Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/12/2010

Ομιλία του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα σε επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για τη Σύνοδο Κορυφής

    Ερώτηση

    «Κύριε Πρωθυπουργέ, παρόμοια ερωτήματα έθεσα στον Επίτροπο στον κ. Ολι Ρεν. Αυτός όμως μας δήλωσε στα έκπληκτα ώτα όλων όσων βρισκόντουσαν στην αίθουσα ότι του τελείωσε το μελάνι και δεν μπόρεσε να σημειώσει όλες τις ερωτήσεις, καθώς επίσης και ότι τον έχουμε ενοχλήσει πάρα πολύ με τα προβλήματά μας εμείς οι Έλληνες και ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένος, γιατί ασχολείται με εμάς και χάνει τις κυριακάτικες προπονήσεις του στο ποδόσφαιρο.

    Την ίδια ακριβώς σκαιά υποτιμητική και απαράδεκτη αντιμετώπιση είχε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και οι Βουλευτές κατά την παρουσία του κ. Στρος Καν. Ελπίζω μετά απʼ αυτά να μην μας πείτε ξανά πόσο υπερήφανος είστε που έχετε καταφέρει με τις προσπάθειές σας να αναβαθμίσετε το ρόλο και το κύρος της χώρας μας στο εξωτερικό.

    Ήρθαν εδώ με έναν ηγεμονικό τρόπο απευθυνόμενοι σε υποτακτικούς, σε ιθαγενείς που θέλουν να τους δώσουν χάντρες και καθρεφτάκια και αυτό είναι απαράδεκτο και δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μας αντιμετωπίζουν στο εξωτερικό.

    Έρχομαι τώρα στα τρία βασικά ερωτήματα τα οποία σας ζητώ να μου απαντήσετε.

    Το πρώτο, σας ζητώ κύριε Πρωθυπουργέ, με την ερώτησή μου όποιες και αν είναι οι αποφάσεις και οι συμφωνίες για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας να ασκήσετε το δικαίωμά σας, να τις θέσετε στην κρίση του ελληνικού λαού με δημοψήφισμα. Έτσι και μόνο έτσι, αναβαθμίζετε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το διαπραγματευτικό ρόλο της χώρας, έτσι και μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί μια άλλη προοπτική ώστε η δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού γιʼ αυτή την πολιτική να ανοίξει δρόμους ελπίδας και όχι καταστροφής που οδηγούμαστε μέχρι σήμερα.

    Βεβαίως ξέρω, ότι σεις είστε αλά καρτ υποστηρικτής των δημοψηφισμάτων, όταν ήσασταν στην αντιπολίτευση τα υποστηρίζατε, όταν είσαστε στην κυβέρνηση δεν τα υποστηρίζετε. Όμως εμείς σας ζητούμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση.

    Το δεύτερο, σας ζητούμε έστω και τώρα να κάνετε την ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να δημιουργήσετε τις κατάλληλες συμμαχίες, ώστε οι επιδιώξεις της κυρίας Μέρκελ να μην περάσουν στη σύνοδο κορυφής. Ώστε οι προτάσεις των νεοφιλελεύθερων και μεταλλαγμένων σοσιαλδημοκρατών στην Ευρώπη για μηχανισμούς τιμωρίας χωρών να μην επικυρωθούν.

    Και τέλος, σας ζητάμε να εξετάσετε επιτέλους ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο σας καταθέτουμε και αφορά τη διερεύνηση ενός πολύ μεγάλου μέρους του χρέους της χώρας που κατά τη γνώμη μας είναι και παράνομο και επαχθές. Ο ελληνικός λαός δεν το χρωστά. Δεν το οφείλει.

Πρόκειται για δανειακές συμβάσεις με πολύ υψηλό επιτόκιο που συνήψαν κυβερνήσεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να εξυπηρετηθούν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα ντόπια και ξένα, όχι όμως τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Είναι χρέος που προήλθε από την Ολυμπιάδα και το σκάνδαλο C4I, είναι χρέος που προήλθε για εκβιαστικούς πολεμικούς εξοπλισμούς που δεν εγκρίθηκαν ποτέ από τη Βουλή και πιστεύουμε ότι πρέπει να φτιάξουμε μια επιτροπή διερεύνησης αυτού του χρέους, εκτός και αν φοβάστε ότι θα πέσετε πάνω σε σκελετούς της Γκόλτμαν Σαξ ή και των δικών σας Greek Statistics».

Ομιλία

«Κύριε Πρωθυπουργέ, απʼ ότι κατάλαβα από την απάντηση σας δεν σκοπεύετε ο ελληνικός λαός να εγκρίνει με δημοψήφισμα ό,τι αποφασιστεί για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας. Κατά το κοινώς λαϊκό λεγόμενο δηλαδή «τσάμπα μαγκιά» τα όσα δήθεν σε υψηλούς τόνους λέτε κατά καιρούς κατά της κυρίας Μέρκελ. Για άλλη μια φορά αποδεικνύετε ότι με το να «το παίζετε» στις δηλώσεις σας σκληρός στην κυρία Μέρκελ, αλλά στην πράξη να τις κάνετε όλα τα χατίρια, κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό.

