Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
04/12/2010

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για τις κάμερες και την παρακολούθηση των πολιτών

Η λειτουργία καμερών παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους και η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 2006/24/ΕΚ στο εθνικό Δίκαιο, σύμφωνα με την οποία θα διατηρούνται για ένα χρόνο τα δεδομένα συνδρομητών στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, όπως αποφασίστηκαν στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο, εντάσσονται στο γενικότερο πλαίσιο περιστολής των ελευθεριών και των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών.

Η λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης στους δημόσιους χώρους, όπως προβλέπεται, προσβάλλει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι όπως αυτό ορίζεται από το Σύνταγμα.

Οι λόγοι, τους οποίους επικαλείται η κυβέρνηση, για την περιστολή του (εθνική άμυνα και δημόσια ασφάλεια) είναι απλώς προσχηματικοί. Το ότι τα ευαίσθητα αυτά προσωπικά δεδομένα θα τα εποπτεύει η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, χωρίς, μάλιστα, να διασφαλίζεται θεσμικά και πρακτικά η δυνατότητά της για άμεσο και απροειδοποίητο έλεγχο, δεν αλλάζουν τον πυρήνα των κυβερνητικών αποφάσεων. Το δόγμα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ως άξια συνεχιστής της ΝΔ, είναι περισσότερη "ασφάλεια" και λιγότερα δικαιώματα και ελευθερίες. Οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται συνεχώς στο πετσί τους τον Μεγάλο Αδελφό, που θα παρακολουθεί και θα αποθηκεύει την κάθε κίνησή τους, δημιουργώντας ένα γενικευμένο αίσθημα ανασφάλειας και τρομοκρατίας, ό,τι δηλαδή η κυβέρνηση εξαγγέλει ότι θέλει να καταπολεμήσει.

Ως Συνασπισμός, επαναλαμβάνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε κάθε μέτρο που πλήττει τη δημοκρατία και το Σύνταγμα και  θα οδηγήσει σε καταστολή των κινημάτων καθώς και σε παραβιάσεις της ιδιωτικής μας ζωής.

To Γραφείο Τύπου