Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
28/11/2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ, Δημήτρη Βίτσα, στην εφημερίδα "ΕΠΟΧΗ"

1.    Ποια είναι τα συμπεράσματα και οι εκτιμήσεις σας για τις επιλογές που έγιναν από τις δυνάμεις του χώρου μας κατά την προεκλογική περίοδο και από τα αποτελέσματα τους;

Η Αριστερά και ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε ουσιαστικά ώστε η κυβερνητική πολιτική να δεχτεί ένα σημαντικό πλήγμα στις Περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Η πολιτική του μνημονίου αποδοκιμάστηκε και αυτό πρέπει να το επαναλαμβάνει ηχηρά η Αριστερά. Είναι αλήθεια πως αυτό εκφράστηκε κύρια με την αποχή, το λευκό και το άκυρο που εκτός από δυσαρέσκεια εκφράζει και αποδοκιμασία προς το πολιτικό σύστημα, κύρια το δικομματισμό αλλά αφορά και την Αριστερά. Όσον αφορά στο ΣΥΡΙΖΑ και επειδή τα πράγματα στις εκλογές δεν κρίνονται  από τις προθέσεις αλλά από το αποτέλεσμα, δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Δεν εισπράξαμε τη σκληρή δουλειά που όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να κάνουμε. Η εικόνα πολυγλωσσίας, αρχηγικών φιλοδοξιών, μικρο-ομαδικών εμμονών έπαιξε ρόλο, ιδιαίτερα στην Αττική, Είναι φανερό πως δεν φτάνουν τα ενιαία κείμενα, όπως αυτό του Π.Σ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ. Χρειάζεται αλληλεγγύη, συντροφικότητα και ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει πλήρως δικαιωμένη επιλογή, ενώ υπάρχουν επιλογές, όπως αυτή του ΄΄Μετώπου΄΄ που απέτυχαν, ως διχαστικές. 

2. Ακούγονται πολλά για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι η άποψή σας;

Χρειάζεται να επανέλθουμε στην αρχική ιδέα που διαμόρφωσε και συγκρότησε το ΣΥΡΙΖΑ. Η Αριστερά σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο χρειάζεται να αναγνωρίζει πως οι πραγματικά αντίπαλες δυνάμεις είναι αυτές που στηρίζουν το σύστημα. Άρα ενάντια σε αυτές τις δυνάμεις να δρα από κοινού και στο βαθμό που μπορεί ενιαία  και στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες. Να μπορεί να ξεχωρίζει και να επικεντρώνει στο ΄΄καθήκον της συγκυρίας΄΄, διατηρώντας κάθε ξεχωριστή δύναμη την φυσιογνωμία, την καταγωγή και την ιστορικότητα της. Αν κινηθούμε με βάση αυτή την αφετηριακή γραμμή έχουμε μέλλον. Αν επιμείνουμε στους εντός Αριστεράς ανταγωνισμούς, στο κυνήγι της δήθεν ηγεμονίας, στην εμμονή του ΄΄αλάθητου΄΄ της μικροκομματικής μας άποψης τότε θα μείνουμε στις αέναες συζητήσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και μια οργανωτίστικη αντίληψη περί δημοκρατίας, που δεν ενδιαφέρει τον κόσμο της Αριστεράς και δεν αφορά στις κοινωνικές ανάγκες. 

3    Αν δεν προκύπτει ταύτιση απόψεων σε αυτή τη φάση για την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ, ποιο μπορεί να είναι το κοινό έδαφος ώστε να αναζητηθεί συνθετική και προωθητική λύση;

Η λύση βρίσκεται στην επικέντρωση στα κοινωνικά προβλήματα. Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νέα γενιά, η κοινωνία συνολικά δέχεται την πιο άγρια επίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα μέτρα του μνημονίου εμφανίζονται ως ΄΄αναγκαία΄΄ για διέξοδο από την κρίση. Είναι ψέμα. Τα μέτρα είναι ο στόχος. Είναι στόχος μια κοινωνία υποταγμένη στο κεφάλαιο και στη νεοφιλελεύθερη πολιτική. Η απάντηση είναι η έξοδος απʼ το μνημόνιο και μια αναπτυξιακή πορεία της χώρας βασισμένη στην εξυπηρέτηση των αναγκών της τεράστιας πλειοψηφίας του λαού. Η απάντηση είναι η συγκρότηση μιας πλατιάς συνεργασίας που θα περιλαμβάνει την σύνολη Αριστερά, τη ριζοσπαστική οικολογία και όσους από αριστερή κατεύθυνση απεγκλωβίζονται από το ΠΑΣΟΚ. Συνεργασία και κοινή δράση στους κοινωνικούς αγώνες και προσπάθεια συνδιαμόρφωσης εναλλακτικής πολιτικής λύσης. Στην κοινωνία αναπνέει ο ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα τώρα που η αίθουσα της Βαλτετσίου γέμισε καπνούς. Όλοι χρειαζόμαστε χρόνο κοινής δράσης πάνω στα προβλήματα, στο συνδικαλιστικό κίνημα, στα εργοστάσια και τις υπηρεσίες, στους χώρους εκπαίδευσης και κατοικίας. Σʼ αυτή τη δράση θα επανακτήσουμε,  μέσα στις  νέες συνθήκες και την κοινή γλώσσα έκφρασης. 

Μπροστά μας βρίσκεται η μεγάλη απεργία της 15ης Δεκέμβρη. Μπροστά μας βρίσκονται μεγάλοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες. Να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις, να γίνουμε ένα χαρμάνι με την απόγνωση και την οργή της κοινωνίας, να δείξουμε αλλά και να μάθουμε δρόμους.

Δημήτρης Βίτσας
Γραμματέας ΚΠΕ του ΣΥΝ