Παριστάνετε την διχασμένη προσωπικότητα και λέω παριστάνετε γιατί αυτό κάνετε. Άλλα λέτε και εκφωνείτε στο εξωτερικό ως Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και άλλα κάνετε εδώ στη χώρα ως Πρωθυπουργός που κατεδαφίζετε τα πάντα. Ε, λοιπόν, εγώ θα σας το πω, δεν είστε διχασμένη προσωπικότητα απλά εξαπατάτε τον ελληνικό λαό διαρκώς και κατʼ εξακολούθηση. Δική σας δήλωση προεκλογική «Δεν θα υπάρξουν απολύσεις και μειώσεις των μισθών». Και με το πολυνομοσχέδιο που καταθέσατε στη Βουλή και απολύσεις και μειώσεις των μισθών, και εργασιακός μεσαίωνας -μας είπατε ότι υπάρχει εργασιακός μεσαίωνας- βεβαίως, αλλά εσείς το γενικεύετε, το θεσμοθετείτε.

Διαρκώς και κατʼ εξακολούθηση λοιπόν, εξαπατάται τον ελληνικό λαό, προκειμένου να υλοποιήσετε την πιο σκληρή, την πιο βάρβαρη ταξική πολιτική που έχει δει ποτέ η χώρα μας από τον πόλεμο και μετά.

Καταργείτε το Σύνταγμα, καταργείτε τον Κανονισμό της Βουλής, καταργείτε και εμάς τους Βουλευτές –γλάστρες μας έχετε μετατρέψει- που απλά θα συζητάν, ούτε καν θα επικυρώνουν τις αποφάσεις που συναποφασίζεται με την τρόικα και θέλω να μου απαντήσετε σε ένα και μόνο ερώτημα. Σε τι θα ωφελήσει για την έξοδο της χώρας από την κρίση του χρέους το να μετατρέψετε τη χώρα σε μια χώρα με εκατομμύρια φτωχούς και εκατομμύρια ανέργους; Σε τι θα ωφελήσει μειώνοντας δηλαδή την αγοραστική δύναμη, το εισόδημα των εργαζόμενων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σε τι θα ωφελήσει;

Και μη μας απαντάτε ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος, ότι η Αριστερά δεν έχει προτάσεις. Θυμηθείτε πότε εδώ στη Βουλή σας φέραμε εμείς ο ΣΥΡΙΖΑ ως κομμάτι και της Ευρωπαϊκής Αριστεράς την πρόταση για το ευρωομόλογο και τι μας απαντήσατε «δεν γίνονται αυτά, δεν αλλάζουν οι συνθήκες».

Ε, λοιπόν, τώρα που έχετε δώσει αντιπαροχή τη χώρα στις ξένες τράπεζες, τώρα που κατεδαφίζεται και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και η Ισπανία, η νεοφιλελεύθερη παρέα σας λέει ότι το ευρωομόλογο μπορεί να γίνει. Μπορεί να γίνει αλλά με ποιους όρους; Με τους όρους που θα εξυπηρετούν και πάλι τις δικές τους επιδιώξεις και όταν θα έχουν κατεδαφιστεί τα πάντα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, ρώτησα χθες τον κ. Ολι Ρεν, έκανε ότι δεν άκουσε. Ρωτάω και σας βάσει του άρθρου 123 παρ. 2 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επιφυλάσσει για τα δημόσια πιστωτικά ιδρύματα  ίση μεταχείριση με αυτή που επιφυλάσσει για τα ιδιωτικά πιστωτικά ιδρύματα. Με αυτό τον τρόπο μια δημόσια γερμανική τράπεζα η KFW μπορεί να δανείζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με 1% επιτόκιο αλλά στη δανειακή σύμβαση που έχουμε συνάψει να δανείζει τη χώρα μας με 5,5% επιτόκιο.

Γιατί λοιπόν δεν μεριμνήσατε να φτιάξετε μια δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού να μπορεί να δανείζεται με μικρό επιτόκιο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με στόχο να αποπληρώσει, να αναχρηματοδοτήσει το μεγάλο δημόσιο χρέος. Γιατί επιλέξατε να μας ρίξετε στην αγκαλιά των τοκογλύφων.

Η απάντηση κύριε Πρωθυπουργέ, είναι τόσο απλή όσο και δυσάρεστη. Γιατί είστε μια κυβέρνηση υποτακτικών και παραδομένων, γιατί το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι να μη δυσαρεστήσετε το ξένο και ντόπιο χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, τους φίλους σας τραπεζίτες εδώ, τον κ. Σάλα, τον κ. Λάτση, αλλά βεβαίως και τον κύριο Πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων που είναι ανεπάγγελτος, τους εφοπλιστές, αυτούς δεν θέλετε να δυσαρεστήστε. Και τώρα τους κάνετε τέτοια δώρα πηγαίνοντάς μας στον εργασιακό μεσαίωνα σε προπολεμική περίοδο –εκεί μας πηγαίνετε- που ούτε στον ύπνο τους δεν τα είχαν δει αυτά τα δώρα.

Κύριε Πρωθυπουργέ, η κυβέρνησή σας αποδεικνύεται μοιραία όχι μονάχα για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Αποτέλεσε το δούρειο ίππο για να έρθει το ΔΝΤ στην Ευρώπη, αποτελεί και το δούρειο ίππο προκειμένου να μετατραπούν οι εργασιακές σχέσεις στον ευρωπαϊκό νότο, σε εργασιακές σχέσεις τύπου λατινικής Αμερικής. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν ανατραπεί η κυβέρνησή σας από τη δυσαρέσκεια του ελληνικού λαού, όσο πιο γρήγορα φύγετε, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα υπάρξουν να μπει ένας φραγμός σε αυτή την κατρακύλα για την Ελλάδα και για την Ευρώπη.