ήδη, καθώς εφέτος έγιναν οι λιγότεροι διορισμοί της τελευταίας δεκαετίας, καταργήθηκαν ουσιαστικά η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και η Ενισχυτική Διδασκαλία, αποψιλώθηκαν τα σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, οδηγούνται σε κλείσιμο πολλά Αθλητικά Σχολεία κ.ο.κ.. Κυρίως οι προθέσεις της κυβέρνησης φαίνονται στον προϋπολογισμό του 2011, όπου  το ποσοστό των δαπανών για την παιδεία  φτάνει μόλις στο 2,75% για το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα και των τριών βαθμίδων,  και για πρώτη φορά μάλιστα έχουμε μείωση και σε απόλυτες τιμές: Για το 2011,  προβλέπεται το ποσό των 6,283 δισ. ευρώ, δηλαδή μείωση κατά 20% από το ήδη μειωμένο λόγω Μνημονίου και Προγράμματος Σταθερότητας ποσό του 2010!

Ας μην μας κοροϊδεύει λοιπόν το Υπουργείο Παιδείας  ότι θα προχωρήσει σε ενίσχυση της αυτονομίας της σχολικής μονάδας, σε δημιουργία υπηρεσιών στήριξης και επιστημονικής και  παιδαγωγικής καθοδήγησης του εκπαιδευτικού έργου και της σχολικής μονάδας, γιατί όλα αυτά απαιτούν πρώτα και κυρίως  άμεση αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, απαιτούν μια πολιτική που βρίσκεται στον αντίποδα της πολιτικής της κυβέρνησης.

Είναι φανερό πια ότι  αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης – σύμφωνα με τις επιταγές του ΔΝΤ και της ΕΕ– η παραπέρα υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση της παιδείας. Εμείς θα αγωνιστούμε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα να ανατρέψουμε τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, του ΔΝΤ και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της Ε.Ε, να μην επιτρέψουμε την παραπέρα υποβάθμιση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και να διεκδικήσουμε  μια εκπαίδευση Δημόσια και Δωρεάν, ποιοτικά αναβαθμισμένη, σύγχρονη και αποτελεσματική, για όλα τα παιδιά, χωρίς αποκλεισμούς και διακρίσεις.

To Γραφείο Τύπου