Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/12/2010

Ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Αμμανατίδου: Θα χάσει η Ελλάδα την πρώτη θέση στην παραγωγή μελιού;

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Η παραγωγή μελιού στην Ελλάδα φτάνει τους 12.000 τόνους, ποσότητα που κατατάσσει τη χώρα μας στις αυτάρκεις ευρωπαϊκές χώρες, μαζί με τη Γαλλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα διαθέτει αναλογικά τον μεγαλύτερο αριθμό μελισσοκόμων και βρίσκεται ένα βήμα μπροστά από την υπόλοιπη ΕΕ, αφού έχει ήδη προσδιορίσει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά σε 8 είδη αμιγών κατηγοριών μελιού (ανθόμελο, πευκόμελο, θυμαρίσιο, πορτοκαλιάς κ.λπ.). Όμως για διάφορες αιτίες, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται αισθητή μείωση στην παραγωγή μελιού, ενώ και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει σημάνει συναγερμός για το θέμα της εξαφάνισης των μελισσών και αποφασίζονται μέτρα σε κεντρικό πλέον επίπεδο.

Ένα από τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στη χώρας μας είναι η ασθένεια Nozema ceranae, καθώς εξαιτίας της εξοντώνονται ολόκληρα μελισσοσμήνη, ενώ η αντιμετώπισή της κρίνεται ως εξαιρετικά δύσκολη.

Η Nozema ceranae εμφανίστηκε τον περασμένο Ιούνιο στην περιοχή του Νομού Χανίων και αυτή την εποχή σημειώνεται έξαρση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν μελισσοκομεία στα οποία έχει θανατωθεί πάνω από το 50% των μελισσών.

Για την εν λόγω ασθένεια δεν υπάρχει εγκεκριμένο φάρμακο. Η Ε.Ε. απαγορεύει τη χρήση αντιβιοτικών στην κυψέλη, ενώ οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν θεωρούν φαίνεται τη μελισσοκομία προσοδοφόρο πεδίο, έτσι ώστε να στραφούν στην έρευνα-παραγωγή φαρμάκων.

Οι  μεγάλες καταστροφές και η ολική εξαφάνιση μελισσοσμηνών που καταγράφονται έχει φέρει σε αδιέξοδο τους μελισσοκόμους, ενώ ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει μόνο ζημιές που προέρχονται από την Nozema apis και όχι την Nozema ceranae.

Επειδή, η μελισσοκομία αποτελεί δυναμικό κλάδο με εξαιρετικές εξαγωγικές δυνατότητες,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

•    Γνωρίζει το μέγεθος των απωλειών στην παραγωγή μελιού και τι προτίθεται να κάνει άμεσα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του;

•    Θα συμπεριληφθεί άμεσα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ και η Nozema ceranae με αναδρομική ισχύ;

Η ερωτώσα βουλευτής

Ευαγγελία Αμμανατίδου Πασχαλίδου