Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
09/12/2010

Χαιρετισμός της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσας Αμμανατίδου στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ

Την Πέμπτη 9 Δεκέμβρη, πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στην οποία παραβρέθηκε και η βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Στο χαιρετισμό που απηύθυνε η βουλευτής τόνισε «Σε μια εποχή που οι αγρότες χρειάζονται όσο ποτέ τους συνεταιρισμούς, το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας βυθίζεται στην απαξίωση. Ο αγροτικός τομέας βιώνει τα τελευταία χρόνια συρρίκνωση της παραγωγής και ταυτόχρονα μείωση του αγροτικού εισοδήματος, ενώ μεσάζοντες και μεγάλες επιχειρήσεις κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και καταναλωτών. Το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων συνεχώς χειροτερεύει.

Δυστυχώς, με πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς αδρανείς στη μεγάλη τους πλειοψηφία, με χρεωμένες πολλές δευτεροβάθμιες συνεταιριστικές οργανώσεις, το συνεταιριστικό κίνημα ούτε εμπνέει ούτε καθοδηγεί τους αγρότες.

Στις συνθήκες αυτές προκύπτει η ανάγκη για άμεση ανασυγκρότηση των αγροτικών συνεταιρισμών, οι οποίοι θα αναλάβουν το ρόλο για τον οποίο έχουν συσταθεί, δηλαδή την παραγωγή, διακίνηση, εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, ώστε να λειτουργήσουν ανταγωνιστικά με στόχο την οικονομική βιωσιμότητα των μικρομεσαίων κυρίως αγροτών και τη διαρκή παρέμβαση υπεράσπισης των συμφερόντων των μελών».

Η βουλευτής στην παρέμβασή της αναφέρθηκε και στις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΤΕ και τους κινδύνους από ενδεχόμενη μείωση του δικτύου, με τη συγχώνευση καταστημάτων τη περιφέρειας καθώς και την πιθανή απεμπλοκή της απʼ όλες τις συμμετοχές της στις συνεταιριστικές οργανώσεις.

«Άλλωστε», επεσήμανε, «η μικρότερη χρηματοδότηση της γεωργίας μέσω της νέας ΚΑΠ θέτει επιτακτικά την ανάγκη οι έλληνες αγρότες παραγωγοί, και ιδιαίτερα το κίνημα των νέων αγροτών, να επιδιώξουν την άμεση ανασυγκρότηση και τη δημοκρατική λειτουργία συνεταιρισμών και ενώσεων».

To Γραφείο Τύπου