Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
06/12/2010

Ομιλία Ε.Αμμανατίδου στη συζήτηση της επερώτησης της ΝΔ για αποζημιώσεις σε πληγέντες σπαραγγοκαλλιεργητές και δενδροκαλλιεργητές για τις ζημιές της άνοιξης του 2009

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ
ΙΓ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄
ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ  ΛΕ΄
Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΩΝ

Θα συζητηθεί η υπʼ αριθμόν 8/17-11-2010 επερώτηση 14 Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις αποζημιώσεις σε πληγέντες σπαραγγοκαλλιεργητές και δενδροκαλλιεργητές για τις ζημιές της Άνοιξης του 2009.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Παρακαλείται τώρα η κ. Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Βουλευτής Βʼ Θεσσαλονίκης, να λάβει το λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΑΜΜΑΝΑΤΙΔΟΥ-ΠΑΣΧΑΛΙΔΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θέλω βέβαια να πω ότι σήμερα είναι η επέτειος, δύο χρονιά μετά, της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Για δύο ολόκληρα χρόνια έχουν ειπωθεί πάρα πολλά. Σήμερα είχαμε το εξής παράδοξο. Για ένα ολόκληρο 24ωρο αποκλείσθηκε το κέντρο της Αθήνας με απίστευτα μέτρα. Δυστυχώς, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, θέλησε να αποτρέψει έναν κόσμο να κατέβει στις διαδηλώσεις και έναν άλλο κόσμο να εξαγριωθεί με τις διαδηλώσεις. Νομίζω ότι είναι στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πολίτη και συνταγματικό του δικαίωμα να μπορεί να διαδηλώσει ειρηνικά και δεν μπορεί κανένας να του το απαγορεύσει.

Έρχομαι τώρα στην επερώτηση της Νέας Δημοκρατίας. Παρʼ όλο που δεν στηρίζεται η αγροτική παραγωγή, έχουμε ακόμη λίγα, αλλά ποιοτικά εξαγώγιμα προϊόντα σε καλές θέσεις στην παγκόσμια αγορά. Γιατί το λέω αυτό; Διότι εκτός από τη ναυτιλία, που είναι το νούμερο ένα η χώρα μας σε παγκόσμιο επίπεδο, κατέχουμε την πέμπτη θέση σε εξαγωγές σπαραγγιών, την έβδομη θέση σε εξαγωγές ποιοτικού βαμβακιού, ενώ το 2004 είχαμε την τέταρτη θέση και την δέκατη έκτη θέση σε εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων.

Εδώ βέβαια, θέλω να τονίσω ότι η πρώτη εξαγώγιμη χώρα σε σπαράγγια είναι το Περού, το οποίο όμως αυτή τη στιγμή έχει σοβαρότατες δυσκολίες, γιατί δεν έχει νερό. Άρα, λόγο ξηρασίας θα ελαττώσει κατά πολύ την παραγωγή σπαραγγιού. Εδώ ακριβώς θα μπορούσε η Ελλάδα από την πέμπτη θέση να ανέβει σκαλοπάτια και γιατί όχι να φθάσει στην πρώτη θέση. Αυτό, όμως, θέλει και στήριξη. Και η στήριξη δεν έρχεται από μόνη της, κύριε Υφυπουργέ. Υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο είναι η τρίτη χώρα εισαγωγής σπαραγγιού, διότι κάθε χρόνο κάνει εισαγωγή 6.500.000 εκ. κιλών σπαραγγιού. Άρα είναι άλλη μία αγορά που θα μπορούσε να είχε στοχεύσει ο Έλληνας παραγωγός σπαραγγιού, με τη βοήθεια όμως και της πολιτείας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να εισβάλει μέσα σε μία τέτοια τεράστια αγορά.

Κύριε Υφυπουργέ, όταν μιλήσατε προηγουμένως μπορώ να πω ότι ήσασταν αρκετά ειλικρινής, γιατί είπατε ότι εδώ και μία δεκαετία ο Έλληνας αγρότης έχει σοβαρότατο πρόβλημα επιβίωσης. Τι έκαναν, όμως, και το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία ως κυβερνήσεις; Η ΚΑΠ δεν επηρέασε; Η ασύδοτη αγορά χωρίς ελεγκτικούς μηχανισμούς στο όνομα του ελεύθερου ανταγωνισμού δεν λειτουργεί καταλυτικά για την οικογενειακή και μικρομεσαία αγροτική παραγωγή; Ο καταχρεωμένος ΕΛΓΑ δεν αφορά και τις δικές σας παλαιότερες κυβερνήσεις, όπως βεβαίως και τις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας;

