Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
20/04/2003

Ανακοίνωση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού για την συμπλήρωση 36 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967

Με αφορμή την συμπλήρωση 36 χρόνων από το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Καθώς συμπληρώνονται 36 χρόνια από την επιβολή στρατιωτικής δικτατορίας στην Ελλάδα αναρωτιέται κανείς τι έχει μείνει ως ιστορική διαχρονική μνήμη μετά από 29 χρόνια λειτουργίας της δημοκρατίας στον τόπο μας.

Η απάντηση μας είναι σαφής: το πνεύμα της αντίστασης. Το μήνυμα της πράξης και η επιλογή της στάσης ζωής, που τότε δοκιμάστηκαν ως αντίσταση στο δικτατορικό καθεστώς, και που από τότε και μέχρι σήμερα έρχεται και επανέρχεται αυτό το μήνυμα, σε αντιστοιχία με τις μεγάλες προκλήσεις και τα διακυβεύματα της εποχής μας.

Η Αριστερά, που πρωταγωνίστησε στον αντιδικτατορικό αγώνα, η σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά που σήμερα συμμετέχει στα οικουμενικά κινήματα εναντίον του πολέμου και της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης δεν μοιρολογεί, δεν προσχωρεί στην μοιρολατρία και τη μιζέρια, δεν αισθάνεται ηττημένη και δεν μεταλλάσσεται σε μεταμοντέρνους ρόλους πολιτικής διαχείρισης και προσκόλλησης στην εξουσία.

Οι παραπάνω σκέψεις μας κάνουν πολύ επίκαιρες και ζωντανές τις βιωματικές ιστορικές μας μνήμες για την αυριανή επέτειο της αντίστασης του λαού μας στη δικτατορική εκτροπή.

Η συναισθηματική μας φόρτιση και η τρομακτική αγωνία που συνέχει εμάς, το κίνημά μας, τα μεγάλα κινήματα που αναπτύχθηκαν με αφορμή την εισβολή στο Ιράκ στον ορίζοντα φρίκης που σηματοδοτεί η κουλτούρα του προληπτικού και διαρκούς πολέμου, μας επιβάλλουν την αντίσταση στην παθητικοποίηση, μας επιβάλλουν την εγρήγορση και την σύγχρονη νοηματοδότηση της Αντίστασης, το δυνάμωμα των αγώνων για την ειρήνη, τις ελευθερίες, τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις κοινωνικές εγγυήσεις σ΄ έναν κόσμου που εκατομμύρια άνθρωποι νιώθουν την στέρησή τους.

To Γραφείο Τύπου