Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
08/12/2010

Ερώτηση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, Μ.Κριτσωτάκη: Λειτουργία Ο.Τ.Ε.Κ. Ηρακλείου

Προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Ο Οργανισμός Τουριστικής Εκπαίδευσης & Κατάρτισης αποτελεί τον εξειδικευμένο κρατικό φορέα παροχής τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης στην Ελλάδα .Ο Ο.Τ.Ε.Κ. περιλαμβάνει σήμερα και την πρώην Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Σχολές Ξεναγών .

Οι σχολές προβλέπεται να αρχίζουν τα μαθήματα τον Οκτώβριο κάθε εκπαιδευτικής χρονιάς. Όμως φέτος και ενώ ήδη τελειώνει το αʼ τρίμηνο της σχολικής χρονιάς, στις σχολές του Ο.Τ.Ε.Κ. Ηρακλείου δεν έχουν καν ξεκινήσει μαθήματα!

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αφενός τη συρρίκνωση του εκπαιδευτικού έτους και αφετέρου την μείωση της ποιότητας των σπουδών με τους φοιτητές και τους καθηγητές να επιδίδονται σε αγώνα δρόμου προκειμένου να προλάβουν να ολοκληρώσουν την προβλεπόμενη ύλη και το πρόγραμμα σπουδών.

Επιπλέον, η μεγάλη αυτή καθυστέρηση αποθαρρύνει τους ενδιαφερόμενους να φοιτήσουν σε μια  Δημόσια Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων ωθώντας τους σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια.

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των  σχολών του Ο.Τ.Ε.Κ. καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από συμβασιούχους καθηγητές ορισμένου χρόνου ή ωρομισθίους, οι οποίοι προσλαμβάνονται μετά από προκήρυξη που όμως δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Επειδή όλα τα παραπάνω δείχνουν την αδιαφορία του Υπουργείου για τις συγκεκριμένες Σχολές ενώ τις απαξιώνουν και τις μειώνουν

Επειδή είναι πια φανερές οι προθέσεις της Κυβέρνησης να οδηγήσει σε απαξίωση και μαρασμό κάθε Δημόσια Δομή του εκπαιδευτικού μας συστήματος

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1.    Για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει τόσο η έναρξη της λειτουργίας των σχολών του Ο.Τ.Ε.Κ;

2.    Προτίθεται να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα να λειτουργούν; Πώς θα αντιμετωπιστεί η καθυστέρηση στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και στην κάλυψη της εκπαιδευτικής ύλης;

3.    Πότε θα προχωρήσετε στην πρόσληψη των απαιτούμενων εκπαιδευτικών;

Ο ερωτών Βουλευτής

Κριτσωτάκης Μιχάλης