Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/12/2010

Επιστολή του Προέδρου της Κ.Ο. Αλ. Τσίπρα και των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Τ. Κουράκη και Ηρ.Διώτη προς την ΙΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων για ενημέρωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα κατά τη διενέργεια για κατασκευή του ΜΕΤΡΟ

Προς:
ΙΣΤ΄ Εφορεία
Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων
κ. Λίλιαν Αχειλαρά,

Θεσσαλονίκη, 1η Δεκεμβρίου 2010

Αξιότιμη κ. Αχειλαρά,

Θα επιθυμούσαμε να έχουμε μία επίσημη ενημέρωση για τα αρχαιολογικά ευρήματα  που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διενέργεια των εργασιών για την κατασκευή του μετρό στα σημεία που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της Εφορείας σας, καθώς και για τα μέτρα τα οποία λαμβάνει η υπηρεσία σας για την προστασία και την ανάδειξή τους. Επίσης, καθώς στον χώρο εργασιών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης βρίσκονταν το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε αν τυχόν έρχονται στην επιφάνεια εβραϊκοί τάφοι και οστά της περιόδου και, σε περίπτωση που συμβαίνει κάτι τέτοιο, τι μέτρα λαμβάνονται για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς των εβραίων και της πόλης της Θεσσαλονίκης.

Επίσης θα θέλαμε να μας πληροφορήσετε για τα μέτρα που λαμβάνονται για τα ήδη υπάρχοντα ευρήματα του παλιού εβραϊκού νεκροταφείου, δεδομένου ότι είναι αυτονόητος ο σεβασμός που οφείλεται στα ιστορικά μνημεία  που αποτελούν μέρος του πολιτισμού όλων των λαών, καθώς και των θρησκευτικών  και εθνικών μειονοτήτων, και η αναγκαιότητα  διαφύλαξης της ιστορικής και συλλογικής μνήμης.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για το ενδιαφέρον σας,

Με εκτίμηση,

Τάσος Κουράκης,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αʼ Θεσσαλονίκης.

Αλέξης Τσίπρας,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Αθήνας

Ηρώ Διώτη,
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας