Skip to main content.
Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
10/12/2010

Ανακοίνωση του Τμήματος Παιδείας του ΣΥΝ σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Η πανεπιστημιακή κοινότητα στο σύνολό της, Ακαδημαϊκά όργανα και Σύλλογοι διδασκόντων, απέρριψαν το «κείμενο για την αλλαγή στα ΑΕΙ» που παρουσίασε η Κυβέρνηση στους Δελφούς και τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Ρέθυμνο.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, μετά από έναν ουσιαστικό και ανοιχτό διάλογο, θεώρησε ότι το κυβερνητικό σχέδιο δεν αποτελεί βάση συζήτησης και ανέλαβε την επεξεργασία θέσεων για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Οι τελευταίες αποφάσεις που διατυπώθηκαν στους κόλπους της ακαδημαϊκής κοινότητας αντιτίθενται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς και απορρίπτουν για άλλη μια φορά το κυβερνητικό «κείμενο διαβούλευσης».

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μετά τις εξελίξεις αυτές, φαίνεται να επιμένει στην πολιτική της και να ακυρώνει το διάλογο με τα πανεπιστήμια που, υποτίθεται, ότι επιζητούσε. Εάν το υπουργείο επιμείνει να παρακάμπτει την ακαδημαϊκή κοινότητα  και να αγνοεί τις θέσεις της, εάν επιμείνει να «αξιοποιήσει» την οικονομική κρίση προκειμένου να νομιμοποιήσει την πολιτική της, οδηγείται σε επικίνδυνους δρόμους και για την δημοκρατία και για το μέλλον του πανεπιστημίου.

Ο Συνασπισμός από την πλευρά του δεν πρόκειται να συναινέσει, να νομιμοποιήσει ή να συμμετάσχει σε κανέναν «διάλογο», το ουσιαστικό περιεχόμενο του οποίου είναι το πώς θα  «παραβιάσουμε το Σύνταγμα» και θα αναιρέσουμε το καθεστώς του δημόσιου, δωρεάν και ακαδημαϊκού Πανεπιστημίου. Υπερασπιζόμαστε το «αυτοδιοίκητο των πανεπιστημίων», την υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτεί το δημόσιο πανεπιστήμιο, το ενιαίο και εγγυημένο μισθολόγιο των διδασκόντων, την οργάνωση των σπουδών και της έρευνας σύμφωνα με τους «κανόνες της τέχνης και της επιστήμης».

Εάν η κυβέρνηση συνεχίσει να αγνοεί την ακαδημαϊκή κοινότητα και αποτολμήσει να μεταφέρει το κόστος της κρίσης σε διδάσκοντες, εργαζόμενους και φοιτητές (όπως γίνεται με τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά) θα οδηγήσει τα πανεπιστήμια σε συρρίκνωση και τον εθνικό χώρο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και έρευνας σε ασφυξία, πράγμα που φαίνεται ότι γίνεται ήδη με τον προϋπολογισμό του 2011. Η εκπαιδευτική κοινότητα θα απαντήσει και θα ανατρέψει με τους αγώνες της τις επιλογές της κυβέρνησης.

Τμήμα Παιδείας