Να σας θυμίσω πως σε κάθε τιμολόγιο που κόβουν οι αγρότες γίνεται παρακράτηση υπέρ του ΕΛΓΑ. Αν ο ΕΛΓΑ δεν το εισπράττει από όλους τους εμπόρους, φταίει η πολιτική ηγεσία που δεν το επιβάλλει και η έλλειψη, βεβαίως, άμεσης χρηματοδότησης μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Έχουμε έναν ΕΛΓΑ καταχρεωμένο στην Αγροτική Τράπεζα, μία Αγροτική Τράπεζα που αύριο δεν γνωρίζουμε αν θα είναι υπό δημόσιο έλεγχο, μία Αγροτική Τράπεζα που βέβαια κλείνει τις στρόφιγγες –το ακούμε και από τον κ. Πανταλάκη- και υπάρχει ένα πολύ αβέβαιο μέλλον για τους εναπομείναντες αγρότες, οι οποίοι μπορούν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία κατέχουν πολύ καλές θέσεις στην παγκόσμια αγορά, δεν μπορούν, όμως, από μόνοι τους και δεν μπορούν χωρίς στήριξη.

Τα σπαράγγια, σε σύνολο καλλιεργούμενων στρεμμάτων, είναι τριάντα πέντε χιλιάδες στη χώρα μας. Οι εξαγώγιμες ποσότητες είναι πλήρως πιστοποιημένες μέσω εφαρμογής του συστήματος ολοκληρωμένης διαχείρισης. Το ελληνικό σπαράγγι θα συναντήσει έντονο ανταγωνισμό τα επόμενα χρόνια, κυρίως από την Ισπανία, λόγω της πρωιμότητας της παραγωγής και γιατί διαθέτει και ένα ταχύ δίκτυο διανομής, αλλά και από τη Γαλλία.

Επιπλέον, υπάρχει ένας μεγάλος κίνδυνος, ο οποίος έχει να κάνει με τη Γερμανία, η οποία είναι η χώρα που ως επί το πλείστον οι Έλληνες παραγωγοί στέλνουν τα σπαράγγια τους. Όταν έχει αύξηση της εγχώριας παραγωγής η Γερμανία, οι δικές μας προοπτικές θα μειωθούν. Άρα τι πρέπει να κάνουμε; Πρέπει να έχουμε θετικές προοπτικές. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Επίσης, θετικές προοπτικές εμφανίζει και η αγορά της Ρωσίας, μαζί με το Ηνωμένο Βασίλειο που είπα στην αρχή.

Έχουμε σαράντα ομάδες παραγωγών και αγροτικών συνεταιρισμών.

Βασικό μας πλεονέκτημα είναι η ποιότητα.

Βασικό μας μειονέκτημα είναι η έλλειψη ιδιόκτητων δομών συσκευασίας και τυποποίησης από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι τι κάνουν; Βασίζονται σε εμπόρους μεταποιητές που πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές. Εδώ χρειάζεται μία προσπάθεια και παρέμβαση για την οργάνωση. Δεν υπάρχει αναπτυξιακός προσανατολισμός και η πολυδιάσπαση σε πολλές ομάδες παραγωγών και ιδιόκτητα συσκευαστήρια, μειώνουν το διαπραγματευτικό πλεονέκτημα στις αγορές του Μονάχου.

Το 2009 ήταν η χειρότερη ίσως χρονιά του σπαραγγιού. Είναι γνωστά, αναφέρθηκαν και οι άλλοι συνάδελφοι. Υπήρχε και μία συντονιστική επιτροπή σπαραγγοπαραγωγών Ημαθίας-Πέλλας. Υπήρχαν σοβαρότατα προβλήματα και στην Καβάλα και στον Έβρο και στην Αιτωλοακαρνανία. Όλοι μαζί συντονίστηκαν για να φωνάξουν ότι το σπαράγγι θα πρέπει να στηριχθεί για δύο κυρίους λόγους. Γιατί είχαμε όλη αυτήν την καταστροφή, η οποία έφερε μία τεράστια καθυστέρηση λόγω της κακοκαιρίας στη χώρα μας και η πρώιμη έναρξη της σεζόν των γερμανικών σπαραγγιών δημιούργησε ένα σοβαρότατο ζήτημα. Αντί να έχουν τρεις μήνες οι δικοί μας παραγωγοί να συλλέγουν το σπαράγγι, συλλέξανε μόνο ένα μήνα, γιατί πέρασε η χρονική περίοδος, όπως καταλαβαίνετε, έβγαλαν πρώιμα σπαράγγια στη Γερμανία και χάθηκε η δική μας παραγωγή. Αυτό, στις σημερινές συνθήκες, για τους αγρότες είναι το χειρότερο χτύπημα που θα μπορούσε να τους συμβεί. Ήδη έχουν ένα τεράστιο κόστος παραγωγής με τα καρτέλ που λειτουργούν ασύδοτα και δεν διασφαλίζεται το προϊόν τους και η τιμή προϊόντος.

