Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
06/12/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ σχετικά με την επίσκεψη του Στρος Καν

Η επίσκεψη του Στρος Καν στην Ελλάδα γίνεται σε μια περίοδο, όπου είναι πιο ξεκάθαροι από ποτέ τόσο οι στόχοι, όσο και οι επιπτώσεις του μηχανισμού ΔΝΤ-ΕΚΤ-ΕΕ: ολοσχερής απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, ξεπούλημα του δημόσιου τομέα και κατάργηση του κοινωνικού κράτους, δηλαδή εμπέδωση της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης ταξικής πολιτικής που βάζει στο στόχαστρο τις δυνάμεις της εργασίας και τη νεολαία.

Η χώρα βυθίζεται στην κοινωνική και οικονομική χρεοκοπία, οι εργαζόμενοι παραδίδονται έρμαια στην επίθεση του κεφαλαίου, οι αγορές κερδίζουν εις βάρος της κοινωνίας.   Η οικονομική, όμως, κρίση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση ελληνική ιδιαιτερότητα, δεν είναι αποτέλεσμα ενός «υπερτροφικού δημοσίου» ή των υπαρκτών προβλημάτων διαφθοράς, αλλά μια δομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματος, άμεσα συνδεδεμένη με το περιεχόμενο και τους στόχους της ευρωπαϊκής οικοδόμησης. Δεν είναι αποτέλεσμα κακής διαχείρισης, αλλά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που έχει βάλει στο στόχαστρο εδώ και δεκαετίες το κοινωνικό κράτος και τους εργαζόμενους.  Γιʼ αυτό το λόγο και  η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου από μόνη της και το νέο Μνημόνιο δεν θα κάνουν τίποτα άλλο παρά να βαθύνουν την κρίση και να οξύνουν ακόμα περισσότερο την επίθεση του κεφαλαίου. Ακόμα περισσότερο, τίθεται σε αμφισβήτηση η ίδια η λειτουργία της δημοκρατίας, με την πρακτική των υπουργών της κυβέρνησης να διαπραγματεύονται τους νόμους του κράτους απευθείας με την Τρόικα.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την άμεση απεμπλοκή από το Μνημόνιο και αναδιαπραγμάτευση του χρέους. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται να αγωνιστούμε με τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη για την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συσχετισμών, για το ξήλωμα της σημερινής αρχιτεκτονικής του ευρώ και την ανατροπή των Συνθηκών που οικοδόμησαν τη μονεταριστική και νεοφιλελεύθερη Ε.Ε. Θέλουμε μια Ευρώπη των λαών και των εργαζομένων, με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη, στον αντίποδα της σημερινής.

To Γραφείο Τύπου