Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου
23/04/2003

Δήλωση του Προέδρου του Συνασπισμού για το θέμα της διαπλοκής και διαφθοράς

Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, μιλώντας σε σύσκεψη που διοργάνωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με συμμετοχή στελεχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και εκπροσώπων Κοινωνικών φορέων για συζήτηση επί των αρχών του «Πολυνομοσχεδίου» που αναφέρεται σε θέματα αγροτικής γης, χωροταξίας, περιβάλλοντος, δασών κ.ά., τόνισε, μεταξύ άλλων, για το θέμα της διαπλοκής και διαφθοράς:

Τα ζητήματα τα οποία σήμερα συζητάμε αποτελούν μια πολύ σαφή απάντηση στο πως και το γιατί ενός κεντρικού προβλήματος που απασχολεί έντονα την δημόσια ζωή, του προβλήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής.

Το να ασχολούμαστε όλοι με το πρόβλημα αυτό επιφανειακά και κάθε φορά που αντιδικούν επιχειρηματικά κι εκδοτικά συμφέροντα, δεν αποτελεί λύση. Ούτε λύση αποτελεί η άσκηση υποκρισίας με βαρύγδουπες λογομαχίες. Η λύση βρίσκεται στο να εντοπίζουμε την ρίζα και τις αιτίες που γεννούν το πρόβλημα. Γιατί υπάρχει πρόβλημα πολιτικού χρήματος και διαπλοκής, όπως υπάρχει πρόβλημα ηθικής και πολιτικής τάξης, που πρέπει να αντιμετωπιστούν με ουσιαστικό τρόπο, εάν θέλουμε να βγει ο δημόσιος βίος απ΄ αυτή τη διάβρωση που σαπίζει τα πάντα.

Η αιτία λοιπόν, το θερμοκήπιο όλων αυτών των φαινομένων είναι η ασυδοσία της εκάστοτε εκτελεστικής εξουσίας και οι σχέσεις αυτής της ασύδοτης εκτελεστικής εξουσίας με τα οικονομικά συμφέροντα, μαζί με την απουσία πολιτικής θέλησης για διαφάνεια και θεσμικών μέτρων για αξιόπιστο κι αποτελεσματικό έλεγχο.

Όταν η κυβέρνηση παραχωρεί με σκανδαλώδεις ρυθμίσεις περιουσία του Δημοσίου σε ιδιώτες, όταν νομιμοποιεί τις καταπατήσεις δημόσιας γης, όταν ρευστοποιεί και εμπορεύεται συλλογικά αγαθά, όταν δίνει το σήμα ότι σε αυτήν την χώρα όλα μπορούν να γίνουν, όλα μπορούν να πουληθούν, τότε ανοίγει ο δρόμος για τα πιο νοσηρά φαινόμενα διαπλοκής.

To Γραφείο Τύπου