Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
03/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Τ.Κουράκη: Εισαγωγή κατά προτεραιότητα στην ΑΣΠΑΙΤΕ εκπαιδευτικών με προϋπηρεσία, εγγεγραμμένων στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών.

Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρ. 14 του Ν. 1566/1985 μεταξύ των τυπικών προσόντων που απαιτούνται για το διορισμό υποψηφίων σε ορισμένους κλάδους εκπαιδευτικών συγκαταλέγεται και αυτό του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ ή ισοδύναμου προς αυτό. Με τις διατάξεις των Ν. 2834/2000 και 3194/2003 προβλέπεται ότι τόσο κατά τους διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών (μέσω ΑΣΕΠ ή από πίνακα αναπληρωτών) όσο και κατά τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων προηγούνται οι έχοντες τα πλήρη προσόντα διορισμού. Αυτό σημαίνει ότι μεταξύ των υποψηφίων στους κλάδους όπου απαιτείται το πτυχίο παιδαγωγικής κατάρτισης προηγούνται οι έχοντες αυτό. Ελλείψει αυτών διορίζονταν ή προσλαμβάνονταν ως αναπληρωτές οι μη έχοντες πτυχίο παιδαγωγικών σπουδών.

Το γεγονός ότι ελλείψει υποψηφίων με πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας ΑΣΠΑΙΤΕ προσλαμβάνονται επί χρόνια υποψήφιοι χωρίς αυτό, έχει ως αποτέλεσμα στην πράξη να εμφανίζονται στον ενιαίο πίνακα αναπληρωτών διαφόρων ειδικοτήτων, υποψήφιοι οι οποίοι εργάζονται ως αναπληρωτές ή ωρομίσθιοι, αποκτούν αρκετή προϋπηρεσία, δεν έχουν όμως τη δυνατότητα να διοριστούν σε μόνιμες θέσεις, αλλά ούτε και να εργαστούν ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι καθώς στερούνται του πιστοποιητικού παιδαγωγικής επάρκειας.

Ωστόσο, όταν οι άνθρωποι αυτοί επιθυμήσουν να αποκτήσουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας, η προσπάθεια για εισαγωγή στην ΑΣΠΑΙΤΕ αποδεικνύεται δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι για λίγες θέσεις. Η ήδη υπάρχουσα δυσκολία επιτείνεται μετά την τελευταία απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής της ΑΣΠΑΙΤΕ (11/24-5-2007) να μην μοριοδοτείται το προσόν της προϋπηρεσίας για την εισαγωγή σπουδαστών.

Επειδή, στη βάση αυτή ο Συνήγορος του Πολίτη ζήτησε από την ΑΣΠΑΙΤΕ και το ΥΠΕΠΘ να εξετάσει το ενδεχόμενο ρύθμισης για τους εγγεγραμμένους σε πίνακες αναπληρωτών με προϋπηρεσία ώστε να εισάγονται αυτοί κατά προτεραιότητα στην ΑΣΠΑΙΤΕ και να καθίσταται δυνατός στη συνέχεια ο διορισμός τους,

Επειδή, αποτελεί πάγιο αίτημα των εκπαιδευτικών φορέων να εισάγονται στην ΑΣΠΑΙΤΕ κατά προτεραιότητα εκπαιδευτικοί από τους πίνακες των αναπληρωτών και με τη σειρά που βρίσκονται σε αυτούς πριν το διορισμό τους.

Επειδή, με βάση την 4/8/2010 προκήρυξη θα εισαχθούν στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.) της ΑΣΠΑΙΤΕ από τον Ενιαίο Πίνακα Αναπληρωτών του ΥΠΔΒΜΘ με βάση την πραγματική προϋπηρεσία 80 άτομα, ενώ με βάση την 19/6/2010 προκήρυξη θα εισαχθούν με βάση τα δικαιολογητικά τους 785 άτομα,

Επειδή, δεν καλύφθηκαν και οι 80 θέσεις από τους πίνακες αναπληρωτών (30μηνο προϋπηρεσίας και 24μηνο προϋπηρεσίας με ΑΣΕΠ).

Ερωτάται η κ. Υπουργός,

1)    Προτίθεται το Υπουργείο να λάβει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να βελτιωθεί η ποσόστωση των εισακτέων στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε να μην ακυρώνεται στην πράξη η προϋπηρεσία των υποψηφίων, καθώς και η δυνατότητά τους να διεκδικήσουν μόνιμο διορισμό στην εκπαίδευση;

2)    Προτίθεται το Υπουργείο να καλύψει τις υπόλοιπες από τις 80 θέσεις από τους πίνακες προϋπηρεσίας αναπληρωτών (συνεχίζοντας δηλ. και σε μικρότερες προϋπηρεσίες);

Ο ερωτών Βουλευτής

Κουράκης Τάσος