Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
21/04/2003

Συνάντηση Προέδρου του ΣΥΝ με την Πρεσβευτή της Συρίας

Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος συναντήθηκε σήμερα με την Πρεσβευτή της Συρίας κα Souat Al Ayoubi .

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

Ν.ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η κυβέρνηση του κ. Μπους καταστρέφει τη διεθνή νομιμότητα και προκαλεί εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας. Αυτό βλέπουν όλοι με τους αμάχους που σκοτώθηκαν, με τα ακρωτηριασμένα και καμένα παιδιά, με τα λεηλατημένα και καταστραμμένα μουσεία.

Εκείνο το οποίο εμείς από την πλευρά μας τονίζουμε είναι ότι η νέα τάξη του κ. Μπους δεν είναι τίποτε άλλο παρά η νέα βαρβαρότητα ενός διαρκούς πολέμου. Γι αυτό και είμαστε αντίθετοι με όλη αυτή τη λογική που θέλει να επηρεάζει και να απειλεί κυρίαρχα κράτη και λαούς, όπως συμβαίνει σήμερα με την Συρία.

Είναι απαράδεκτο να βάζουν τις χώρες και τους λαούς στη σειρά και με υπεροψία και μέθη αυτοκρατορική να θέλουν να τους φρονηματίσουν με πόλεμο, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά το μεγαλύτερο έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και του πολιτισμού.

Εξέφρασα στην Πρεσβευτή της Συρίας την αλληλεγγύη του κόμματός μας προς τον λαό της Συρίας. Και με χαρά αποδέχτηκα πρόσκληση που μου έφερε για άμεση επίσκεψη στην Συρία αντιπροσωπείας του κόμματός μας κατά την περίοδο αυτή.

Η αλληλεγγύη των λαών της Μεσογείου είναι υπόθεση που πρέπει να υπηρετηθεί από όλα τα κόμματα και όλες τις κυβερνήσεις της Ευρώπης. Η Ευρώπη μπορεί και πρέπει να αντισταθεί στην αυτοκρατορική λογική των ΗΠΑ. Μπορεί και πρέπει να υπερασπιστεί τη διεθνή νομιμότητα. Μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει εγγυήσεις για ειρήνη, συνεργασία και ευρωμεσογειακή σταθερότητα, γιατί αυτό είναι το κοινό συμφέρον όλων των λαών.

κα SOYAT AL AYOUBI: Είμαι πανευτυχής για την εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνασπισμού. Τον ευχαριστήσαμε για τις θέσεις του κόμματός του και γενικά για τις θέσεις της Ελλάδας όσον αφορά τον πόλεμο εναντίον του Ιράκ. Και επίσης εξήγησα την θέση της Συρίας, η οποία ήταν αντίθετη από την αρχή εναντίον του πολέμου αυτού.

Εμείς αυτή τη στιγμή φωνάζουμε για την ένωση του Ιράκ και για την ασφαλή κυριαρχία του λαού του Ιράκ στα εδάφη του. Και για τη δημιουργία μιας Ιρακινής εξουσίας η οποία θα εκφράζει τις επιθυμίες του Ιρακινού λαού και να εκφράζεται από τη διεθνή νομιμότητα η οποία προέρχεται μόνο από τον ΟΗΕ. Ο ΟΗΕ ο οποίος πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην ανοικοδόμηση του Ιράκ.

Η Συρία ποτέ δεν ήταν υπέρ του Σαντάμ, αλλά η στάση της Συρίας ήταν υπέρ του Ιρακινού λαού. Δεν μας ενδιαφέρουν, δεν μας τρομάζουν οι απειλές που ακούμε τώρα, γιατί όλες οι απειλές αυτές πραγματικά πάνε για τα συμφέροντα του Ισραήλ. Το Ισραήλ το οποίο θέλει να κυριαρχήσει στην περιοχή.

Εμείς ζητάμε την ειρήνη στην περιοχή, αλλά τη δίκαιη και ολοκληρωμένη ειρήνη. Η αποχώρηση των Ισραηλινών για τα σύνορα του ΄67.. Κι εμείς ζητάμε πάντα να είναι η περιοχή της Μεσογείου αποστρατιωτικοποιημένη από τα όπλα μαζικής καταστροφής. Και καταθέσαμε μία πρόταση στο Συμβούλιο Ασφαλείας τώρα τελευταία και γι αυτό δεν πρόκειται να επιτρέπουμε σε Επιθεωρητές να ψάχνουν για όπλα όπου δεν υπάρχουν.

΄Ολες οι κατηγορίες είναι ψεύτικες. Δεν έχουν τίποτα αληθινό, όλες αυτές οι κατηγορίες που εκτοξεύει η Αμερική εναντίον της Συρίας. Γιατί το Ιράκ να περάσει τα όπλα μαζικής καταστροφής προς τη Συρία; Γιατί δεν τα χρησιμοποιεί αν τα έχει αυτά τα όπλα; Και πώς πέρασαν, όπως μας κατηγορούν, πώς πέρασαν αυτά τα όπλα στη Συρία, από την στιγμή που οι δορυφόροι βλέπουν τα πάντα;

Τώρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής κ. Κόλιν Πάουελ είπε ότι θα πάει στη Συρία. Εμείς είπαμε ότι τον καλωσορίζουμε για ένα διάλογο ειλικρινή. Και η Συρία ήταν πάντα στο διάλογό της με τις ΗΠΑ ειλικρινής και ξεκάθαρη.

Εμείς ευχαριστούμε την Ελλάδα ως κυβέρνηση, ως κόμματα αλλά και ως λαός για την πολύ αξιοπερήφανη θέση που παίρνουν όσον αφορά τις αραβικές υποθέσεις και ελπίζουμε να παίξει η Ελλάδα έναν πολύ σημαντικό ρόλο μέσα στην Ε.Ε. για την στήριξη της υπόθεσής μας.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ τον κ. Πρόεδρο για την υποδοχή που μας επιφύλαξε και για την θέση την οποία παίρνει το κόμμα του και ελπίζουμε πάντα στην σύσφιξη των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με το κόμμα του κ. Προέδρου.

To Γραφείο Τύπου