Skip to main content.
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς
10/12/2010

Νίκος Χουντής: «Η κυβέρνηση και η Κομισιόν εφαρμόζουν την λογική του Χότζα»

Συνέντευξη του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στο Ρ/Σ Alpha Radio (κ.Παπαπαναγιώτου).

Με διάφορες ερωτήσεις που είχα κάνει από τις αρχές του χρόνου, μας είχαν προϊδεάσει οι Κοινοτικοί  περί των συμπερασμάτων που τώρα βγήκαν. Πράγματι , σύμφωνα με την έκθεση η αιτία της ανόδου των spreads  και στη συνέχεια των όλων κερδοσκοπικών παιχνιδιών ήταν η ανακοίνωση που έκανε ενόψει του προϋπολογισμού, η νέα κυβέρνηση που εξελέγη στις 4 Οκτώβρη του 2010, ότι  το έλλειμμα δεν είναι όσο το γνωρίζαμε  αλλά φτάνει στο ύψος  του 12,7% του ΑΕΠ.  Από προηγούμενη απάντηση  σε ερώτησή μου, ο κ.Αλμούνια έλεγε από αρχές του χρόνου ότι  η Ελλάδα έχει δώσει καινούργια στοιχεία και επίσης ότι οι ελληνικές αρχές συμπεριέλαβαν ορισμένες δαπάνες, ως μη όφειλαν θα έλεγα εγώ, κυρίως καθυστερημένες οφειλές σε προμηθευτές δημοσίου νοσοκομειακού υλικού. Είναι απάντηση από τις αρχές του χρόνου. Αυτό  αύξησε παραπάνω το έλλειμμα,  με συνέπεια να αναφωνήσει ο κ. Γιούνκερ, «τέρμα το πάρτι με τα ελληνικά στατιστικά». Μετά βέβαια άρχισε άλλο πάρτι , το πάρτι των κερδοσκόπων, το πάρτι επανειλημμένων δηλώσεων των κοινοτικών.

Όχι δεν το λέει η Κομισιόν, πρώτον γιατί τα προβλήματα και τα ελλείμματα ήταν γνωστά, και  δεύτερο διότι υπάρχουν προβλήματα και στους χειρισμούς. Έχουμε μια επανάληψη της γνωστής πρακτικής των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ , που όταν αναλαμβάνουν τα ηνία μεγιστοποιούν τα προβλήματα. Θυμόσαστε τι έκανε η ΝΔ όταν ανέλαβε  το 2004. Δήλωνε τη χειρότερη εικόνα, ώστε μετά οι όποιες «προσπάθειες» να φανούν ότι είναι καλύτερες από την πραγματικότητα. Ήταν η παλιά λογική ότι «παραλάβαμε καμένη γη». Μεγιστοποιούσαν  τα προβλήματα προκειμένου να αποδώσουν ευθύνες στους προηγούμενους, για να δώσουν  την αίσθηση ότι αυτοί τα πάνε καλύτερα. Ακολουθούσε όλο αυτό το πανηγύρι με συνέπεια να έχουμε σήμερα  όλα αυτά τα σκληρά μέτρα λιτότητας.  Είναι στη λογική του δικομματισμού, την επικοινωνιακή πολιτική, την πελατειακή λογική, που καταλήγει,  τα όποια μέτρα ληφθούν υπέρ των εργαζομένων  να λαμβάνονται προς το τέλος της θητείας, σαν τον Χότζα, δήθεν για να ανασάνει λίγο ο τόπος.

Η Κομισιόν νομίζω θέλει να αποποιηθεί  τις δικές της ευθύνες, το κάνει άλλωστε σε πολλά πράγματα, ακόμα και σε μέτρα του Μνημονίου που έχουν συνυπογράψει. Κάνει πως  δεν ξέρει  τίποτα,  αφήνοντας  την  ελληνική κυβέρνηση να δράσει. Είναι προφανές ότι υπάρχει ευθύνη της ΝΔ και των προηγουμένων κυβερνήσεων για την κατάσταση που έφτασαν τα οικονομικά. Ταυτόχρονα η Κομισιόν αποποιείται των δικών της ευθυνών,   λέγοντας εν τέλει ότι δεν θα ήθελε να είναι  σκληρή απέναντι μας αλλά με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα οδηγούμαστε αναγκαστικά σε όλα αυτά τα σκληρά μέτρα, με αποτέλεσμα και την έλευση του ΔΝΤ  και ότι βιώνουμε σήμερα.

To Γραφείο Τύπου