Skip to main content.
Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
05/12/2010

Ανακοίνωση του κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά - Κλείσιμο εργασιών 3ου Συνεδρίου - Εκλογή νέας ηγεσίας

3o ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΠΑΡΙΣΙ, 3-5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2010

 

- Νέα ηγεσία στο τιμόνι του ΚΕΑ

 Στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ αποφασίστηκε ένα νέο, συλλογικό μοντέλο ηγεσίας του κόμματος, με στόχο την εμβάθυνση της δημοκρατίας, την εκπροσώπηση όλων των υπαρκτών ρευμάτων και πολιτικών δυνάμεων, την μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα του ΚΕΑ στην παρούσα, εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ομόφωνη πρόταση του Συμβουλίου Προέδρων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο σώμα του 3ου Συνεδρίου, νέος Πρόεδρος του ΚΕΑ εξελέγη ο Εθνικός Γραμματέας του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), Πιέρ Λοράν, ενώ σύμφωνα με το νέο συλλογικό μοντέλο, νέοι Αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Αριστεράς εξελέγησαν ο Αλέξης Τσίπρας (Πρόεδρος του ΣΥΝ), η Μαρίζα Ματίας (Ευρωβουλευτής του Πορτογαλικού Μπλόκο της Αριστεράς), η Μαϊτέ Μόλα (μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας) και ο Γκρεγκόρι Πετρένκο (Βουλευτής του Κόμματος των Μολδαβών Κομμουνιστών, πρώην Γ.Γ. του Μολδαβικού ΥΠ.ΕΞ). Τέλος, νέος Οικονομικός Υπεύθυνος του ΚΕΑ εξελέγη ο Βουλευτής της Γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), Ντίτερ Ντεμ.

 

- Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη

 

Μετά από πολύμηνη διαβούλευση ανάμεσα στα 37 κόμματα που συμμετέχουν στο ΚΕΑ, το 3ο Συνέδριο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, την πλατφόρμα, δηλαδή, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την ανάπτυξη αντιστάσεων, άμεσης δράσης και εναλλακτικών προτάσεων ενάντια στην κρίση.

Με το κείμενο αυτό, η Ευρωπαϊκής Αριστερά προτείνει και διεκδικεί την εφαρμογή μιας σειράς άμεσα εφαρμόσιμών πολιτικών, με βασικό άξονα τη ρήξη με τη νεοφιλελεύθερη αρχιτεκτονική της Ε.Ε. και την προώθηση μιας διαδικασίας επανίδρυσης της Ευρώπης. Με παρέμβαση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ, ως βασικές αιχμές των διεκδικήσεων του ΚΕΑ υιοθετήθηκαν:

1)      η ευρωπαϊκή ρύθμιση της κρίσης χρέους, που περνά μέσα από τη διαγραφή μέρους του δημοσίου χρέους, προκειμένου να αποτραπεί η κατάρρευση και να προωθηθεί η ανασυγκρότηση των οικονομιών των πιο αδύναμων κρατών-μελών της Ε.Ε.

2)      η δημιουργία, αντί του υπάρχοντος, τιμωρητικού “Μηχανισμού Στήριξης”, ενός μόνιμου μηχανισμού προστασίας και αλληλεγγύης, που θα παρεμβαίνει για να αποσοβήσει τις μελλοντικές κρίσεις και όχι εκ των υστέρων.

3)      η επιτακτική ανάγκη για τη ριζική αλλαγή του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ΕΚΤ οφείλει να είναι σε θέση να τυπώνει νόμισμα, να κυκλοφορεί ευρωομόλογα και να δανείζει απευθείας τα κράτη-μέλη με χαμηλό επιτόκιο

Στην “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη” περιλαμβάνονται και αναλυτικές θέσεις και διεκδικήσεις του ΚΕΑ για την περιβαλλοντική κρίση, την εργασία, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική κ.α.

 

- Συνέλευση Γυναικών

Ξεχωριστό ρόλο στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ έπαιξε η καθιερωμένη Συνέλευση Γυναικών, στην οποία εκ μέρους του ΣΥΝ παρενέβησαν η Ελευθερία Χατζηγεωργίου (μέλος της ΚΠΕ) και η Ρένα Δούρου (μέλος της ΠΓ), μετά από πρόταση της οποίας, αποφασίστηκε ομόφωνα η διεξαγωγή εκδήλωσης στην Ελλάδα για τις συνέπειες της κρίσης στη ζωή των γυναικών.

 

- Ειδικά ψηφίσματα του 3ου Συνεδρίου του ΚΕΑ

Το 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ ενέκρινε συνολικά 19 θεματικά ψηφίσματα, 5 από τα οποία κατατέθηκαν από την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ. Τα πέντε αυτά ψηφίσματα αφορούν:

  1. Την κρίσιμη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα μέσα Δεκεμβρίου.
  2. Ένα σχέδιο δράσης του ΚΕΑ για τα Βαλκάνια, που περιλαμβάνει τη συγκρότηση ενός Βαλκανικού Δικτύου της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
  3. Μια ευρωπαϊκή εκστρατεία ενάντια στην ξενοφοβία, το ρατσισμό και το νεοναζισμό.
  4. Την αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον Παλαιστινιακό λαό και το αίτημα για μια ειρηνική, αποπυρηνικοποιημένη Μέση Ανατολή.
  5. Την αλληλεγγύη του ΚΕΑ με τους αγώνες στην Ελλάδα κατά του λεγόμενου “νέου σχολείου”, που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. 

 

Ξεχωριστή στιγμή του Συνεδρίου η ομόφωνη υιοθέτηση από τους συνέδρους ειδικής ανακοίνωσης με αφορμή τη δεύτερη θλιβερή επέτειο της εν ψυχρώ δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από την Ελληνική Αστυνομία, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

 Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, εκ μέρους του ΣΥΝ μίλησαν ο Πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας, η Ρένα Δούρου και ο Κώστας Ήσυχος (μέλη της ΠΓ).

Κατά την παρουσίαση της υποψηφιότητάς του για τη θέση του Αντιπροέδρου του ΚΕΑ, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ τόνισε: “Δεν είναι ώρα για πολλά λόγια. Είναι ώρα να δεσμευτούμε ότι βγαίνουμε από το 3ο Συνέδριό μας αποφασισμένοι να δουλέψουμε μαζί για μια πιο αποτελεσματική, πιο ριζοσπαστική, πιο ευρωπαϊκή  Αριστερά”.

Η Ρένα Δούρου στην παρέμβασή της έκανε λόγο για την ανάγκη του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς να παρεμβαίνει με συγκροτημένες προτάσεις και αποτελεσματική δράση και αναφέρθηκε στη διαγραφή μέρους του χρέους και στην ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανισμού αλληλεγγύης και στήριξης των πιο αδύναμων ευρωπαϊκών κοινωνιών.

Ο Κώστας Ήσυχος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τόνισε την ανάγκη στελέχωσης των Δικτύων και των Ομάδων Εργασίας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (Συνδικαλιστές, Φεμινιστικό, Παιδεία, Περιβάλλον, Λατινική Αμερική κ.α.) από μέλη όλων των κομμάτων του ΚΕΑ, αλλά και για την ανάγκη γείωσης των Δικτύων αυτών με τα κινήματα της Ευρώπης, για την πιο αποτελεσματική τους συμβολή στον αγώνα για μια σοσιαλιστική Ευρώπη.

Το Συνέδριο εξέλεξε στη νέα Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ, εκ μέρους του ΣΥΝ, τη Νατάσα Θεοδωρακοπούλου και το Γιάννη Μπουρνού (μέλη της ΚΠΕ).