Εδώ ακριβώς πρέπει να παρέμβετε εσείς. Πρέπει να στηριχθεί για το 2009 το εισόδημα όλων των σπαραγγοπαραγωγών, μέσω της καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ. Πρέπει να συγκροτηθεί εθνικός φορέας σπαραγγιού για τη χάραξη μίας μακροπρόθεσμης στρατηγικής και πολιτικών για το ελληνικό σπαράγγι όσο και για την προάσπιση των συμφερόντων του κλάδου με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων και αναλογική αντιπροσώπευση στα όργανα αυτού του φορέα.

Πρέπει να χρηματοδοτηθούν από την πολιτεία με υψηλά ποσοστά επιχορήγησης μέσω του επενδυτικού νόμου και των επιχειρησιακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ επενδύσεις αξιοποίησης της γεωθερμίας και του φυσικού αερίου τόσο από τους συνεταιρισμούς, όσο και από τις ομάδες παραγωγών και πρέπει να υπάρχει, εάν θέλετε, και αξιοποίηση, όπως αναφέρει η Συντονιστική Επιτροπή της Ημαθίας του στρατιωτικού αεροδρομίου Παλαιοχωρίου του Δήμου Πλατέως, γιατί θεωρούν -και νομίζω ότι έχει μεγάλη βάση αυτό- ότι από εκεί κατευθείαν τα σπαράγγια μπορούν να φεύγουν στη Γερμανία.

Στις δενδροκαλλιέργειες έχουμε κάτι ανάλογο.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να πω ότι και για τους μηλοπαραγωγούς και για τους κερασοπαραγωγούς και για τους ροδακινοπαραγωγούς υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα και κάθε χρόνο έχουμε τα ίδια. Το βλέπουμε με το συμπύρηνο ροδάκινο, το βλέπουμε με τους ροδακινοπαραγωγούς που συνέχεια είναι στους δρόμους. Δεν πετυχαίνουν μία καλή τιμή και συνεχώς συμπιέζονται.

Όσον αφορά τα κεράσια, που είναι και μία καλλιέργεια ιδιαίτερα ευαίσθητη -και υπάρχουν περιοχές στο Νομό Πέλλας, όπως είναι και το δημοτικό διαμέρισμα του Αρχαγγέλου, που είναι στα βόρεια σύνορα της χώρας μας και έχω να πω ότι  συγκρατεί κατοίκους και παραγωγούς αυτή η καλλιέργεια, γιατί είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια το κεράσι. Παρʼ όλα αυτά οι άνθρωποι δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη από το 2009.

Κύριε Υπουργέ, είπατε ότι η ακαρπία δεν μπαίνει μέσα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Η ακαρπία δεν μπαίνει γιατί δεν θέλει ο ΕΛΓΑ να μπει, γιατί δεν θέλει το Υπουργείο να μπει, γιατί δεν θέλει η Κυβέρνηση να μπει. Έπρεπε εδώ και χρόνια να έχει μπει η ακαρπία γιατί υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα στην ανθοφορία.

Εδώ θα καταθέσω όλα τα έγγραφα του ΕΛΓΑ Βέροιας, του κεντρικού ΕΛΓΑ και του Προέδρου του τοπικού διαμερίσματος Αρχαγγέλου προς τον κ. Χατζηγάκη και προς την κυρία Μπατζελή, τα οποία αναφέρουν ότι θα πρέπει να δοθούν αυτές οι αποζημιώσεις.

Ας σταματήσει, επιτέλους η κατʼ εξαίρεση, διότι θα πρέπει να γίνει  αναθεώρηση του κανονισμού, όπως είπε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου. Η κυρία Μπατζελή μίλησε για αναθεώρηση και ακόμη δεν την έχουμε δει. Είμαστε σχεδόν ενάμισι χρόνο μετά από την ανάληψη των καθηκόντων της δικής σας Κυβέρνησης και δυστυχώς βλέπουμε ότι υπάρχει μία πλαδαρότητα σε αυτή την κατεύθυνση.

(Στο σημείο αυτό η Βουλευτής κα Ευαγγελία Αμμανατίδου- Πασχαλίδου, καταθέτει για τα Πρακτικά της Βουλής τα προαναφερθέντα έγγραφα τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Σίγουρα θα μας πείτε ότι από τη στιγμή που δεν είναι στον κανονισμό, υπάρχει το μνημόνιο και αυτό απαγορεύει να δοθούν κατʼ εξαίρεση αποζημιώσεις. Δείτε, όμως, ότι συνεχώς συρρικνώνεται το αγροτικό εισόδημα και ερημώνει η ύπαιθρος. Αν θέλετε να πεθάνουν αυτοί οι άνθρωποι, να πεθάνει και η ύπαιθρος μαζί, συνεχίστε σε αυτή την κατεύθυνση. Αλλιώς θα πρέπει να το δείτε άμεσα, κύριε Υφυπουργέ, και να δώσετε μία απάντηση σε αυτούς τους ανθρώπους, οι οποίοι στηρίζουν για χρόνια την οικονομία της χώρας.

Ευχαριστώ.