Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
09/12/2010

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΝ για την Παγκόσμια ημέρα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να τιμούνται με ανέξοδες και άνευ περιεχομένου διακηρύξεις.  Οι πόλεμοι, η κρατική βία, η φίμωση της ελευθερίας της έκφρασης, οι διώξεις  των θρησκευτικών και σεξουαλικών μειονοτήτων είναι η βάρβαρη καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Η παραβίαση, όμως,  των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν αφορά μόνο σε μακρινούς  προορισμούς, αλλά αφορά και στα καθ ημάς. Με την αστυνομική βία και αυθαιρεσία, με την αντιμετώπιση που έχει η Ελλάδα στους πολιτικούς πρόσφυγες και στους μετανάστες, με το ρατσισμό απέναντι στη διαφορετικότητα κάθε είδους,  η ανάγκη υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι και ελληνική υπόθεση. Είναι ξεκάθαρες οι  ευθύνες της Πολιτείας που μένει στις όμορφες διακηρύξεις, την ίδια στιγμή που ακολουθεί πολιτικές που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η προάσπιση όμως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μέτρο της ίδιας της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Γιʼ αυτό το λόγο και αποτελεί καθήκον όλων μας να αντισταθούμε στις πολιτικές εκείνες που απαξιώνουν και παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ελευθερίες και τη δημοκρατία.

To Γραφείο Τύπου