Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
08/12/2010

Τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, και παρέμβαση του Γ. Μπασκόζου, μέλους της Γραμματείας του Κ.Σ. της Νεολαίας ΣΥΝ, κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα στην Ευελπίδων

Γ. Μπασκόζος: Χθες, 7/12/2010, η ΕΛ.ΑΣ. επιτέθηκε με πρωτοφανή βιαιότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες που βρέθηκαν έξω από την έδρα της εισαγγελίας Αθηνών στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων για συμπαράσταση στους άδικα συλληφθέντες συναδέλφους στην πορεία της 6η Δεκέμβρη. Αποτέλεσμα της δολοφονικής επίθεσης είναι ο σοβαρός τραυματισμός του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού Νάσου Ηλιόπουλου και του στελέχους της Νεολαίας Συνασπισμού Λεωνίδα Καπουτσή, που νοσηλεύονται στο Γενικό Κρατικό «Γ. Γεννηματάς», καθώς και άλλων συγκεντρωμένων. Συγκεκριμένα ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού δέχτηκε τις «περιποιήσεις» των «προστατών» του πολίτη ενώ βρισκόταν ξαπλωμένος στο προαύλιο των δικαστηρίων, με τους άνδρες των ΜΑΤ να τον κλωτσάνε σε ολόκληρο το σώμα και στο κεφάλι και να τον ξυλοκοπούν με τα γκλοπ και τις ασπίδες. Να σημειωθεί ότι προηγουμένως είχε δηλώσει την ιδιότητά του στους αστυνομικούς, προκειμένου να αποτρέψει τις βιαιότητες της αστυνομίας.

Η διμοιρία των ΜΑΤ επιτέθηκε απρόκλητα στους συγκεντρωμένους, που βρίσκονταν έξω από την εισαγγελία Αθηνών, με ξεκάθαρο στόχο να προκαλέσει σοβαρές σωματικές βλάβες. Την ώρα που οι περισσότεροι συγκεντρωμένοι κάθονταν στα σκαλιά, οι αστυνομικές δυνάμεις απρόκλητα ξεκίνησαν να χτυπάνε με τις ασπίδες τους και, στα ερωτήματα των συγκεντρωμένων για το λόγο της επίθεσης και του αποκλεισμού δημόσιου χώρου, απάντησαν με κλιμάκωση της βίας. Πάνοπλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ χτύπαγαν στο ψαχνό, με ακραία χουλιγκάνικη βία, κλωτσώντας τους συγκεντρωμένους, ρίχνοντας γροθιές στα πρόσωπά τους και ξυλοκοπώντας με τα γκλοπ. Επέλεξαν, μάλιστα, να απομονώσουν συγκεκριμένους συντρόφους και συναγωνιστές και να τους χτυπάνε με ακραία επιθετικότητα. Το κυνηγητό των συγκεντρωμένων από τους «προστάτες» της τάξης δε σταμάτησε παρά στην εξωτερική πόρτα των δικαστηρίων, ενώ απαγορευόταν για περίπου 40 λεπτά σε όλους μας να μπούμε στο χώρο των δικαστηρίων, τη στιγμή που σύντροφοί μας κείτονταν λιπόθυμοι από τα χτυπήματά τους στο εσωτερικό των δικαστηρίων.

Η προχθεσινή εκτεταμένη χρήση χημικών, το ξύλο, οι δεκάδες τραυματισμοί φοιτητών και οι συλλήψεις στο σωρό δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά: Είναι πλέον φανερό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιδιώκει να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και στοχοποίησης των οργανώσεων της αριστεράς, με στόχο να τσακίσει τα δικαιώματα των εργαζόμενων και της νεολαίας σε εκπαίδευση και εργασία και να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει όρθιο από τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Το περιστατικό κάθε άλλο παρά μεμονωμένο είναι. Η πυκνότητα και αλληλουχία των γεγονότων (επίθεση στα οργανωμένα περιφρουρημένα μπλοκ της διαδήλωσης, μαζικοί ξυλοδαρμοί, αναίτιες συλλήψεις και προσαγωγές, ωμή βίαιη επίθεση των ΜΑΤ στην Ευελπίδων) αναδεικνύουν ότι δεν πρόκειται περί τυχαίων περιστατικών, αλλά περί στοχευμένης και ενορχηστρωμένης προσπάθειας κατατρομοκράτησης του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος και στοχοποίησης οργανώσεων της αριστεράς και συγκεκριμένα της Νεολαίας Συνασπισμού. Ακέραια την πολιτική ευθύνη έχει ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛ.ΑΣ., κ. Χρ. Παπουτσής.

Η επίθεση στα δικαστήρια της Ευελπίδων ακολουθεί και κλιμακώνει την πρωτοφανή επιχείρηση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να τρομοκρατήσει και να καταστείλει το νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα. Προσπάθεια που φαίνεται να παίρνει ακόμα και τον χαρακτήρα φυσικής εξόντωσης όσων αντιστέκονται στα βάρβαρα μέτρα που ισοπεδώνουν τα δικαιώματα της νεολαίας και του κόσμου της δουλειάς.

Μέχρι σήμερα, 8/12/2010, μια ημέρα μετά την πρωτοφανή σε βιαιότητα απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ έξω από το κτίριο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που είχε σαν συνέπεια τον σοβαρό τραυματισμό του γραμματέα της Νεολαίας Συνασπισμού και τον τραυματισμού ενός ακόμα μέλους της οργάνωσης μας, η σιωπή από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι εκκωφαντική και προκλητική. Όμως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ δεν μένει στη σιωπή, αλλά με μια απαράδεκτη ανακοίνωση, μνημείο γκεμπελικής προπαγάνδας, επιχειρεί να προβοκάρει και να αλλοιώσει τα γεγονότα, συνδέοντας ασύνδετες μεταξύ τους καταστάσεις.

Συγκεκριμένα, σε αυτή την απαράδεκτη ανακοίνωση συσχετίζεται η συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες στον σωρό από τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων στην πορεία της 6ης Δεκεμβρίου με την συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 κατηγορούμενους για υπόθεση τρομοκρατίας. Η ακραία προπαγανδιστική ανακοίνωση δε φαίνεται να λαμβάνει υπόψη ότι η συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 6 κατηγορούμενους προηγήθηκε της συγκέντρωσης συμπαράστασης λίγων δεκάδων συντρόφων και συναγωνιστών στους συλληφθέντες συναδέλφους, φίλους και συναγωνιστές μας την 6/12 κατά τουλάχιστον δύο (2) ώρες και ήταν στο κτίριο δέκα (10) και όχι στο κτίριο δεκαέξι (16) όπου δέχτηκε τη δολοφονική επίθεση των δυνάμεων των ΜΑΤ ο γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού. Την ώρα της απρόκλητης ωμής επίθεσης των ΜΑΤ δεν υπήρχε η παραμικρή ένταση στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων.

Απαιτούμε την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων και την παραδειγματική καταδίκη των ένστολων τραμπούκων.

Αναγνωρίζουμε ως μόνο χρέος μας τη συσπείρωση όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων απέναντι στην επικίνδυνη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. που επιχειρεί μια βίαιη διέξοδο από την κρίση με ισοπεδωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας. Η τρομοκρατία τους δεν μας φοβίζει. Τονίζει την ανάγκη για ακόμα πιο μαζικούς και ανυποχώρητους αγώνες.

Αλ. Τσίπρας: Να πω εισαγωγικά ότι τα χθεσινά γεγονότα μας αναγκάζουν να ξεκινήσουμε τη σημερινή συνέντευξη με αναφορά σε αυτά. Ο εκπρόσωπος του Κεντρικού Συμβουλίου της Νεολαίας του ΣΥΝ, (Γιώργος Μπασκόζος), έθεσε το πλήρες πολιτικό πλαίσιο. Οι δικές μου δηλώσεις, κατά την έξοδό μου από το Γενικό Κρατικό, όπου επισκέφθηκα τους δυο τραυματίες, είναι σε γνώση σας. Θα ήθελα μονάχα ένα σχόλιο: Το πρώτο, ότι η Εισαγγελία έπραξε το καθήκον της. Αμέσως μόλις το ζητήσαμε, παρενέβη ο εισαγγελέας και βρίσκεται σε διαδικασία προκαταρτική έρευνα. Νομίζ, όμως, ότι από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου περιμένουμε μια δήλωση, μια ανακοίνωση, έστω μια συγνώμη, για τον απροκάλυπτο, αναίτιο ξυλοδαρμό δυο πολιτικών στελεχών. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός. Ορισμένες φορές η σιωπή είναι συνενοχή. Επειδή δε θα ήθελα όμως να οδηγηθώ σε ένα τέτοιο συμπέρασμα, καθʼ ότι γνωρίζω ότι πολλές φορές υπάρχουν συμπεριφορές αστυνομικών δυνάμεων δε σχετίζονται με τις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας, περιμένουμε να ακούσουμε έστω κάτι. Σε κάθε περίπτωση, τα γεγονότα χθες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά διότι μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι περνάμε σε μια νέα περίοδο. Η όξυνση των κοινωνικών αντιθέσεων που θα έχει και η ανάδειξη κοινωνικών αντιδράσεων φοβόμαστε ότι θα αντιμετωπιστεί με περίσσευμα καταστολής και αυτό είναι επικίνδυνο για την δημοκρατία. Δηλώνουμε, όμως, με κατηγορηματικό τρόπο, προς κάθε κατεύθυνση, ότι θα ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα, θα υπερασπιστούμε το δημοκρατικό δικαίωμα στη διαδήλωση και θα υπερασπιστούμε και το τελευταίο μέλος μας ή φίλο του κόμματος που βρίσκεται αντιμέτωπος με ωμή και απροκάλυπτη βία είτε από δυνάμεις καταστολής, είτε από δυνάμεις που λειτουργούν έξω από θεσμικά πλαίσια. Δε θα αφήσουμε αναπάντητα τέτοια περιστατικά.     

To Γραφείο Τύπου