Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
16/02/2005

Συνάντηση ΣΥΝ με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, και τα μέλη της Π.Γ. του κόμματος Αυγή Θεοδόση, υπεύθυνη για τη Δημόσια Διοίκηση και Δημήτρης Στρατούλης, υπεύθυνος για την εργατική πολιτική, συναντήθηκαν σήμερα με το Προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν δηλώσεις:

ΑΛ.ΑΛΑΒΑΝΟΣ: Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, δυστυχώς για πολλά και καυτά θέματα.

Να αναφέρω μόνο πρώτο το θέμα το εισοδηματικό, το οποίο είναι τρέχον.

Είναι κοροϊδία να υπάρχουν χρήματα για μεγάλες επιχειρήσεις, όπως είδαμε στον αναπτυξιακό ή φορολογικό νόμο και να δίνονται αυξήσεις που στην πραγματικότητα συνιστούν μειώσεις στους δημοσίους υπαλλήλους. Ενώ πολλές φορές ο μισθός του έλληνα δημοσίου υπαλλήλου αντιστοιχεί στο 50% του μισθού του ευρωπαίου συναδέλφου του, η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης τους πηγαίνει πίσω από την προηγούμενη χρονιά και ανοίγει την ψαλίδα σε σχέση με την Ευρώπη.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το θέμα του ασφαλιστικού, το οποίο ανοίγει με τέτοιο τρόπο η κυβέρνηση, που θυμίζει δυστυχώς περιόδους Γιαννίτση.

Εκφράσαμε την ανησυχία μας για το γεγονός ότι το Δημόσιο είναι ο πιο στυγνός εργοδότης. Σε εργαζόμενους στα νοσοκομεία ή στους τόπους που σωρεύονται τα σκουπίδια, δεν τους αναγνωρίζεται η απασχόληση σε βαρέα και ανθυγιεινά ώστε να έχουν τα σχετικά επιδόματα.

Και, τέλος, εκφράσαμε την μεγάλη μας αντίθεση στο ότι δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των συμβασιούχων. Και τονίσαμε ιδιαίτερα ότι με τις προσωπικές συνεντεύξεις, σχετικά με τις μοριοδοτήσεις, ανοίγονται πάλι σχέσεις πελατειακές και κομματικών πιέσεων.

ΣΠ.ΠΑΠΑΣΠΥΡΟΥ, πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ: Είχαμε μια ουσιαστική συνάντηση, η οποία θα συνεχιστεί με νεώτερη συνάντηση της ΑΔΕΔΥ στα γραφεία του Συνασπισμού. Σε μία περίοδο με ιδιαίτερα και σκληρά χαρακτηριστικά για τους εργαζόμενους, είτε αυτό αφορά την εισοδηματική πολιτική, είτε τις εξελίξεις που διαφαίνονται στο ασφαλιστικό, είτε αφορά την κατάσταση των εργασιακών όρων, των συνθηκών προαγωγής, στην αυτοτέλεια της δημόσιας διοίκησης.

Μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου το συνδικαλιστικό κίνημα θα εντείνει τις αγωνιστικές και διεκδικητικές του παρεμβάσεις, σε ένα τοπίο που, κάτω από τις συνθήκες επιτήρησης της οικονομίας, αυξάνει τις πιέσεις και δραματικά μετατοπίζει τα μέτρα στο πιο σκληρό και ακραίο σημείο του Συμφώνου Σταθερότητας. Ένα Σύμφωνο που παράγει και ανισότητες εισοδηματικές, παράγει και ανεργία. Και θα έλεγα ότι σε χώρες όπως είναι η Ελλάδα δημιουργεί και εμπλοκή στην αναπτυξιακή πορεία. Και άρα, απ΄ αυτή την άποψη, μαζί με τον Συνασπισμό, η πορεία στα νέα κοινωνικά κινήματα, στη διεύρυνση του αγώνα και στο ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πάρα πολύ σημαντικά για μας μεγέθη.

Σε αυτή την πορεία θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων, γιατί αυξάνουν τα καθήκοντα για όλες εκείνες τις δυνάμεις, τις κοινωνικές και τις πολιτικές, που θέλουν να ανοίξουν δρόμους προς μία κοινωνία αλληλεγγύης και δικαιοσύνης.

Υπάρχει ήδη σε εξέλιξη η παρέμβαση του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από τις μεγάλες οργανώσεις της ΑΔΕΔΥ στα θέματα της Παιδείας. Ακολουθεί η Υγεία, στις 24 του μηνός. Είναι ένας σταθμός, το τριήμερο με την ΓΣΕΕ. Και, εκ των πραγμάτων, ερχόμαστε σε ένα πιο δυναμικό πεδίο με την έναρξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων στο Δημόσιο από τις αρχές Μαίου.

Η υπόθεση της διεκδίκησης και των παρεμβάσεων του συνδικαλιστικού κινήματος δεν είναι στιγμιαία. Είμαστε υποχρεωμένοι, γιατί θα έχουμε με διάρκεια αμφισβήτηση και επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, να προσανατολιζόμαστε -και αυτή είναι και η στρατηγική και ο σκεπτικισμός μας και όλη η προσπάθεια που καταβάλουμε- το συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο να αντέξει για να αποκρούσει, να δημιουργήσει και όρους ανατροπής πολιτικών που σταθερά αφαιρούν και μειώνουν δικαιώματα.

To Γραφείο Τύπου