Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής/Επιτροπή Μεταφορών για τις αυξήσεις στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών

Καταδικάζουμε τις  υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων, τουλάχιστον 30%, που εξαγγέλθηκαν από τον υπουργό Μεταφορών Υποδομών & Δικτύων.

Η κυβέρνηση πιστή στο μνημόνιο που συνυπέγραψε με την Τρόϊκα και στο όνομα «αναδιάρθρωσης» των Αστικών Συγκοινωνιών, προχωρά στη διάλυση των εργασιακών και μισθολογικών σχέσεων των εργαζομένων σʼ αυτές, σε περικοπές «ασύμφορων»(μη κερδοφόρων) δρομολογίων, αλλά και στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του μεταφορικού έργου.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην προχωρήσει στις εξαγγελλόμενες προκλητικές αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων των αστικών συγκοινωνιών που θα πλήξουν παραπέρα, βάναυσα τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας.

Η ανάπτυξη και η οργάνωση των Αστικών Συγκοινωνιών δεν νοείται  μέσα από τα εύκολα σενάρια της αύξησης των εισιτηρίων, της μείωσης των δρομολογίων, της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και της ιδιωτικοποίησης των αστικών μέσων μεταφοράς. Υλοποιείται μέσα από υιοθέτηση ενός νέου, αναβαθμισμένου δημόσιου μεταφορικού μοντέλου για τις αστικές συγκοινωνίες, όπου η μεταφορά δεν θα αντιμετωπίζεται ως αγοραίο εμπόρευμα, δεν θα υπακούει μόνο στη λογική των εσόδων εξόδων και θα υπηρετεί την κοινωνία. Σʼ αυτό το δημόσιο μεταφορικό μοντέλο, πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες, με φτηνές και ποιοτικές συγκοινωνίες. Η κερδοφορία δεν πρέπει να είναι ο μοναδικός στόχος σε κοινωφελείς δραστηριότητες.

Επιτροπή Μεταφορών
Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής